Karabük Postası tarafından
05 Eylül, 2023 16:51 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

KARABÜK TÜNELİNE BUTON TALEBİ

TÜNELDE BİSİKLETLİ VAR Bartın Pedaldaşlar Bisiklet Kulübü Derneği Başkanı Doç. Dr. Mustafa Artar gazetemize yaptığı açıklamada,  Karabük'e daha çok bisiklet yolu yapılmalı ve tüneline de ışıklı uyarı sistemi yerleştirilmeli talepleri gündeme geldi.  Başkan Artar: “Türkiye’de bisikletliler rekreasyon amaçlı, ya da eğlence, dinlence aracı olarak festivallerde görülüyor. Aslında turizme çok büyük katkısı var. En önemli konu ise artık kent merkezlerinde yerel yöneticilerimizin bisiklet yollarına ağırlık vermelerini istiyoruz. Bisiklet sporunun yaygınlaşması için ilgili bakanlıklarının desteği ile iklim değişikliğinin konuşulduğu şu günlerde çözüm olacak projeler üretilmelidir. Karabük’te sokaklarda bisiklete binenlerin sayısının artmasını görmek istiyoruz. Karabük’te de yollarda bisikletli ölümünün olduğunu biliyoruz. Diğer illerde bulunan, uyarı sisteminin Karabük tünelinde de olmasını istiyoruz. Bisiklet sürücülerinin önemli sorunlarından olan tünellerdeki sürüş güvenliği problemidir. Karabük tüneline araçlar girmeden önce içerisinde bisikletli varsa, ışıklı levha ile uyarı butonu konulması önem taşımaktadır. Böylece tünelden geçecek bisikletliler girişteki butona basarak tünelden geçecek diğer sürücülerin uyarılmasını sağlıyor. “Tünelde bisikletli var” uyarı butonunun bir an önce konulmasını sizin aracılığınızla talep ediyoruz” dedi. SİSTEMİN TÜM TÜNELLERE UYGULANMASI GEREKİYOR Dernek Başkanı Artar, Türkiye'de pilot il olarak seçilen Antalya’daki uygulamanın olumlu tepkiler alması üzerine Karayolları Genel Müdürlüğünün tünellerin fazla olduğu Karadeniz Bölgesi de dahil tüm tünellere bisiklet butonu yerleştirmeye karar verdiğini söyledi. İlerleyen günlerde bisiklet butonu sisteminin elektronik bir sistemle otomatik hale geleceğini de aktardı: “Butona basmaya gerek duymayan bisikletçi, artık hiç durmadan geçebilecek ve otomatik olarak sensörler devreye girerek ışıkları yakacak, böylece tünelde bisikletli olduğunu araç sürücüleri görebilecek. Bisikletliler de tünelde daha güvenle seyredebilecek.” Öte yandan Keltepe’de üçüncüsü düzenlenen bisiklet festivalinin mimarı dernek başkanları, Karabük’te daha fazla bisikletli olmasını ve yerel yöneticilerden bisiklete uygun yolların yapılmasını istedi. (Esra Oğuzkağan Özkan) Haberin videosuna buradan ulaşabilirsiniz.
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Mayıs, 2025 21:35 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Öğr. Gör. Eroğlu: “Dezenformasyon artık ulusal güvenlik meselesidir”

Karabük Üniversitesi Adalet Meslek Yüksekokulu Hukuk Bölümü'nden Öğr. Gör. Dr. Hülya Özçağlar Eroğlu, dezenformasyonun artık ulusal güvenlik meselesi olduğunu ifade etti.
Öğr. Gör. Dr. Hülya Özçağlar Eroğlu, dezenformasyonun bir zihin manipülasyonu aracı olduğunu ve çağın en sinsi tehditlerinden biri olduğunu belirtti.
Öğr. Gör. Dr. Hülya Özçağlar Eroğlu, dijital şiddetin bir türü olarak dezenformasyonun bireyleri, kurumları ve hatta devletleri nasıl etkilediğini detaylı bir şekilde değerlendirdi.
Eroğlu, dezenformasyonun kasıtlı olarak yayılan yanıltıcı bilgilerle kamuoyunu yönlendirme amacı taşıdığını belirterek, bu kavramın günümüzde dijital şiddetin bir türü hâline geldiğini söyledi.
Birbirine kelime olarak benzeyen kavramların anlamlarının farklı olduğunu belirten Eroğlu, "Dezenformasyon, mezenformasyon ve malenformasyon kavramları sıklıkla birbirine karıştırılsa da her birinin farklı anlamlar taşıdığını ifade eden Eroğlu, şöyle konuştu: "Mezenformasyon kötü niyet olmadan yapılan yanlış bilgi paylaşımıdır. Malenformasyon ise doğru bilginin, kamuoyunu yanıltmak amacıyla fikrinden koparılarak sunulmasıdır" dedi.
Yapılan araştırmalara göre yalan haberlerin, doğru içeriklere kıyasla altı kat daha hızlı yayıldığını vurgulayan Eroğlu, bunun nedeninin bireylerin bilgiye kolay erişme arzusuyla doğrulama zahmetinden kaçınmaları olduğunu söyledi.
"Dijital medya çalışanları da basın mensubu statüsüne alındı"
Dijitalleşmenin medya üzerindeki etkilerine de değinen Özçağlar, artık haberlerin büyük oranda dijital ortamda üretildiğini ve yayıldığını, bu durumun ise basın mensuplarına daha fazla sorumluluk yüklediğini belirtti. Kamuoyunda "Dezenformasyon Yasası" olarak bilinen 7418 Sayılı "Basın Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun''un da bu süreçte önemli bir yasal düzenleme olduğuna dikkat çeken Özçağlar, internet haberciliğinin "süreli yayın" olarak kabul edilmesinin ardından dijital medya çalışanlarının da basın mensubu statüsüne alındığını söyledi.
Dezenformasyonla mücadelede bireylerin de sorumluluk üstlenmesi gerektiğini kaydeden Eroğlu, dijital içeriklerin hızla silinebildiğine dikkat çekerek, "Ekran görüntüsü almak ve Noterler Birliğinin e-Tespit sistemi gibi araçlar, yalan haberlere karşı delil oluşturmak açısından büyük önem taşıyor." dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.