Ihlas Haber Ajansı tarafından
29 Nisan, 2025 12:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük’te ev yangını

Karabük’te iki katlı bir konutun son katında çıkan yangından 3 kedi telef olurken, kiracı ise gözaltına alındı.
Olay, Fevzi Çakmak mahallesi Merkez Efendi Sokak’taki, iki katlı bir meskende binada meydana geldi. Sabah karşı meydana gelen ve alevlerin gökyüzünü aydınlattığı alevleri fark eden vatandaşların durumu bildirmesi üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve 112 Acil Servis takımları sevk edildi. İtfaiye gruplarının müdahalesi ile yangın öbür meskenlere sıçramadan denetim altına alınarak söndürüldü.
Öte yandan yangının çıkış sebebi ile ilgili takımları inceleme başlatırken, kiracı olarak oturan Mertcan B. (25) sözüne başvurulmak üzere gözaltına alınırken, konut sahibi ise yangını çıkarttığı savı ile kiracısından şikayetçi olduğu öğrenildi.
Yangın sonrası itfaiye takımlarının soğutma çalışması yaptığı konutun bir odasında ise 3 kedinin ise telef olduğu tespit edilirken yangın ile ilgili soruşturma başlatıldı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Berkay Doğan tarafından
29 Nisan, 2025 12:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Eflani-Safranbolu Arasındaki Tarihi Yolun Adı “Kervan Yolu”dur

Karabük ili Eflani ilçesinin tarihine ışık tutan önemli açıklamalarda bulunan Araştırmacı Yazar Hüseyin Lütfi Ersoy, Eflani ile Safranbolu arasındaki tarihi yolun katır yolu değil, köklü bir kervan yolu olduğunu bilimsel verilerle ortaya koydu.

Ersoy, yaptığı açıklamada, bölgedeki Roma dönemine ait köprü ve yolun tarihine dair önemli bilgiler paylaştı.

Ersoy, Anadolu’nun en önemli ticaret ve askeri yollarından biri olan ve yaklaşık 4 bin yıldır kullanılan Anadolu İpek Yolu’nun Kuzeybatı Karadeniz’e ulaşan en önemli kollarından Dadibra (Safranbolu), Puflavinya (Eflani) ve Pompeıopolis (Taşköprü - Kastamonu) bölgesine ulaşan bu kervan yolunun, geniş ve dayanıklı yapısıyla dikkat çektiğini belirtti. Ayrıca, Eflani çıkışındaki tonoz ve kilit taşlı kemer köprünün Roma döneminden önce de kullanıldığını, bunun bölgenin tarihî önemini gösterdiğine vurgu yaptı.

Ersoy’un açıklamasına göre, yol Eflani merkezden başlayarak Yağlıca köyü kenarındaki Karataşoğlu Hanı’ndan devam etmekte; Safranbolu’dan Çatak Köyü, Dorukhan, Kocakarı Kaldırımı ve Malagöz Köprüsü üzerinden Safranbolu merkeze ulaşmaktadır. Ayrıca, Safranbolu’nun Babasultan mevkiinde Eflani Sokağı bulunuyor.

Hüseyin Lütfi Ersoy, söz konusu yolun “Katır yolu” olarak adlandırılmasının son dönemlere ait bir tabir olduğunu ve bu ifadenin gerçek tarihi anlamını yansıtmadığını ifade etti. Yolun patika olmadığı, aksine ana yollar arasında yer aldığı ve genişliğiyle kervanların rahatlıkla geçişine imkan sağlayan bir ticaret ve askeri yolu olduğunu belirtti. Ersoy, bu yolun Osmanlı döneminde de onarım görerek kullanıldığını, özellikle Osmanlı döneminde yeniden işlevsel hale getirildiğini vurguladı.

Ersoy, “Bu yol, büyük ticari ve askeri kervanların geçtiği, üzerinde hanların bulunduğu önemli bir güzergâhtır. Bu nedenle, biz bu yolu ‘Kervan Yolu’ olarak adlandırmalıyız. Çünkü bu yol, koşumlu arabaların rahatlıkla gidebileceği genişlikte ve uzun zamandır kullanılan, bölgenin tarihî ve kültürel zenginliğini yansıtan bir yol olup, Katır yolu değil, büyük bir ticaret ve askeri ulaşım yoludur” dedi.

Yaptığı açıklamalarla bölgenin tarihi ve kültürel mirasına ışık tutan Hüseyin Lütfi Ersoy, bölgedeki bu önemli yolun gerçek ismi ve önemi konusunda kamuoyunun bilinçlenmesine katkı sağladı. Eflani ve Safranbolu bölgesinde tarihi yolların doğru anlaşılması adına bu açıklamalar büyük önem taşıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.