Türkiye genelinde trafik düzeninin sağlanmasına katkı sunmak amacıyla 1997 yılından bu yana görev yapan Fahri Trafik Müfettişleri (FTM), Karabük’te sürücüler tarafından eleştirilerin odağında. Son günlerde kentte art arda yazılan trafik cezaları, bazı vatandaşların tepkisine yol açtı.
İçişleri Bakanlığı’nın onayı ve valiliklerin görevlendirmesiyle faaliyete başlayan fahri trafik müfettişleri, trafik denetiminden sorumlu polis ve jandarmaya yardımcı olmak üzere sahada aktif rol alıyor. Bu müfettişler, özellikle park ihlalleri, emniyet kemeri takmama, cep telefonuyla konuşma, yayalara yol vermeme gibi kurallara aykırı davranışları tespit ederek ceza yazabiliyor. Ancak Karabük’te son dönemde kesilen cezaların sayısındaki dikkat çekici artış, bazı sürücülerde rahatsızlık yarattı.
Vatandaşlar, özellikle araçlarının başında bulunmadıkları durumlarda kesilen cezalardan şikayetçi. Fahri müfettişlerin, ceza keserken somut delil sunmadıklarını öne süren bazı sürücüler, bu durumun suistimale açık olduğunu savunuyor.
“KEYFİ CEZA YAZILIYOR” TEPKİSİ
Karabük'te yaşayan birçok sürücü, park halinde olan araçlarına hiçbir uyarı yapılmadan ceza kesildiğini belirtiyor. Sosyal medya üzerinden örgütlenen bazı vatandaşlar, fahri trafik müfettişlerinin yetkilerini aşan bir biçimde keyfi ceza yazdığını iddia ederek, uygulamaların gözden geçirilmesi gerektiğini dile getiriyor.
YETKİLİLERDEN AÇIKLAMA BEKLENİYOR
Artan tepkiler üzerine gözler, Karabük Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü’ne çevrildi. Sürücüler, kamuoyunun bilgilendirilmesi ve müfettişlerin denetlenmesi konusunda yetkililerden açıklama bekliyor. Ayrıca bazı vatandaşlar, cezaların kamera kayıtları ya da fotoğraflarla desteklenmesi gerektiğini belirterek, daha şeffaf bir sistem talep ediyor.
Fahri trafik müfettişliği sistemine dair genel bir memnuniyet bulunsa da, uygulamada yaşanan sorunlar zaman zaman kamuoyunda tartışmalara neden olabiliyor.