Yusuf Korkmaz tarafından
25 Ekim, 2023 14:09 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 27.12.2023 16:27
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük’te “Bilim Sokağı ve Okur Yazar Atölyesi” Açıldı

15 Temmuz Şehitleri Anadolu Lisesinde Bilim Sokağı ve Şehit Murat Akdemir Anadolu İmam Hatip Lisesinde Okur Yazar Atölyesinin açıldı. Açılışa; İl Millî Eğitim Müdürü  Nevzat Akbaş,  Safranbolu İlçe Millî Eğitim Müdürü Said Nuri Odabaşoğlu, okul yöneticileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Açılışta konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş,  okulların gelişimini sağlamak, çocukların akademik, sosyal, kültürel gelişimlerine destek olmanın yöneticinin kalitesini gösterdiğini ifade ederek, başarılı çalışmalarının devamını Bilim Sokağının ve Okur Yazar Atölyesinin hayırlı olmasını diledi. Gittiği okullarda açılışın ardından derslikleri de ziyaret eden Müdür Akbaş, öğrenciler ile bir süre sohbet ederek özellikle kitap okumanın önemine dikkat çekti. Öğrencilere akademik alan ile birlikte sosyal kültürel ve sportif alanda da kendilerini geliştirmelerini, kitap okumayı ihmal etmemelerini tavsiye eden İl Millî Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş, "Sınavda başarının yolu kitap okumaktan geçer. Günlük hayatımızda mutlaka kitap okuma programımız olsun. Okuyarak olayları ve gelişmeleri yorumlayabilen, olayları da okuyabilen  iç yüzünü öğrenen bir kişi, öncelikle kendine  olan güvenini artırır. Bu ise aynı zamanda düşünce ufkunu geliştirip, geniş bir görüş açısı sağlayarak, olayları inceleme yeteneği kazandırır. Ayrıca okuyan kişiler çok okumanın beraberinde getirdiği zengin kelime dağarcığına sahip oldukları için, hikmetli ve etkileyici konuşarak hitap ettikleri kişilerde de olumlu bir etki uyandırırlar. Sınavda ise okuduğunu anlama, analiz etmede önemli katkı sağlar ve size doğru cevabı işaretlemede yardımcı olur" dedi. (Yusuf Korkmaz) blank  

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Mart, 2025 12:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Hamsi bitti, tekneler erken “paydos” etti

Denizlerde 15 Nisan’da başlayacak av yasağına kısa bir mühlet kala balıkçılar denizlerde hamsinin neredeyse bitmesiyle bir arada erken "Paydos" edip teknelerini limana demirleyerek ağlarını ve teknelerini bakıma almaya başladı.
Balık av döneminin bitimine kısa bir mühlet kala dönemi kapatan Trabzonlu balıkçılar, teknelerini limana çekti. Bu dönem bol biçimde avlanan palamuttan umduğunu bulan balıkçılar hamside ise istenilen avı gerçekleştiremedi. Trabzon’daki farklı limanlara demirleyen kimi balıkçılar gelecek dönem için şimdiden teknelerini ve ağlarını bakıma alırken, kimileri da Orkinos avı için Akdeniz’e gitmeye hazırlanıyor.
Yoroz limanına demirleyen gemi sahiplerinden Emrehan Köroğlu bu dönem balıkçılık ismine uygun geçtiğini belirterek, "Bu dönem bizim açımızdan hoş geçti. Makus demeyelim yeterli geçti. Palamut avı hayli uygundu. Palamut avından sonra hamsi avına başladık. Aslında hamsi pek beklemiyorduk fakat biraz hamsi avı da oldu. Balık olmayınca ve çıkan balık da masraflarımızı karşılamayınca paydos ettik. Son devirde hamsi ve istavrit vardı, onlar da daha sonra olmayınca bitirdik. Şu anda ağlarımızın bakımı ve tamiri ile uğraşıyoruz, yakında biter. Tekrar nasipse 1 Eylül’de tekrar palamut avına başlayacağız" dedi.

Erken paydosun sebebi hamsinin bitmesi
15 Nisan’a kadar tekne tamiratıyla ilgilenip dönemi kapatacaklarını lisana getiren balıkçı tayfalarından Harun Genç, "Artık balık avına çıkma sona erdi. Bu sene bereketliydi, palamut bayağı oldu. Hamsi de oldu fakat geçtiğimiz yıllara göre biraz daha az oldu. Erken paydos etmemizin sebebi biraz da hamsiye bağlı oldu. Hamsi avı olması gerektiği üzere olmayınca biz de bitirdik. Bu mühlet zarfında da ağlarla ilgilenip dönemi büsbütün kapatacağız" diye konuştu.

"Son 10 yıla bakınca dönem düzgün geçti"
Hamside dönemin bittiğini istavritin de bitmeye yaklaştığını kaydeden balıkçı tayfalarından Taner Kul ise "Biz genelde hamsi avına çıktığımız için hamsi de bittiği için demirledik. Ağımızı temizledik, eksik olan yerleri de tamamlayıp önümüzdeki döneme hazır etmeye çalışıyoruz. Son 10 yıla bakarsak dönem güzel geçti. Bol halde palamut vardı, beşerler doyasıya yedi. Çabucak çabucak bu vakitlerde paydos ediyoruz. Bundan sonra ağ tamirlerinin akabinde orkinos kotası olanlar orkinos avına gidecekler. Biz burada bir aylık bir müddette bakımlarımızı yapacağız. Daha sonrasında ise ya öteki gemilerin ağlarını yapmaya gideceğiz ya da orkinos avına gideceğiz" dedi.
Öte yandan denizlerde trol ve gırgır ağları ile avcılık yapan balıkçılar için 1 Eylül’e kadar sürecek yasak 15 Nisan’da başlayacak.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.