Karabük Üniversitesinde öğrencilere mesleki oryantasyon eğitimi – Karabük Haber Postası
Karabük Haber Postası

Karabük Haber Postası

Karabük Üniversitesinde öğrencilere mesleki oryantasyon eğitimi

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Şubat, 2025 12:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük Üniversitesi nitelikli sıhhat profesyonelleri yetiştirme misyonunu sürdürüyor.
Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından Ebelik Kısmı öğrencilerine yönelik düzenlenen oryantasyon eğitiminde, staj ve uygulama süreçlerine dair kapsamlı bilgiler aktarılarak öğrencilerin mesleksel gelişimlerine katkı sağlandı.
Üniversitenin 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen eğitimde hastanelerin işleyiş sistemi, staj süreçleri ve ders uygulamaları hakkında ayrıntılı bilgilendirme yapılırken, ebe polikliniği işleyiş prosedürleri, gebe okulu ve bayan doğum servisleriyle ilgili uygulamalar da ele alındı. Ayrıyeten, öğrenciler hastane misyonu ve vizyonu ile meslek etiği konusunda bilgilendirildi.
Eğitmenler ortasında Eğitim Hemşiresi Tuba Akyüz, Ebe Şerife Güney ve Ebe Fatma Erbay yer aldı.
Öğrencilere mesleğin gerektirdiği sorumluluklar ve profesyonel tavırlar hakkında farkındalık kazandırmayı amaçlayan bu aktiflik, birebir vakitte alanda karşılaşılabilecekleri meselelerle başa çıkabilme yeteneğini geliştirmeyi hedefliyor.
Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, bu çeşit eğitimlerle öğrencilerin teorik bilgilerini pratik uygulamalara dönüştürmelerine dayanak olarak, nitelikli sıhhat profesyonelleri yetiştirme misyonunu sürdürmeye devam ediyor.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Uzmanlardan heyelan uyarısı

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
18 Şubat, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Trabzon ve Giresun’da son günlerde yaşanan heyelanların akabinde konuşan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Kara, bölgenin coğrafik yapısı itibariyle heyelan riski altında olduğunu belirterek "Yağmur ve kar yağışı üzere tabiat olayları yamaçların stabilitesini olumsuz etkiliyor. Bilhassa karların eridiği periyotlarda, toprağa daha fazla su sızıyor ve bu da heyelanların daha sık yaşanmasına neden oluyor" dedi.
Yağmur ve kar yağışı üzere tabiat olayları yamaçların stabilitesini olumsuz etkilediğine dikkat çeken Kara, "Doğu Karadeniz Bölgesi, bilhassa eğimli ve engebeli bir coğrafyaya sahip. Bu çeşit yapılar, doğal olarak heyelanlar için bir taban oluşturuyor. Yağmur ve kar yağışı üzere tabiat olayları da yamaçların stabilitesini olumsuz etkiliyor. Bilhassa karların eridiği devirlerde, toprağa daha fazla su sızıyor ve bu da heyelanların daha sık yaşanmasına neden oluyor" diye konuştu.

Yanlış arazi kullanımının da değerli bir faktör olduğunu tabir eden Kara, "Yanlış arazi kullanımı da çok değerli bir faktör. Orman alanlarının kesilmesi ve bu alanların çay ya da fındık tarımına dönüştürülmesi, toprağın hassas istikrarını bozuyor. Bu da yamaçlarda toprak kaymalarına yol açabiliyor. Bilhassa karların erimesi ve şiddetli yağışların tesiriyle heyelanlar daha fazla meydana geliyor. Şiddetli yağışlar, derelerde yüksek akımlar oluşturuyor. Bu akımlar, yamacın alt kısmını (topuk) oyarak yamacı tutan kuvveti zayıflatıyor. Bu da heyelan riskini artıran bir başka faktör. Derelerin çok akışı, yamaçların stabilitesini önemli formda etkileyebiliyor" biçiminde konuştu.
Depremlerin de heyelana neden olabileceğini belirten Kara, "Depremler de heyelanlara neden olabilir lakin bölgemizde daha fazla görülen faktörler, şiddetli yağışlar, karların erimesi ve eğimli arazi yapısı. Bunlar, heyelanların daha sık görülmesine neden olan ana etkenler. İnsan tesirini de unutmamak lazım. Bilhassa köy yollarının gereksiz yere yapılması, yamaç stabilitesini ve su drenajını olumsuz etkileyerek heyelanları artırıyor" tabirlerini kullandı.

"Heyelan olaylarında artış yaşanıyor"
Bölgedeki heyelan olaylarında bir artış gözlemlendiğini tabir eden Kara, "Bölgedeki heyelan olaylarında bir artış gözlemleniyor. Türkiye genelindeki heyelan olaylarının yaklaşık yüzde 25’i Doğu Karadeniz Bölgesi’nde meydana geliyor. Yamaçlarda yapılan yollar ve dikkatsizce yapılan inşaatlar, heyelanların sıklığını artırıyor. Bu nedenle, bu cins olayları evvelden iddia etmek ve tedbir almak çok değerli. Birinci olarak, riskli bölgelerin belirlenmesi gerekiyor. Jeolojik yapı, eğim, yağış durumu ve insan tesiri göz önünde bulundurularak bu bölgeler modellenebilir ve heyelan riski evvelce iddia edilebilir. Mahallî idarelerin bu riskli alanlarda imar planı yapmaması, yol ağlarını buna nazaran planlaması ve halkı bilinçlendirmesi çok değerli. Ayrıyeten, insan tesirlerinin daha denetimli ve planlı bir formda yapılması, bu çeşit olayların sıklığını azaltabilir. Mahallî idarelerin en kıymetli vazifesi, heyelan riski taşıyan alanların imara açılmaması, bu alanlarda yapılaşmanın engellenmesi ve yol ağlarının bu duruma uygun halde planlanmasıdır. Ayrıyeten halkı bu bahiste bilinçlendirmek, eğitici çalışmalar yapmak ve mahallî halkı, heyelan riski konusunda daha hassas hale getirmek çok önemlidir" dedi.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.