Reklam
Reklam
cxz 4
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
25 Nisan, 2025 12:10 tarihinde yayınlandı
0

Karabük’te gençler ve firmalar Afrika pazarıyla tanıştı

Karabük’te dış ticaretin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen “İhracat Söyleşileri” programında gençler ve yerel firmalar, Afrika ile iş birliği fırsatları hakkında bilgilendirildi.

Karabük Üniversitesi Dış Ticaret Elçileri Kulübü ile Dış Ticaret Elçileri Derneği (DTE) iş birliğiyle, Karabük Ticaret ve Sanayi Odasının (KTSO) destekleriyle gerçekleştirilen program Hamit Çepni Konferans Salonu’nda yapıldı. Etkinliğe, Bosphorus Expo ve Afrika Ticaret Merkezleri Kurucusu Utku Bengisu konuşmacı olarak katıldı.

Programa; Karabük Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Birol Cangi, KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çapraz, Karabük Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği Başkanı Hüseyin Kılıç, Karabük Teknokent Genel Müdürü Samet Nohutçu, Karabük Sanayici ve İş İnsanları Derneği (KASİD) üyeleri, sanayi kuruluşları ve firmaların temsilcileri ile akademisyenler ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Konuşmasında Afrika pazarının ekonomik potansiyeline dikkat çeken Utku Bengisu, kıtanın genç iş gücü, artan nüfusu ve dijitalleşme süreciyle birlikte yükselen bir ticaret merkezi haline geldiğini belirtti. Türkiye’nin Afrika ile gelişen ticari ilişkilerinin stratejik öneme sahip olduğunu vurgulayan Bengisu, Karabük’teki firmaların Afrika pazarına açılmaları için izlemeleri gereken adımları ve çözüm önerilerini katılımcılarla paylaştı.

Bengisu, ayrıca Karabük Üniversitesi’nde eğitim gören Afrikalı öğrencilerle kurulabilecek iş birliklerinin, yerel ihracatçılar için önemli fırsatlar sunduğuna dikkat çekti.

Programın sonunda, KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çapraz tarafından Utku Bengisu’ya teşekkür plaketi takdim edildi. Çapraz, ihracatla ilgili detaylı bilgi almak isteyenlerin Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Dış Ticaret ve Proje Geliştirme Birimi ile iletişime geçebileceğini belirtti.

Dış Ticaret Elçileri Kulübü Danışman Hocası Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Karaca Dedeoğlu ve Kulüp Başkanı İbrahim Karaoğlu da Bengisu’ya çiçek ve plaket sunarak teşekkürlerini iletti.

Etkinlik çerçevesinde Karabük Akademik Sanayi Eğitim Merkezi’nin (KASEM) desteğiyle dış ticaret eğitimi alan öğrencilere ücretsiz Dijital Pazarlama Eğitimi verileceği duyurulurken, Dış Ticaret Elçileri Derneği gönüllülerine EFETUR iş birliğiyle seyahat indirimleri sunulacağı açıklandı.

Program, firma temsilcileri ve dış ticarete ilgi duyan öğrencilerin Utku Bengisu ile bire bir görüşmeler gerçekleştirmesi, toplu fotoğraf çekimi ve öğrenci kulüplerinin stantlarının gezilmesiyle sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
silvikultur egitim tatbikati yenicede tamamlandi Nlq2M26Z
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Mayıs, 2026 20:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Silvikültür eğitim tatbikatı Yenice’de tamamlandı

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü tarafından tüm işletme müdürlüklerinde düzenlenen “Silvikültür Uygulamaları Eğitim Tatbikatları”, Yenice Orman İşletme Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde gerçekleştirilen son programla tamamlandı.

Bölge Müdürü Halil Oflu başkanlığında, Bölge Müdür Yardımcısı Osman Araz koordinesinde gerçekleştirilen eğitimlerde; genç meşcere bakımları, sıklık ve aralama müdahaleleri, doğal gençleştirme teknikleri ile meşcere kuruluşlarının biyolojik gelişim süreçleri sahada uygulamalı olarak ele alındı.

Silvikültür Şube Müdürü Hüseyin Albayrak tarafından verilen uygulamalı eğitimlerde, yetişme ortamı analizinin silvikültürel müdahalelerdeki önemine dikkat çekildi. Eğitimlerde bonitet tespiti, bakı durumu, eğim, yükselti, toprak derinliği, taşlılık, diri örtü yapısı ve yağış rejimi gibi kriterlerin teknik karar alma süreçlerine etkisi anlatıldı.

Tatbikat kapsamında meşcere kapalılık durumuna göre bakım müdahaleleri, istikbal ağacı seçimi, fertler arası rekabetin azaltılması, kök ve gövde gelişiminin yönlendirilmesi ile kar, rüzgar ve biyotik zararlılara dayanıklı meşcere kuruluşu gibi konular uygulamalı örneklerle işlendi.

Orman İdaresi ve Planlama Şube Müdürü Handan Sertel tarafından verilen eğitimlerde ise amenajman planları doğrultusunda etanın meşcereden çıkarılması, genç meşcerelerde bakım programları, işletme sınıfı değişiklik süreçleri ve olağanüstü hâsılat etası raporlarının hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken teknik kriterler değerlendirildi.

Tatbikat sonunda konuşan Bölge Müdürü Halil Oflu, silvikültürün yalnızca ağaç yetiştirmek değil, geleceğin ormanını bugünden planlamak anlamına geldiğini belirterek, yapılan her bakım müdahalesinin ağacın gelişimi, karbon depolama kapasitesi ve ekosistem direnci üzerinde doğrudan etkili olduğunu ifade etti.

Eğitim tatbikatına Yenice Orman İşletme Müdürü Bahri Yücel, işletme müdür yardımcıları, işletme şefleri ve orman muhafaza memurları katıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin