Karabük Postası tarafından
11 Ekim, 2014 14:36 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük’e İki Baraj Yapılacak

AK Parti Karabük İl Başkanı Timurçin Saylar, “Karabük’ümüz ve İlçelerimiz adına ekip olarak her geçen daha da yoğun bir çalışma sürecinin içine giriyoruz. Bu sürecin sonunda Karabük’ümüz ve İlçelerimiz çok karlı çıkacak” dedi. 

Karabük ve çevresinde çok büyük projelere imza atmak adına çalışmaların tüm hızı ile devam ettiğini belirten Saylar, Safranbolu su hattı projesi, Aktaş Barajı projesi ve Değirmencik Barajı ile ilgili çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
Başkan Saylar, “Üç tane büyük proje var. Safranbolu’nun su hattı ile ilgili projesi, Aktaş Barajı ve Konarı’nın üstündeki Değirmencik Köyü’ndeki çalışmadır. Değirmencik’teki sel kapanı olarak geçen yer ile ilgili 2 gün önce Bakanlık ile görüşmelerimizde Değirmencik Barajı olarak değiştirdik. Değirmencik Barajının yapılacağı yer Konarı’dan yukarıya doğru 6 kilometrelik bir hat, 8 metre yükseklikte düşünülüyor. Derenin her iki tarafı sel durumuna karşı korunaklı olacak şekilde tasarlanacak. Değirmencik Barajı’nın Karabük ile ilgili en önemli kısmını ise şöyle açıklayayım; üniversite ve Kılavuzlardan itibaren gelen derenin üzerinde işte Porsuk Çayı gibi yapalım, oraları bu şekilde düzenleyelim denildi. Bunları yapabilmemiz için daha doğrusu Köprübaşına kadar bu işi yapabilmemiz için önce Değirmencik Barajını yapmamız gerekir. Değirmencik Barajı bittikten sonra Araç Çayı’nın taşkın hale gelmesini önlemiş oluyoruz. Daha sonraki yıllarda Karabük’ten geçen Araç Çayı mutlaka düzenlenip, Karabük halkının kullanabileceği bir seviyeye getirilebilir” dedi.
“AKTAŞ BARAJI’NIN KARABÜK’E ÇOK FAYDASI OLACAK”
Aktaş Barajı çalışmaları ile ilgili de açıklamalarda bulunan Saylar, “Aktaş Barajı ile ilgili ise, 53 milyon metreküp su alınacak. Çok büyük bir havza. Burası da Ovacık’taki Hoca Köprüsü’nün oradan Çavuşlara kadar olan alanı 200 metrelik bir hat, 60 metre gibi bir yükseklikte, tam anlamı ile bir göl olacak. Bu iki barajımız Karabük’ün çok uzun yıllar gündeminde kalacak. Çünkü Aktaş Barajı’nın maliyeti 1 milyar dolara yakın, Karabük ekonomisini de çok faydası olacak. Tarım anlamında, enerji anlamında şehrimize çok faydası olacak. Bu iki barajdan Değirmencik Barajı’nın birçok işlemi bitmiş durumdadır. İhalesine 2015 yılı gibi çıkılabilir; ama Aktaş Barajı’nın proje ihalesi yapılması gerekiyor. Proje ihalesi de 1 veya 1,5 yıl sürer. İnşallah 2016-2017 yılına Aktaş Barajı’nın ihale süreci başlar diye düşünüyorum. Düz Çam ve Hatipoğlu ihale edildi. Bunların içinde Eskipazar Bulduk’ ta var. Bunların hepsi planlanıyor. Bu projeleri 2023 yılına kadar planladık. Bugün itibari ile bizim hazırladığımız dosya Bakanlık’ ta mevcut. Biz çalışmalarımızı yapıyoruz. Yaklaşık otuzun üzerinde proje mevcut. Bunların çalışmalarını da ileriki günlerde basın ile paylaşacağız” dedi.
“ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA BAKANIMIZ İLİMİZE TEKRAR ZİYARETE GELECEK”
Geçtiğimiz hafta içi Karabük ve Safranbolu’yu ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin ziyaretini de değerlendiren Saylar “Bakanımız Çevre sempozyumu ile ilgili görüşmek adına gelmişti. Biraz acil oldu; ama Bakanımızı önümüzdeki günlerde Karabük’e davet edip, açılışlar vardı onları yaptırmayı planlıyorduk. Kendisi de bu açılışlara geleceğini, ama acil olarak çevre sempozyumu ile ilgili birkaç incelemede bulunulması gerektiği için Safranbolu’ya geldiğini kaydetti. Bizde bu arada İlçelerimizin bazı sorunları vardı. Bakanımıza bu sorunları ilettik. Örneğin, Yortan’ a bir adet, İl Özel İdaresi’ne 2 adet çöp kamyoneti yılbaşına kadar gönderilecek. Bakanımız bunları söyledi” dedi.
“SERBEST VE ENDÜSTRİYEL BÖLGE PROJEMİZE SANAYİCİLERİMİZDEN DESTEK İSTİYORUZ”
İsmetpaşa’da bölgesinde yapılması düşünülen, Karabük-Eskipazar Serbest ve Endüstriyel Bölge olarak çalışmaları ile ilgili de açıklamalarda bulunan Saylar şunları söyledi:
“ Bu projenin çalışmalarına dört koldan devam ediyoruz. Kurmuş olduğumuz ekibimiz ile bir hayli yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Buraya Sanayi Bakanımızı da çağıracağız ve yerinde incelemeler yaparak Bakanımız birebir bu bölgeyi görecek. Burada Karabük’teki sanayici ve bu işler ile ilgili yatırım yapabilecek arkadaşlarımızı şu süreçte bizlere destek vermeleri açısından önemli çalışmalar yürütmekteyiz. Bunun ile ilgili Filyos’ta Serbest ve Endüstriyel Bölge var, Konya Karapınar’da var, birde Mersin’de var. Tabi buralarda bu yerler endüstriyel bölge ilan edilmiş; ama yatırımcıları kendileri talep etmediği için geri kalmış pozisyonda. Biz ise şuanda İsmetpaşa Bölgesi’nde arsa üretildiği zaman Ankara ve İstanbul’a yakınlığı, jeopolitik konumu gibi özellikleri sebebi ve en önemlisi enerji konusunda da sıkıntı yaşanmadığı için yatırımcıların buraya talep göstereceğine inanıyoruz. Bu şudur Karabük’te yıllardır söylediğimiz bir konu var. Karabük Organize Sanayi Bölgesi’nde yer yok. Biz eğer bu yeri büyütürsek, Karabük Organize Sanayi Bölgesi, biz hiç yatırımcı aramadan kendiliğinden dolar. Biz buna Ticaret ve Sanayi Odası olarak da 1 yıl önce başlamıştık. Bu arazilerin hepsini Organize Sanayi Müdürlüğü’nün üstüne Milli Emlak ve Belediye’den geçirildikten sonraki süreçte biz Ticaret Odası olarak kimseye yatırım yap demeden bile şuanda 35 tane yatırımcı taahhüt imzalayarak 6 ay içerisinde ben buraya hafriyat başlayacağım diyerek 3 yıl içerisinde de fabrikayı bitirip burada çalışmaya başlayacağım taahhüdünü vererek aldılar ve bu şekilde 35 tane yatırımcı geldi. Bizde diyoruz ki İsmetpaşa Bölgesi’nde böyle bir şey yaparsak büyük yatırımcıların belki de hiçbir şey talep etmeden kendilerinin geleceğine biz inanıyoruz; ama Bakanlık nezdinde bu projeleri hazırlarken bize İsmetpaşa ile ilgili yatırımcı arkadaşlar gelsin müracaat etsinler, biz dosyalarımıza bunları da koyalım. Ankara’ya, Başbakan’a, Bakanlara bu dosyalarımızı getirelim ve bizim büyük yatırımcılarımız var diyebilelim. Ben bu anlamda da sanayicilerimizden destek istiyorum”

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Ocak, 2025 13:20 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Hadrianopolis’te 5. Yüzyıla Ait Askeri Strateji Oyun Taşları Bulundu

Karabük’ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianopolis Antik Kenti’nde sürdürülen kazılarda, askeri stratejiye dayanan oyunlarda kullanıldığı düşünülen 5. yüzyıla ait kemik oyun taşları bulundu.
Geç Kalkolitik, Roma ve Erken Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılan Hadrianopolis Antik Kenti’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Geleceğe Miras Projesi çerçevesinde yürütülen 2024 yılı kazı çalışmaları sona erdi. Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş’ın başkanlığında SDJ-3 olarak adlandırılan bölgede yapılan çalışmalarda askeri stratejiye dayanan “Ludus Latrunculi” ve “Doudecim Scripta” oyunlarında kullanıldığı düşünülen iki adet kemik oyun taşı bulundu. 5. yüzyıla ait olduğu belirlenen objeler, Batı Karadeniz’in iç kesimlerinde Roma İmparatorluğu’nun askeri varlığını uzun yıllar koruduğunu ortaya koyuyor.

“Askeri stratejiye dayanan oyunlar olduğunu görmekteyiz”
Kazı Başkanı Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, Hadrianopolis Antik Kenti’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Geleceğe Miras Projesi çerçevesinde gerçekleştirilen 2024 yılındaki kazı çalışmalarında önemli arkeolojik bulgulara ve buluntulara rastladıklarını belirtti. Bu buluntuların antik dönemdeki askeri strateji oyunlarına dair önemli ipuçları sunduğunu ifade eden Çelikbaş, “Bu kemik objeler mercimek şeklinde yuvarlak dairesel objeler. Üzerinde semboller var. Dört kollu bir sembol var, bir tanesinde ise sekiz kollu bir sembol ve bu kolların ucunda da kazıma teknikle yapılmış noktalama işaretleri var. Bunlar aslında o taşların yani oyun taşlarının oynayan kişi tarafından stratejisini belirlemeye yardımcı olan semboller. Peki bu oyunlar nedir? Bu oyunlar antik dönemde ‘Ludus Latrunculi’ ve ‘Doudecim Scripta’ oyunları olarak bildiğimiz ve Roma’da sevilerek oynanan oyunlar. Bunlar genellikle kemik taşlarla oynanmaktadır. Aslında baktığımız zaman bu oyunların oynanma yöntemleri, içeriğine baktığımız zaman bunların askeri stratejiye dayanan oyunlar olduğunu görmekteyiz” diye konuştu.

“Bu buluntular Hadrianopolis’te askeri varlığın uzun yıllar boyunca koruduğunu göstermektedir”
Ortaya çıkarılan objelerin milattan sonra 5. yüzyıla ait olduğunu belirten Çelikbaş, şunları söyledi:
“5. yüzyıl bizim için önemli. Çünkü Hadrianopolis’te M.S. 2 yüzyılda bir askeri karargahın varlığını zaten yapmış olduğumuz çalışmalarda tespit etmiştik. Bu ortaya çıkan küçük buluntular ise bu askeri varlığın uzun yıllar boyunca varlığını Hadrianopolis’te koruduğunu bize göstermektedir. Tabii bunu bir tek objeyle söylemek mümkün değil ama çeşitli askeri karargahın olduğunu gösteren objelerin varlığının ortaya çıkması ile bu askeri birliğin olduğunu söyleyebiliriz. Bu birliğin yaklaşık 200-300 yıl boyunca varlığını koruduğuna işaret ediyor.”

“Günümüzde de askeri stratejiye dayanan benzer oyunlar olduğunu söyleyebiliriz”
“Oyunlar dediğim gibi askeri stratejiye dayanan oyunlar” diyen Çelikbaş, “Oynayan kişilerin de büyük ihtimalle asker kökenli olması gerekiyor. Ve günümüzde de yine askeri stratejiye dayanan benzer oyunlar olduğunu söyleyebiliriz. Yani antik dönemde bu taşlarla oynanan oyunlar günümüzde oynanan oyunları kıyasladığımızda aslında benzer oyunları söyleyebiliriz. Nedir bunlar? Günümüzde oynanan ‘Dama’. Bu da bir strateji oyunudur. Yine ‘Amiral Battı’ mesela bu da bir stratejik oyundur. Dijital oyunlara baktığımızda mayın tarlası yine bir askeri strateji oyun olduğunu söyleyebiliriz. Bu oyunlar arasında dediğim gibi benzerlikler ve bağ kurulabilir. Antik dönemden günümüze isimleri değişse de aslında bu oyunların hepsinin askeri stratejiye dayandığını söylemek mümkün” ifadelerini kullandı.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.