Karabük’te Gençler Teknoloji Yüzyılında Buluşuyor – Karabük Haber Postası
Karabük Haber Postası

Karabük Haber Postası

Karabük’te Gençler Teknoloji Yüzyılında Buluşuyor

Karabük İl Gençlik Merkezi Gençlik Kulübü Derneği tarafından yazılan ve Karabük Valiliği İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü tarafından desteklenen "Gençler Teknoloji Yüzyılında Buluşuyor" projesi tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

blank
Berkay Doğan tarafından
16 Şubat, 2025 14:53 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük’te gençlerin teknoloji dünyasında öncü olmalarını hedefleyen büyük bir adım atıldı. Ulusal strateji eylem planı ve Eğitim Kenti Karabük vizyonu doğrultusunda başlatılan proje kapsamında, 40 genç ileri teknoloji, inovasyon, dijital dönüşüm ve girişimcilik alanlarında eğitim alacak.

Vali Nafiz Kayalı Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya; Gençlik ve Spor İl Müdürü Coşkun Güven, Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raif Bayır, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Birol Cangı, Gençlik Hizmetleri Müdürü Hüseyin Bilicioğlu, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Adnan Cansız, Gençlik Merkezi Müdürü Özgür Özkan, Sivil Toplum Dernekler Müdürlüğünden Mustafa Açıkgöz ve Karabük Gençlik Merkezi Dernek Başkanı İsmail Kibar katıldı.

Gençlik ve Spor İl Müdürü Coşkun Güven;“Bu proje, gençlerimizin Teknofest, TÜBİTAK ve bilim şenlikleri gibi prestijli platformlarda başarılarını sergilemelerini sağlayacak. Onları milli teknoloji hamlesinin öznesi haline getirmeyi ve Ar-Ge ile üretim süreçlerinde inovatif çözümler geliştirmelerini desteklemeyi hedefliyoruz.” dedi

GENÇLERE GELECEK İÇİN YOL HARİTASI

Proje süresince gençler, 12 ay boyunca ileri teknoloji, dijital dönüşüm, beşeri sermaye ve girişimcilik gibi kritik alanlarda bilgi ve deneyim kazanacak. Eğitimlerin sonunda ortaya çıkacak ürünler, yerel, ulusal ve uluslararası yarışmalarda sergilenecek.

Bu proje, Karabük’te gençlerin teknoloji ekosistemine dahil olarak geleceğin liderleri olmaları için güçlü bir zemin oluşturuyor.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Uzmanlardan heyelan uyarısı

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
18 Şubat, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Trabzon ve Giresun’da son günlerde yaşanan heyelanların akabinde konuşan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Kara, bölgenin coğrafik yapısı itibariyle heyelan riski altında olduğunu belirterek "Yağmur ve kar yağışı üzere tabiat olayları yamaçların stabilitesini olumsuz etkiliyor. Bilhassa karların eridiği periyotlarda, toprağa daha fazla su sızıyor ve bu da heyelanların daha sık yaşanmasına neden oluyor" dedi.
Yağmur ve kar yağışı üzere tabiat olayları yamaçların stabilitesini olumsuz etkilediğine dikkat çeken Kara, "Doğu Karadeniz Bölgesi, bilhassa eğimli ve engebeli bir coğrafyaya sahip. Bu çeşit yapılar, doğal olarak heyelanlar için bir taban oluşturuyor. Yağmur ve kar yağışı üzere tabiat olayları da yamaçların stabilitesini olumsuz etkiliyor. Bilhassa karların eridiği devirlerde, toprağa daha fazla su sızıyor ve bu da heyelanların daha sık yaşanmasına neden oluyor" diye konuştu.

Yanlış arazi kullanımının da değerli bir faktör olduğunu tabir eden Kara, "Yanlış arazi kullanımı da çok değerli bir faktör. Orman alanlarının kesilmesi ve bu alanların çay ya da fındık tarımına dönüştürülmesi, toprağın hassas istikrarını bozuyor. Bu da yamaçlarda toprak kaymalarına yol açabiliyor. Bilhassa karların erimesi ve şiddetli yağışların tesiriyle heyelanlar daha fazla meydana geliyor. Şiddetli yağışlar, derelerde yüksek akımlar oluşturuyor. Bu akımlar, yamacın alt kısmını (topuk) oyarak yamacı tutan kuvveti zayıflatıyor. Bu da heyelan riskini artıran bir başka faktör. Derelerin çok akışı, yamaçların stabilitesini önemli formda etkileyebiliyor" biçiminde konuştu.
Depremlerin de heyelana neden olabileceğini belirten Kara, "Depremler de heyelanlara neden olabilir lakin bölgemizde daha fazla görülen faktörler, şiddetli yağışlar, karların erimesi ve eğimli arazi yapısı. Bunlar, heyelanların daha sık görülmesine neden olan ana etkenler. İnsan tesirini de unutmamak lazım. Bilhassa köy yollarının gereksiz yere yapılması, yamaç stabilitesini ve su drenajını olumsuz etkileyerek heyelanları artırıyor" tabirlerini kullandı.

"Heyelan olaylarında artış yaşanıyor"
Bölgedeki heyelan olaylarında bir artış gözlemlendiğini tabir eden Kara, "Bölgedeki heyelan olaylarında bir artış gözlemleniyor. Türkiye genelindeki heyelan olaylarının yaklaşık yüzde 25’i Doğu Karadeniz Bölgesi’nde meydana geliyor. Yamaçlarda yapılan yollar ve dikkatsizce yapılan inşaatlar, heyelanların sıklığını artırıyor. Bu nedenle, bu cins olayları evvelden iddia etmek ve tedbir almak çok değerli. Birinci olarak, riskli bölgelerin belirlenmesi gerekiyor. Jeolojik yapı, eğim, yağış durumu ve insan tesiri göz önünde bulundurularak bu bölgeler modellenebilir ve heyelan riski evvelce iddia edilebilir. Mahallî idarelerin bu riskli alanlarda imar planı yapmaması, yol ağlarını buna nazaran planlaması ve halkı bilinçlendirmesi çok değerli. Ayrıyeten, insan tesirlerinin daha denetimli ve planlı bir formda yapılması, bu çeşit olayların sıklığını azaltabilir. Mahallî idarelerin en kıymetli vazifesi, heyelan riski taşıyan alanların imara açılmaması, bu alanlarda yapılaşmanın engellenmesi ve yol ağlarının bu duruma uygun halde planlanmasıdır. Ayrıyeten halkı bu bahiste bilinçlendirmek, eğitici çalışmalar yapmak ve mahallî halkı, heyelan riski konusunda daha hassas hale getirmek çok önemlidir" dedi.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.