Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Karabük’te 2 Bin 741 Kedi ve Köpeğe Çip Takıldı

Gündem Yayın: 27.12.2022 14:54
Yazar:
Karabük’te 2 Bin 741 Kedi ve Köpeğe Çip Takıldı

“Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik” kapsamında evcil hayvanlara çip takma zorunluluğu süresi, 31 Aralık 2022’de bitecek. İl Tarım ve orman Müdürü Çetin Ayvalık, Bu tarihe kadar hayvanlarına çip taktırmayanlara 5199 sayılı kanun kapsamında 3 bin 642 lira para cezası uygulanacağını söyledi.

Karabük İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, evde bakılan kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip uygulamasında hayvan sahiplerini uyardı.  Son tarihin 31 Aralık 2022 olduğunu  hatırlatan Müdür Ayvalık, Bu tarihe kadar hayvanlarına çip taktırmayanlara 5199 sayılı kanun kapsamında 3 bin 642 lira para cezası uygulanacağını söyledi.

Kedi, köpek ve gelincik sahiplerinin İl, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine ya da yetki verilen kurum, kuruluş, gerçek veya tüzel kişilere ilgili beyannameyle başvuru yaparak, hayvanlarını kayıt altına aldırabileceklerini belirten  Ayvalık, 31 Aralık tarihinden itibaren 6 aylıklara Çip takımının  devam edeceğini, ancak büyüklere çip takma işleminin yapılmayacağını ifade etti. İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık,  Karabük İl genelinde erkek ve dişi olmak üzere toplam 2 Bin 741 Kedi ve Köpeğe çip takılarak pasaport düzenlendiğini belirterek, sayıları da şu şekilde açıkladı:

“Eflani İlçesinde dişi ve erkek  5 kedi, dişi ve erkek  116 köpek,  Eskipazar İlçesinde dişi ve erkek 7 kedi, dişi ve erkek  133 köpek, Karabük Merkezde dişi ve erkek  627 kedi, dişi ve erkek  620 köpek,  Ovacık İlçesinde dişi ve erkek 5 kedi, dişi ve erkek  47 köpek,

Safranbolu İlçesinde dişi ve erkek 610 kedi, dişi ve erkek  378 köpek, Yenice İlçesinde dişi ve erkek  13 kedi, dişi ve erkek  131 köpek olmak üzere 665 dişi kedi ile 602 erkek kedi, 502 dişi köpek ile 972 erkek köpeğe  çip takılarak pasaport düzenlendi.”

Tarım ve Orman Bakanlığının Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmeliğin  26 Şubat 2018 tarihinde 30344 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Müdür Ayvalık, “Yönetmeliğe göre evde yaşayan kedi, köpek ve gelinciklere çip takma zorunluluğu getirildi. Mikroçip uygulamasıyla Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’ne (PETVET) hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, köy/mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri kaydediliyor. Hayvanların kayıt altına alınması ile muhtemel olumsuz durumların önüne geçilmesi hedeflendi. 31 Aralık 2022 tarihine kadar kedi, köpek ve gelinciklerine çip taktırmayanlara 5199 sayılı Kanun gereği para cezası uygulanacak. 1 Ocak 2023 yılından sonra mikroçip uygulaması için başvuranlar ise para cezasını ödedikten sonra çip taktırabilecek” dedi.

“HAYVANLARIN KAYIT ALTINA ALINMASIYLA İLGİLİ SÜREÇ UZUN ZAMANDIR DEVAM EDİYOR”

Karabük İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, “Ev hayvanlarını korumak, muhafaza etmek, hastalıklara karşı mücadelelerini kontrol etmek amacıyla bakanlığımız tarafından PETVET sistemi geliştirildi. Hayvanların kayıt altına alınmasıyla ilgili süreç uzun zamandır devam ediyor. 2018 Yılında çıkartılan mevzuata göre, evcil hayvanlarımızı kayıt altına almak durumundayız. Mevzuatın verdiği süre 31 Aralık 2022 tarihine kadar devam ediyor. Tüm ev hayvanlarımızı, sahiplenilmiş olanları da kayıt altına alarak mikroçip yerleştirme sistemine devam ediyoruz. 31 Aralık’tan sonra bu süreç son bulmayacak, nihai olmayacak. Ama biz elimizdeki dökümü bilmek, zamanla ve hastalıklarla mücadelemizi ya da diğer konulardaki kayıtları kontrol altına alabilmemiz için mevzuatın tanıdığı bir süreçtir. Kayıtlarımız 31 Aralık’tan sonrada devam edecek ama ev hayvanlarımızın, doğum, ölüm ya da el değiştirmesi gibi kayıtların süreci devam edecektir” dedi.

“EVCİL HAYVANIN HAYATININ TAMAMININ KAYIT ALTINA ALINDIĞI BİR SİSTEMDİR”

Çip sisteminin işleyişini ve yararlarını anlatan İl Tarım ve Orman Müdürü Ayvalık, “PETVET sistemimiz tamamen bizim bu süreçte hayvanlarımızı takip edebilmemiz adına onlarla ilgili kayıtlarımızı almamız, doğum, ölüm, hastalık, aşı durumları önemlidir. Hayvanlarımız ev halinde, evcilleştirilmiş hayvanlarımız zaman zaman ısırma, tırmalama da olsa insanlara karşı hareketleri bulunabiliyor. Bu durumda hayvanın bir pasaportu olmalı, buna tüm aşılarının yüklenmiş olmasıdır. Bu pasaporta bugüne kadar yapılmış bir müdahalesi varsa, operasyon geçirmişse ya da o güne kadar hayvanın geçirdiği biyolojik hayatının tamamının kayıt altına alındığı bir sistemden bahsediyoruz. Bu sistemde hem pasaportuna işlendiği gibi hem de hayvana yerleştirilen küçük mikroçiplerle bunun bulunması durumunda sahipliğinin belirtilmesi, hastalıklarının, aşılarının bilgisi, kayıt altına alınması amacıyla yapılmış bir sistemdir” diye konuştu. (Nurettin Acar)

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Torpille bomba düzeneği kuran genç adliyeye sevk edildi

Gündem Yayın: 03.05.2024 04:48
İhlas Haber Ajansı
Torpille bomba düzeneği kuran genç adliyeye sevk edildi

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde, eski kız arkadaşının sevgilisinin aracına torpil ile bomba düzeneği kurduğu iddiasıyla gözaltına alınan Serdar E., emniyetteki işlemlerinin ardından Karadeniz Ereğli Adliyesi’ne sevk edildi.

İlçede yaşayan Batuhan Y.’nin babası, oğluna ait park halindeki aracı yağ kaçırdığı için Kışla Sanayi Sitesi’ne götürmüş, burada yapılan incelemede aracın altına torpil ile bomba düzeneği kurulduğu tespit edilmişti. Düzeneği kurduğu gerekçesiyle gözaltına alınan Serdar E.’nin emniyetteki işlemleri tamamlandı.

Eski kız arkadaşının sevgilisinin aracına bomba düzeneği kuran ve mühendislik mezunu olduğu öğrenilen Serdar E., ifadesinin alınmasının ardından Karadeniz Ereğli Adliyesi’ne sevk edildi.

“Patlasaydı dükkan bile havaya uçabilirdi”

Sahibinin yağ kaçağı şikayetiyle getirdiği aracın altına baktığında bomba düzeneğini fark ettiğini anlatan usta Ercan Yılmaz, düzeneğe yağ döküldüğünü söyleyerek şöyle dedi:

“Aracı bana müşterim getirdi. Yağ kaçırıyor şikayetiyle geldi. Aracı kaldırdım, yağ damlaması vardı. O anda üstten bir parça olduğunu tespit ettik. Far beyni zannettik. Tekrar baktığımızda iki torpil şeklinde fünyesi olduğunu, uzaktan kumandalı bomba şeklinde gördük. Parçayı alıp dışarı bıraktık. Arabanın sahibi polis ekiplerine haber verdi. Araç sahibi de şok tepki verdi. Gerekli yerlere bildirdiler. Yanık yağ da dökmüş muhafazanın üzerine. Yağ kaçağı falan yok. Isınmadan dolayı ateşleyeceğini düşünüyoruz. Patlasaydı sonuçta burada benzin boruları geçiyor. Büyük bir sıkıntıdan kurtulduk. Dükkan bile havaya uçabilirdi.”