Karabük’te 100 milyon TL’lik yatırım çalışmalarına başlandı - Karabük Haber Postası
karabukte 100 milyon tllik yatirim calismalarina baslandi y8BKevhB
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Ocak, 2025 04:22 tarihinde yayınlandı
0
0

Karabük’te 100 milyon TL’lik yatırım çalışmalarına başlandı

Karabük Belediyesi’nin öncülüğünde, Karayolları Genel Müdürlüğü ve Enerjisa iş birliğiyle etraf düzenlemesini içeren 100 milyon TL’lik yatırımın çalışmaları başladı.

Proje çerçevesinde 1.8 kilometre uzunluğunda refüj düzenlemesi yapılarak kaldırımlar büsbütün yenilenip çağdaş aydınlatma direkleri yerleştirilecek. Ayrıyeten peyzaj çalışmaları ve binaların dış cephe düzenlemeleriyle bölge, çağdaş ve estetik bir görünüme kavuşturulacak. Yenileme çalışmalarıyla Karabük halkına daha inançlı, estetik ve konforlu bir ulaşım güzergâhı sunulması hedefleniyor. Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, projenin değerine dikkat çekerek yaptığı açıklamada şu sözleri kullandı: “Bu güzergâh, Karabük’ün en ağır ve değerli ulaşım noktalarından biri. Başlattığımız bu proje ile bölgeyi çağdaş, inançlı ve estetik bir hale getireceğiz. Karayolları ve Enerjisa ile gerçekleştirdiğimiz bu iş birliği, yalnızca bugünü değil, Karabük’ün geleceğini de inşa etmeye yönelik bir adım. Daha yaşanabilir bir Karabük için çalışmalarımızı tüm gücümüzle sürdüreceğiz.”

Bizi sosyal medyadan takip edin
gumushaneli girisimcinin geleneksel cozumu dunya pazarina acildi Q1xagSge
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
19 Nisan, 2026 12:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Gümüşhaneli girişimcinin geleneksel çözümü dünya pazarına açıldı

Gümüşhane’de kurumsal hayatın stresinden uzaklaşmak için hobi olarak ahşap işlerine başlayan Hasan Yavuz Can, geliştirdiği “Yün Kabartma Makinesi” ile dikkat çekiyor.

Yarım günlük yün işleme süresini 20 dakikaya indiren makinesi Rusya’dan Kuzey Avrupa’ya kadar geniş bir coğrafyadan talep görüyor.

Gümüşhaneli genç girişimci Hasan Yavuz Can, eğitim hayatının ardından döndüğü memleketinde, evinin altındaki küçük bir atölyede başlattığı ahşap tutkusunu üretim merkezine dönüştürdü.

Çocukluk yıllarında yaylalarda çobanlık yaparken dedesinin hediye ettiği bir çakıyla ahşabı yontmaya başlayan Can, o günlerde filizlenen bu tutkuyu, bugün gelişmiş makinelerin ve profesyonel işçiliğin merkezine taşıdı.

“Yapılamaz” denileni başardı

Hasan Yavuz Can’ın dönüm noktası, bir arkadaşının piyasada bulamadığı ve yerel ustaların “uğraşmam” diyerek geri çevirdiği yün kabartma makinesi talebi oldu.

Yaklaşık iki aylık bir AR-GE süreci ve yarım metreküplük kereste sarfiyatıyla deneme yanılma yöntemlerini kullanan Can, sosyal medyadan gelen geri bildirimlerle cihazı mükemmel hale getirdi.

Özellikle hayvancılıkla uğraşanların ve geleneksel yün yorgan kültürünü yaşatanların büyük ilgisini çeken makine, yünün yanı sıra pamuk ve elyaf kabartma işlemlerini de başarıyla gerçekleştiriyor.

Yarım günlük iş 20 dakikaya düştü

Makinenin sağladığı en büyük avantaj, zaman ve emek tasarrufu olarak öne çıkıyor. Klasik yöntemlerle bir kişinin yarım gününü alan yün kabartma işlemi, bu cihaz sayesinde sadece 20 dakikada tamamlanıyor. Tozu dışarı atan ve yüne hacim kazandıran sistem, aynı zamanda yünü iplik haline getirmeye uygun bir inceliğe ulaştırıyor.

Sosyal medyada büyük ilgi gördü

Sosyal medyada paylaşılan tanıtım videolarının yaklaşık 27 milyon izlenme almasıyla birlikte, Gümüşhane’deki bu küçük atölye bir anda ilgi odağı haline geldi.

Rusya, Kuzey Avrupa, Orta Asya ve Orta Doğu’dan çok sayıda sipariş alan Hasan Yavuz Can, başlangıçta günde sadece bir adet üretebildiği bu meşakkatli makineden, atölyesini büyütüp makine parkurunu genişleterek bugün günde 7-8 adet üretebilecek kapasiteye ulaştı.

Can, “Atıl parçaları değerlendirerek başladığımız bu süreçte, bugün Gümüşhane’nin çam, köknar ve ladin ağaçlarını kullanarak dünyaya teknoloji ihraç eder hale geldik” ifadelerini kullandı.

Her bir parçanın tek tek işlendiği, havşalandığı ve zımparalandığı bu süreçte kaliteden ödün vermediklerini belirten girişimci, “Hobi olarak başladığımız bu yolculuk, artık Gümüşhane’nin adını dünyaya duyuran bir ek işe dönüştü” ifadelerini kullandı.

Can ayrıca, geleneksel el aletlerinden olan ’kirmen’ ve diğer unutulan ürünleri de modernize ederek yeniden hayata geçirmeyi hedefliyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin