Karabük’te son yıllarda kanser vakalarındaki artış dikkat çekiyor. Özellikle akciğer kanseri vakalarının hissedilir oranda artması, halk sağlığını tehdit eden bir sorun olarak öne çıkıyor.
Akciğer kanseri vakalarının artışında sigara kullanımının önemli bir rol oynadığı ifade
edilse de, özellikle hava kirliliğinin bu artışta etkili olduğu belirtiliyor.
Karabük’teki hava kalitesinin giderek düşmesi, akciğer kanseri riskini artıran en önemli etmenlerden biri olarak görülüyor. Şehirde bulunan sanayi tesislerinden kaynaklanan emisyonlar, kış aylarında artan ısınma amaçlı yakıt kullanımı ile birleşerek ciddi bir hava kirliliğine yol açıyor. Bu durum, özellikle sanayi bölgelerine yakın alanlarda yaşayan vatandaşları daha fazla etkiliyor.
VATANDAŞLAR ÖNLEM TALEP EDİYOR
Karabük halkı, bu durum karşısında yetkililere çağrıda bulunarak acil önlemler alınmasını talep ediyor. Vatandaşlar, sanayi kaynaklı emisyonların daha sıkı kontrol edilmesini ve çevresel düzenlemelerin artırılmasını istiyor. Ayrıca, hava kirliliğini azaltmaya yönelik projelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirtiyor.
Uzmanlar ise, hava kirliliği ve akciğer kanseri arasındaki güçlü ilişkiye dikkat çekerek, hem bireysel hem de toplumsal önlemlerin önemine dikkat çekiyor. Sağlıklı bir çevre için sanayi tesislerinin denetlenmesi ve şehirdeki yeşil alanların artırılması gerektiği belirtiliyor.
Karabük’teki bu tehlikeli gidişatın durdurulması için toplumun tüm kesimlerine görev düşerken, özellikle yetkililerden hızlı ve etkili çözümler üretmesi bekleniyor.
ONKOLOJİ VE TEDAVİ TANI MERKEZİ’NİN KURULMASI KAÇINILMAZ OLDU
Karabük’teki kanser vakalarındaki artış, geçtiğimiz aylarda AK Parti Karabük Milletvekili Ali Keskinkılıç’ın “Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Çamlık sahasına yapılacak olan 150 yatak kapasiteli ek hastane binasına Onkoloji ve Tedavi Tanı Merkezi bu merkezin kurulması ile birlikte Karabük’ün çok büyük bir sorunu da ortadan kalkmış olacak. Kanserle alakalı tüm işlemler artık bu merkezde yapılabilecek” şeklindeki açıklamasını yeniden gündeme getirirken, Onkoloji ve Tedavi Tanı Merkezi’nin Karabük’te kurulmasının artık kaçınılmaz olduğu bildirildi.
ONKOLOJİ VE KEMOTERAPİ HİZMETİ VERİLİYOR
Öte yandan Onkoloji (Kanser) hastaları için eğitim araştırma hastanesinde kemoterapi hizmeti verilirken, radyasyon onkolojisi (radyoterapi), nükleer tıp (pet- ct), girişimsel radyoloji, onkolojik cerrahi gibi hizmetler için hastalar, Ankara başta olmak üzere onkoloji merkezlerinin bulunduğu başka İllere gönderiliyor. Işın tedavisinin yapılabilmesi için gerekli fiziki koşulların mevcut binada sağlanmasının mümkün olmadığı, bunun için 1,5-2 m kalınlığında duvarları olan bir ünite oluşturmak gerektiği belirtilirken yapılacak ek hastane binasında gerekli fiziki koşullar sağlanarak bu işlemlerinde yapılabileceği ifade ediliyor ama ek hastane binasının ise ne zaman yapılacağıyla ilgili belirsizlik ise devam ediyor. (Nurettin Acar)