blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
16 Eylül, 2025 16:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Karabük Üniversitesi Evrenos Takımı, TEKNOFEST’te Türkiye 5’incisi Oldu

Karabük Üniversitesi (KBÜ) öğrencilerinden oluşan Evrenos Ekibi, TEKNOFEST 2025 kapsamında düzenlenen İnsansız Kara Aracı Yarışması’nda Türkiye 5’inciliğini elde etti. Yaklaşık bir yıllık Ar-Ge sürecinin sonunda geliştirilen araç, sahip olduğu yenilikçi teknolojilerle müsabaka heyetinin ve izleyicilerin ilgisini topladı.
Evrenos Kadrosu tarafından geliştirilen araç, otonom sürüş kabiliyeti, yapay zekâ takviyeli yönlendirme sistemleri, 3 boyutlu etraf tarama sensörleri, lidar teknolojisi ve derinlik algılayıcı kameraları ile dikkat çekti. Güçlü arazi şartlarına karşı yüksek dayanıklılık sağlayan araç, karbon fiber gövde, bağımsız süspansiyon ve dört tekerlekten başka hareket kabiliyeti üzere donanımlara sahip. Yaklaşık 80-90 kilogram yükündeki araç, saatte 15-16 kilometre sürate ulaşabiliyor. Ayrıyeten, su geçirmez kabuk yapısı ve 5 kilometreye kadar haberleşme sağlayan gelişmiş sistemi sayesinde sırf müsabakalarda değil, endüstriyel alanlarda kullanım potansiyeliyle de öne çıkan Evrenos Takımı’na, Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Batıkan Erdem Demir akademik danışmanlık yaptı.
Rektör Kırışık: "Bu muvaffakiyet vizyonumuzun bir yansıması"
Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, elde edilen muvaffakiyete ait yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Evrenos Grubumuzu TEKNOFEST’te elde ettikleri bu kıymetli muvaffakiyetten ötürü kutluyorum. Üniversite olarak öğrencilerimizi bilimsel üretim ve teknolojik yenilikler konusunda her vakit desteklemeye devam edeceğiz. Bu tıp muvaffakiyetlerin artarak devam etmesi, Karabük Üniversitesi’nin geleceğe dönük vizyonunu daha da güçlendirecektir."

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
28 Ocak, 2026 20:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Enişte 20 gün önce kendisini tüfekle yaralayan kayınbiraderini tüfekle vurdu

Samsun’da 2 çocuk babası bir kişi 20 gün önce kendisini tüfekle yaralayan kayınbiraderini tüfekle vurarak yaraladı.
Olay, Canik ilçesi Yavuz Selim Mahallesi Muhammet İkbal Caddesi’nde 20 gün önce meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, B.M. (24), bir kişiyle kavga ettiği sırada araya girerek kavgayı ayırmak isteyen eniştesi H.Y.’ye (25) tepki gösterdi. Bunun üzerine evine giderek tüfeğini alan B.M., yeniden olay yerine gelerek eniştesine ateş açtı. Tüfekten çıkan saçmalarla sol ayağından yaralanan H.Y., olay yerine çağrılan ambulansla Gazi Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Olayın ardından kaçan B.M., Canik İlçe Emniyet Müdürlüğü Suç Önleme ve Soruşturma Büro Amirliği ekiplerinin çalışması sonucu Kuzey Yıldızı Mahallesi’nde suçta kullandığı tüfekle birlikte yakalanarak gözaltına alındı. Emniyetteki işlemleri tamamlanan B.M., 9 Ocak’ta Samsun Adliyesi’ne sevk edildi. Nöbetçi mahkemeye ifade veren B.M., mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Ancak B.M.’nin kendisini yine vuracağını duyan enişte H.Y., dün akşam Yavuzselim Mahallesi’nde karşılaştığı kendisini vuran kayınbiraderi B.M.’ye tüfekle ateş açtı. Bacaklarından yaralanan B.M., özel bir hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Enişte H.Y. ise Canik İlçe Emniyet Müdürlüğü Suç Önleme ve Soruşturma Büro Amirliği ekipleri tarafından yakalanarak gözaltına alındı. Bugün Samsun Adliyesine sevk edilen enişte mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin