Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

KARABÜKSPORA SAHİP ÇIKAN YOK MU?

Köşe Yazıları Yayın: 20.10.2020 10:24

Karabük, son yıllarda değerlerini tek, tek değersizleştirmeye devam ediyor.

Geçmişte şehri, alanlarında temsil eden değerleri yok sayarak, Karabük’’lünün de şehre değer katan bu değerlerin unutması sağlanmakta…

Karabük’ü çeşitli spor dallarında temsil eden, sporseverlere şampiyonluklar ve başarılar yaşatan Karabükspor, son yıllarda tarihindeki en kötü günlerini yaşamakta..

Karabükspor’u kuruluşuyla birlikte sahiplenen ve başarılar kazanmasını sağlayan demir çelik fabrikasının özelleşmesiyle birlikte Karabükspor gibi değerler göz ardı edilmeye başlandı…

Geçmişinde bölge ve şehrin tanıtımını yapan, başarılara imza atan Karabükspor’un düşürüldüğü bugünkü duruma hiçbir Karabük’lü duyarsız kalmak istemez, kalmamalı da…

En son olarak 2.Ligden de düşen ancak salgın nedeniyle küme düşme kaldırılmasıyla bu dönem yine 2. Ligde mücadele eden Karabükspor, maalesef rakiplerine puan vermek ve averajlarını düzeltmek üzere sahaya çıkarılıyor adeta…

Son yıllarda Karabükspor’un ligde verdiği averaj takımı görüntüsünden Karabük’ün sahipleri olduğunu iddia edenler memnun ki, Karabükspor’u bu darboğazdan çıkarmayı kimse istemiyor..

Karabük’ün, Milletvekilleri, Valisi, Belediye Başkanı, Kardemir’i, sivil toplum kuruluşları, şehrin spor temsilcisi Karabükspor’u bu darboğazdan kurtarmak zorundadır…

Merkezi, yerel yönetim, bürokrat ve sivil toplum kuruluşları olarak, yeri geldiğinde Karabük’ün sahibi olduğunu iddia eden kurumlar, Karabükspor’a sahip çıkmalı…

Kulübü ekonomik darboğaza sokanlar yargıya intikal ettirilmiş ve hukuki süreç devam etmekte…

Bu süreci sonuna kadar takip etmek ve Karabük ve Karabükspor’un hakkını sonuna kadar savunmak, şehrin sahibi olanların öncelikli görevi olmalı..

Karabükspor’un önceki yönetimlerce içi boşaltılmasıyla ortaya çıkan ekonomik krizden sonra, Karabükspor’un manevi sahibi Kardemir, Belediye, siyaset ve sivil toplum bu konuda elini taşın altına koymak istemiyor…

Karabük’e kurulması istememesine rağmen kurulan ve yıllardır şehirde ticari faaliyetini sürdüren Marzinc, Karabükspor’u finanse ederek yeniden eski günlerine döndürebilir…

Marzinc firması, zaman, zaman yerel yönetimlere çevre konusunda destek sağlamakta, Karabükspor’a da destek konusunda cimrilik yapmaz herhalde…

Tabi kulübü kendisi yönetmek şartıyla…

Şehrin sahipleri…

Karabükspor’un yönetimini Marzinc firmasına devredin… Belki Karabükspor için daha iyi olur…

Düşünce ve görüşlerin ışık olması dileğiyle…

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Geleceğin Baristaları ve Kahve Tutkunları KBÜ’de “Temel Barista Eğitimi” Aldı

Eğitim Yayın: 06.05.2024 04:48
İhlas Haber Ajansı

Karabük Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KABÜSEM) bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi akademisyenleri tarafından kahve sektöründe kariyer yapmayı hedefleyenler ve kahve severler için “Temel Barista Eğitimi” verildi.
KABÜSEM bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz tarafından kahveye ilgi duyan her bireye alanında önemli bir başlangıç yapmak amacıyla 17 kişiye “Temel Barista Eğitimi” verildi.
Kursiyerler, kahve sanatları ve endüstri: yetiştirme, işleme, kavurma ve sunum, makine ekipman eğitimi, temel barista hijyen kuralları, espresso alım tekniklerini kavrama, aspresso bazlı sıcak kahveler yapım ve sunum teknikleri, espresso bazlı soğuk kahveler yapım ve sunum teknikleri, 3. nesil kahve yapım ve sunum teknikleri, latte art teknikleri ve uygulamaları, milkshake, smoothie ve kokteyl grubu içeceklerin yapım ve sunum teknikleri, yöresel kahvelerin yapım ve sunum teknikleri ile gıda güvenliği ve hijyen eğitim gibi konularda toplamda 38 saat eğitim aldı.
Karabük Üniversitesi bünyesinde KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın destekleriyle kurulan atölyede Safranbolu Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ile beraber barista eğiticiliği yaptıklarını ifade eden Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz, geçekleşen eğitim süreci ile ilgili konuştu.
Yılmaz, “Burada birinci nesil, ikinci nesil ve üçüncü nesil olmak üzere kahvelerimiz var. Bunları tek tek bizzat kursiyerlerimize gösteriyoruz, yapıyoruz, yaptırıyoruz” dedi.
Yılmaz, bütün kursiyerlere ilgi gösterdiklerini dile getirerek, “Espresso makinesinde yeni olarak öğüttüğümüz kahveyi temperlemesinden, espressonu nasıl alınacağına kadar bütün aşamaları tek tek göstererek kursiyerlerimize öğretiyoruz. Aynı zamanda da ‘Süt nasıl köpürtülür, kreması nasıl alınır, latte kreması, cappuccino kreması nasıl olur?’ Bunların hepsini tek tek detaylı bir şekilde izah ediyoruz” diye konuştu.
17 kursiyerin eğitim aldığını ve taleplerin her geçen gün arttığını, farklı alanlardan ve bölümlerden kursiyerlerin olduğunu, kahveye ilgi duyan, kahve kültürünü benimsemiş herkesin ilgi ve talepte bulunduğunu söyleyen Yılmaz, “Bu kursta kahve üzerine kahve hazırlama noktasında birçok deneyimi elde ediyorlar. e-Devlet’ten taranan sertifikalarımız var. Üniversite bünyesinde bunları biz veriyoruz. Bu sertifikayla kafelerde barista olarak çok rahat bir şekilde kursiyerlerimiz çalışabiliyorlar, iş bulabiliyorlar. Şu anda kahve yeni bir trend, ciddi bir eğilim var bu alanda. Öğrenci nüfusunun yoğun olduğu yerlerde birçok kafe mevcut. İnsanlar buralara gidip zaman geçiriyorlar. Dolayısıyla bu yoğun olan kafelerde kursiyerlerimiz de çok rahat iş bulabilme imkanına sahip oluyorlar. Kalifiyeli eleman yetiştiriyoruz. Bütün kahvelerimizi her şeyi tek tek gösteriyoruz, yaptırıyoruz. Dolayısıyla onlar da deneyim kazanmak kaydıyla çok rahat bir şekilde iyi bir barista olabiliyorlar” dedi.
Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2. sınıf öğrencisi Fatma Güler, 38 saatlik bir eğitim aldıklarını ifade ederek, “Burada her çeşit kahve türünü öğrendik. Sıcakları, soğukları, frozenları, meyvelileri, smoothieleri hepsini öğrendik. Kahveleri çok seviyorum. Hepsinin nasıl yapıldığını öğrenmek istedim. Böylelikle hocalarımızın sayesinde bir eğitime tabi tutuldum. Kahvelerin aslında zor bir şekilde yapılmadığını, kolay bir şekilde olduğunu ama el becerisi gerektirdiğini görmüş oldum. Aslında biz tüm öğrenciler için bu, avantaj oldu. Çünkü baristalık ilerideki mesleklerin başında geliyor. Herkes artık kahve içmeye başladı ve ileride büyük bir alanı kaplayacağını düşünüyorum. Bu yüzden iş imkânının daha fazla olduğunu, bu alanda ilerlemek isteyen kişilere öncülük ettiğini, hocalarımızın sayesinde büyük bir şekilde bize katkıda bulunduklarını düşünüyorum. O yüzden ileride iş hayatında önemli yere sahip olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
(YE-