blank
Ramazan Öztürk tarafından
20 Aralık, 2024 14:01 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük Üniversitesi’nden Yapay Zeka ile Tümör Tespiti

Karabük Üniversitesi, sağlık alanında yapay zeka teknolojilerini kullanarak önemli bir başarıya imza attı.

Mühendislik Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Caner Özcan’ın yürüttüğü “Derin Öğrenme Yaklaşımları ile Kemik Yapısı Üzerindeki Kanserin Tespiti ve Sınıflandırılması” projesi, TÜBİTAK 1002-A programı kapsamında destek alarak başarıyla tamamlandı.

Proje, X-Ray görüntüleri üzerinden yapay zeka destekli tümör tespiti yaparak, erken teşhis ve tedavi süreçlerini hızlandırmayı hedefliyor. Çalışma kapsamında, ortopedi alanında farklı veri merkezlerinden elde edilen gerçek hasta verileri kullanılarak derin öğrenme modelleri geliştirildi. Bu modeller, milisaniyeler içerisinde tümör tespiti yapabilecek şekilde optimize edildi.

Projeyi Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ortopedik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Ferhat Say ile birlikte yürüttüklerini vurgulayan Özcan, iş birliği sağlayan iki üniversitenin yazılım ve ortopedi bölümlerinin projeye destek verdiğini belirtti. Projede, Karabük Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı’nda doktora öğrencisi olarak eğitim alan Ayhan Aydın ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nde uzmanlık eğitimine devam eden Şafak Şimşek’in tez ve uzmanlık konuları kapsamında görev aldı.

ÜLKEMİZİN KALKINMASINA KATKI SAĞLAYACAK

Doç. Dr. Caner Özcan, projenin önemine dikkat çekerek, “Bu projede, derin öğrenme yaklaşımları ile kemik dokusu üzerinde asemptomatik karakterli bir lezyon olan enkondromun direkt grafiler üzerinde tespiti ve lezyon bölgesinin işaretlenmesi sağlandı. Bu tür lezyonların erken tespiti, hastaların takibi ve tedavi sürecinde büyük bir önem taşımaktadır. Ayrıca, rutin taramalarda tetkik sağlama ve bilgilendirme işlevi sunmaktadır. Çalışma, görüntü işleme ve derin öğrenme tekniklerinin entegrasyonu sayesinde uzman hekimlerin insan faktörlerinden bağımsız olarak daha doğru ve hızlı tespit yapabilmesini mümkün kıldı. Elde edilen yüksek doğruluk oranı, özellikle rutin taramalarda erken tanı koyulmasına katkı sağladı. Bu tür projeler, farklı tümörlerin veya diğer kemik hastalıklarının erken teşhisi için benzer sistemlerin geliştirilmesine olanak tanıyabilir.” şeklinde konuştu.

Sağlıkta yapay zeka uygulamalarının ülkemizin kalkınmasına katkı sağladığını vurgulayan Özcan, “Ülkemizdeki kalkınma planı açısından da sağlıkta yapay zeka uygulamaları, erken teşhis, tedavi süreçlerinin iyileştirilmesi ve sağlık sisteminin veriminin artırılması yönünde önemli bir dönüşüm sağlamaktadır. Bu projemiz kapsamında bizi destekledikleri için Karabük Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve TÜBİTAK’a teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı. Proje, kemik hastalıklarının erken tanısında yapay zekanın etkin kullanımını sağlayarak ortopedi alanında önemli bir yenilik ortaya koydu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Haziran, 2025 20:37 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Bartın’da yeni bitki türü bulundu

Bartın Üniversitesinden (BARÜ) Doç. Dr. Bilge Tunçkol ve takımı tarafından yeni bir endemik bitki çeşidi bulunarak, bilim dünyasına kazandırıldı.

Bartın Üniversitesi (BARÜ) Türkiye’nin bitki çeşitliliğine yeni cinsler kazandırmaya devam ediyor. Son olarak botanik alanında çalışmalarını sürdüren Ulus Meslek Yüksekokulundan Doç. Dr. Bilge Tunçkol ve takımı, dünyada sırf Küre Dağları Ulusal Parkı’nda bulunan Horma Kanyonu’nda yetişen yeni bir bitki tipi daha keşfetti.
Bitkiye bölgenin antik çağdaki ismi verildi.
"Paflagonya Belumotu" ismi verilen bu endemik tıp, botanik alanında memleketler arası bilimsel mecmualardan olan Phytotaxa’da yer alarak dünyaya tanıtıldı. Rubiaceae (Kökboyasıgiller) familyasından sarı renkli, gösterişli çiçeklere, narin yapıya ve odunsu köklere sahip olan bitkiye; keşfedildiği bölgenin antik çağdaki ismi olan Paflagonya’dan esinle "Paflagonya Belumotu" (Cynanchica paphlagonica) ismiyle literatüre kazandırıldı.
Bitki nemli prtamları seviyor
Doç. Dr. Tunçkol’un, BARÜ Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Ünitesi dayanağıyla yürüttüğü çalışma kapsamında tanımlanan bitki, Dünya Doğayı Müdafaa Vakfı (WWF) tarafından ‘küresel ölçekte korunması öncelikli ekolojik bölgeler’ ortasında kabul edilen "Karadeniz Nemli Karstik Ormanları" içinde yer alıyor.

80 bireyden oluşuyor, muhafaza altına alınacak
Bitkinin, bilinen tek popülasyonu yaklaşık 80 bireyden oluşurken yalnızca 2 hektarlık bir alanda yayılımı bulunuyor. Bu nedenle, eko turizm ve ormancılık faaliyetlerinden olumsuz etkilenme riski taşıyan cins, Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) kriterlerine nazaran "Tehlikede" (EN) olarak sınıflandırıldı. Bilhassa kayalık habitatlarda yetişen bu cins, "kaya bahçeleri" yahut "yer örtücü süs bitkisi" olarak kullanım potansiyeli de taşıyor. Cinsin korunması noktasında Tabiat Müdafaa ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile çeşit aksiyon planı çalışmalarının kısa müddette başlatılması planlanıyor.
Keşif sürecine takviye verenlere teşekkür
Tunçkol, keşif sürecinde katkıda bulunanlara teşekkür etti. Endemik cinsin keşfedilme süreci hakkında bilgiler veren Tunçkol, "Bitkiyi birinci olarak 2020 yılında BAP takviyeli ‘Küre Dağları Ulusal Parkı’nın Florası (Kastamonu Bölümü)’ projesi kapsamında yapılan arazi çalışmalarında tespit ettik. Akabinde Türk ve Yunan botanikçilerle birlikte bilimsel tanımlama çalışmalarına başladık. Bu değerli keşifte bizlere dayanak olan Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Akkaya’ya, Ulus Meslek Yüksekokulu Müdürümüz Doç. Dr. Şükrü Teoman Güner’e, Bölge Müdürümüz Ali Bozkurt’a ve Küre Dağları Ulusal Parkı Müdürü Ahat Deliorman’a teşekkür ederim. Ayrıyeten bilimsel süreçteki katkıları için Atina Tarım Üniversitesinden Prof. Dr. Panagiotis Trigas ve grubuna, Düzce Üniversitesinden Prof. Dr. Necmi Aksoy’a ve Tabiat Müdafaa ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünden Hasan Yaşayacak ile BAP Koordinatörlüğümüze de teşekkür ederim" dedi.
Rektör Akkaya’dan tebrik
BARÜ’nün bulunduğu bölgenin potansiyelini değerlendirmeye devam ettiğini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Ahmet Akkaya, "Bilimsel araştırmalarımızla coğrafyamıza mahsus çeşitlerin tanımlanması ve korunması tarafında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu noktada ülkemizin biyolojik çeşitliliğine katkı sunan bir keşifte daha bulunmanın gururunu yaşıyoruz. Bu vesileyle sürdürülebilir gelişim anlayışıyla yürüttüğümüz çalışmaların sonucunda ortaya çıkan bu değerli keşif hasebiyle Doç. Dr. Bilge Tunçkol ve grubunu tebrik ediyor, muvaffakiyetlerinin devamını diliyorum" tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin