blank
Ramazan Öztürk tarafından
20 Aralık, 2024 14:01 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük Üniversitesi’nden Yapay Zeka ile Tümör Tespiti

Karabük Üniversitesi, sağlık alanında yapay zeka teknolojilerini kullanarak önemli bir başarıya imza attı.

Mühendislik Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Caner Özcan’ın yürüttüğü “Derin Öğrenme Yaklaşımları ile Kemik Yapısı Üzerindeki Kanserin Tespiti ve Sınıflandırılması” projesi, TÜBİTAK 1002-A programı kapsamında destek alarak başarıyla tamamlandı.

Proje, X-Ray görüntüleri üzerinden yapay zeka destekli tümör tespiti yaparak, erken teşhis ve tedavi süreçlerini hızlandırmayı hedefliyor. Çalışma kapsamında, ortopedi alanında farklı veri merkezlerinden elde edilen gerçek hasta verileri kullanılarak derin öğrenme modelleri geliştirildi. Bu modeller, milisaniyeler içerisinde tümör tespiti yapabilecek şekilde optimize edildi.

Projeyi Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ortopedik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Ferhat Say ile birlikte yürüttüklerini vurgulayan Özcan, iş birliği sağlayan iki üniversitenin yazılım ve ortopedi bölümlerinin projeye destek verdiğini belirtti. Projede, Karabük Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı’nda doktora öğrencisi olarak eğitim alan Ayhan Aydın ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nde uzmanlık eğitimine devam eden Şafak Şimşek’in tez ve uzmanlık konuları kapsamında görev aldı.

ÜLKEMİZİN KALKINMASINA KATKI SAĞLAYACAK

Doç. Dr. Caner Özcan, projenin önemine dikkat çekerek, “Bu projede, derin öğrenme yaklaşımları ile kemik dokusu üzerinde asemptomatik karakterli bir lezyon olan enkondromun direkt grafiler üzerinde tespiti ve lezyon bölgesinin işaretlenmesi sağlandı. Bu tür lezyonların erken tespiti, hastaların takibi ve tedavi sürecinde büyük bir önem taşımaktadır. Ayrıca, rutin taramalarda tetkik sağlama ve bilgilendirme işlevi sunmaktadır. Çalışma, görüntü işleme ve derin öğrenme tekniklerinin entegrasyonu sayesinde uzman hekimlerin insan faktörlerinden bağımsız olarak daha doğru ve hızlı tespit yapabilmesini mümkün kıldı. Elde edilen yüksek doğruluk oranı, özellikle rutin taramalarda erken tanı koyulmasına katkı sağladı. Bu tür projeler, farklı tümörlerin veya diğer kemik hastalıklarının erken teşhisi için benzer sistemlerin geliştirilmesine olanak tanıyabilir.” şeklinde konuştu.

Sağlıkta yapay zeka uygulamalarının ülkemizin kalkınmasına katkı sağladığını vurgulayan Özcan, “Ülkemizdeki kalkınma planı açısından da sağlıkta yapay zeka uygulamaları, erken teşhis, tedavi süreçlerinin iyileştirilmesi ve sağlık sisteminin veriminin artırılması yönünde önemli bir dönüşüm sağlamaktadır. Bu projemiz kapsamında bizi destekledikleri için Karabük Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve TÜBİTAK’a teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı. Proje, kemik hastalıklarının erken tanısında yapay zekanın etkin kullanımını sağlayarak ortopedi alanında önemli bir yenilik ortaya koydu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Mayıs, 2025 00:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Çorum’da yaşlı kadın evinde ölü bulundu

Çorum’un Alaca ilçesinde yakınlarının haber alamadığı yaşlı bayan, yalnız yaşadığı konutunda meyyit bulundu.
Olay, Alaca ilçesi Günhan Mahallesi Sakarya Sokak’ta meydana geldi. Edinilen bilgilere nazaran, 80 yaşındaki Makbule Susam’dan bir müddettir haber alamayan yakınları, durumu 112 Acil Davet Merkezine bildirdi. İhbar üzerine yaşlı bayanın adresine polis ve sıhhat takımları sevk edildi. Konuta giren takımlar, yaşlı bayanın hayatını kaybettiğini belirledi. Yapılan incelemelerin akabinde Makbule Susam’ın cenazesi, otopsi yapılmak üzere Alaca Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Susam’ın kesin vefat sebebi yapılacak otopsi sonucunda belirlenecek.
Ekipler olayla ilgili inceleme başlattı.

Bizi sosyal medyadan takip edin