Reklam
Reklam
saglik kapak 779x436 1
Mustafa Akgün Avatarı
Mustafa Akgün tarafından
07 Nisan, 2025 11:40 tarihinde yayınlandı
0

Karabük’te Dahil 81 İlde Sağlık Üzerine Farkındalık Artış Kazandı

Her yıl 7 Nisan’da kutlanan Dünya Sağlık Günü, bu yıl “Anne ve Yenidoğan Sağlığı” temasıyla gerçekleştiriliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından belirlenen bu tema, sağlık hakkının önemine dikkat çekmeyi amaçladı. DSÖ Anayasası’nın 1948 yılında yürürlüğe girmesiyle başlayan bu gelenek, her yıl sağlık sorunları ve çözümleri üzerine farkındalık yaratmak için bir fırsat sunuyor.

Bu yılki etkinlikler, toplumların sağlık bilincini artırmaya yönelik birçok organizasyon ve toplumsal kuruluş tarafından desteklendi. Sağlık alanında yaşanan gelişmelerin yanı sıra, 2020 yılı dünya verilerine göre 287 bin’e yakın anne hayatını kaybetti. Aynı zamanda bulaşıcı olmayan hastalıklar (kalp, kanser gibi) dünya çapında %63 oranını oluşturduğu göz önüne alındığında, bu hastalıkların önlenmesi için alınması gereken önlemler bir kez daha hatırlatıldı. Özellikle yeni pandemilere karşı aşılama ve bağışıklık kazanma konuları büyük önem taşıyor.

Düzenli fiziksel aktivite ve dengeli beslenmenin sağlık üzerindeki olumlu etkileri, etkinliklerde katılımcılara aktarıldı. Uzmanlar, sağlıklı yaşam tarzının benimsenmesinin kanser ve kalp hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarının riskini azalttığını belirtti. Sağlık Bakanlığı, halk sağlığının korunmasına yönelik çeşitli hizmetlerin, toplumun sağlık okuryazarlığını artırmaya yönelik eğitimlerle destekleneceğinin önemine işaret etti. Türkiye’de 81 ilde sağlık sorunlarına dair bilgiler edinmek artık hem daha kolay hem de daha güvenilir hale getirildi.

Dünya Sağlık Günü kapsamında düzenlenen etkinlikler, sadece sağlık sorunlarına dair bilgilerin paylaşılmasıyla sınırlı kalmadı. Aynı zamanda, sağlıklı yaşam tarzının benimsenmesi ve sağlık haklarının korunması için 7-11 Nisan tarihleri arasında toplumun bilinçlendirilmesi amacıyla birçok ülkede çeşitli seminerler ve çalıştaylar gerçekleştirileceği bildirildi.

Bu yılki kutlamalarda, masum sivillerin hayatını kaybettiği, yaralı çocukların sağlık hizmetlerine ulaşamadığı günümüzde, insanı odağa alan bir sağlık sistemi oluşturmanın gerekliliği vurgulandı. Gelecek nesillerin, sağlık hakkına kolaylıkla erişebileceği bir dünya dileğiyle, 7 Nisan Dünya Sağlık Günü etkinlikleri ilgi çekmeye ve farkındalık yaratmaya devam ediyor.

Dünya Sağlık Günü’nün, sağlık hakkının evrensel bir insan hakkı olarak kabul edilmesi ve tüm bireylerin sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için gerekli adımların atılması adına bir fırsat sunduğu bir kez daha ifade edildi. 7 Nisan, herkesin sağlık hakkına sahip olduğu ve bu hakkı savunmanın öneminin bir kez daha hatırlandığı özel bir gün olarak kutlanıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
katid baskani toktas dogal afetler turizmi etkilemedi otellerde doluluk orani yuzde 70 aDa53Sb5
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
25 Mayıs, 2026 16:45 tarihinde yayınlandı
0 0

KATİD Başkanı Toktaş: “Doğal afetler turizmi etkilemedi, otellerde doluluk oranı yüzde 70”

Karadeniz Turistik İşletmeciler Derneği (KATİD) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Murat Toktaş, Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan doğal afetlerin turizmi olumsuz etkilemediğini belirterek, bayram tatiliyle birlikte otellerde doluluk oranlarının yüzde 70 seviyesine ulaştığını söyledi.

Doğal afetlerin turizme olumsuz etkisinin sınırlı kaldığını ifade eden Murat Toktaş, özellikle dere yataklarına yakın inşa edilen bungalovların risk oluşturduğunu dile getirdi. Toktaş, geçmişte yaşanan can ve mal kayıplarının sektörde olumsuz algı oluşturduğunu ancak son dönemde devlet ve belediyelerin aldığı önlemler sayesinde riskli yapıların tahliye edilip yıkıldığını belirtti. Toktaş, iklim değişikliğinin ise bölge turizmine kayda değer bir zarar vermediğini kaydetti.

“Havza’daki sel termal tesisleri etkilemedi”

Yakın zamanda Samsun’un Havza ilçesinde meydana gelen selin termal tesisleri etkilemediğini dile getiren Murat Toktaş, “12 Mayıs’ta Havza ilçemizde yoğun bir yağış meydana geldi. Bundan yaklaşık 3-5 gün öncesinden özellikle valilik kanalıyla sürekli uyarılar yapıldı. Selin vurmasından önce de yaklaşık 3-5 saat evvel tekrar anonslar yapılmıştı. Tesislerimizde şu anda herhangi bir hasarımız yok. Tesisler olarak biz tedbirlerimizi almıştık. Turizm tesislerinde bir problemimiz yok. Sadece orada şehir merkezinde ne yazık ki kötü bir sel felaketiyle karşılaşıldı. O da 2-3 gün içinde belediyenin ve valiliğin mücadelesi ile hızla toparlandı. Havza, termal bölge. Selin termal tesislere olumsuz etkisi olmadı. O anlamda bir problemimiz yok. Yolların hemen açılması, şehir merkezinin hızlı bir şekilde normale dönmesi bizi olumsuz bir şekilde etkilemedi” dedi.

“Şu anda oteller yüzde 70 dolulukta, yazın bu oran yüzde 100 oluyor”

Bayram tatilinin turizm ve otelcilik sektörü açısından hareketlilik oluşturduğunu belirten Toktaş, “Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasıyla bölgede yoğun bir hareketlilik yaşanıyor. Özellikle ülkenin batısında yaşayan hemşehrilerimiz kurban kesimi ve tatil amacıyla bölgeye geliyor. Bunun yanında gezi amaçlı gelen ziyaretçiler de bulunuyor. Uzun tatil sektörü hareketlendirdi. Rezervasyonlar önceden gelmeye başlamıştı. Yolda olan vatandaşların bir kısmı da güzergah üzerindeki turistik tesislerde konaklıyor. Özellikle Doğu Karadeniz’e giden misafirlerin önemli bölümü Samsun’da mola veriyor. Bayram sezonunda Karadeniz Bölgesi’nde doluluk oranlarının yüzde 70 seviyelerinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Bayramın yaz dönemine denk geldiği yıllarda ise doluluk oranı yüzde 100’e ulaşıyor” diye konuştu.

“İran Savaşı, Arap turistlerin Karadeniz’e gelişini olumsuz etkiledi”

ABD-İran savaşının Körfez ülkelerinden Türkiye’ye gelen turist sayısını etkilediğini ifade eden Toktaş, “Bölgemizde yaşanan İran gerilimi, Avrupa’da olduğu gibi ülkemizde de enflasyonu tetikledi. Yakıt maliyetlerinin artması hem uçak hem de otobüs firmalarının zam yapmasına neden oldu. Mevcut konjonktürde çok büyük bir hareketlilik beklenmiyor. Bunlar geçici etkenler. İran konusu kısa sürede normale dönerse hareketlilik yeniden başlayacaktır. Özellikle Körfez ülkelerinden Doğu Karadeniz’e gelen turistler, uçak bulmakta zorlandıkları için seyahat edemiyor. Hava sahalarının kapanması da önemli bir etken oluşturuyor. Bu nedenle Körfez pazarında daralma yaşanıyor” ifadelerini kullandı.

“Vali Tavlı ve Başkan Doğan’ın turizm hassasiyeti şehre olumlu yansıdı”

Yerel yöneticilerin turizme verdiği önemin şehre olumlu katkı sunduğunu belirten Toktaş, “Valimiz Orhan Tavlı’nın turizm konusuna hassasiyetle yaklaşması ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Halit Doğan’ın bu çalışmaları desteklemesi Samsun turizmine olumlu yansıdı. Her iki kurumun da turizmin gelişeceğine inanması önemli bir sinerji oluşturdu. Devlet ve yerel yönetimin turizmi sahiplenmesiyle hızlı bir ilerleme sağlanacağına inanıyorduk. Şu anda bunun gerçekleştiğini görüyoruz. Biz de STK’lar olarak destek vermek amacıyla turizm odaklı sivil toplum kuruluşlarıyla bir platform oluşturduk. Turizm Master Planı’nın açıklanmasıyla birlikte planlı bir yol haritası ortaya konuldu. Bu süreçte sadece kamu ve belediyelerin değil, STK’ların ve üniversitelerin de katkı sunması gerekiyor. Orhan Tavlı’nın göreve gelmesiyle Samsun’un turizme bakışı daha vizyoner bir hale geldi. Bunun olumlu sonuçlarını görmeye başladık” şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin