Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Karabük, Tüm Gücüyle Afet Bölgesinde

Gündem Yayın: 12.02.2023 15:11
Yazar:
Karabük, Tüm Gücüyle Afet Bölgesinde

Kahramanmaraş merkezli 10 İlde büyük yıkıma  yol açan 7.7 ve 7.6 şiddetindeki deprem felaketinin yaşandığı 6 Şubat tarihinden itibaren hemen harekete geçen Karabük Valiliği başta olmak üzere Karabük Belediyesi ve İlçe Belediyeleri bölgede hem arama kurtarma hem de sosyal destek anlamında büyük mücadele sergiliyor.

Türkiye’yi yasa boğan depremin ardından AFAD’ın koordinasyonu ile hemen harekete geçen Karabük,  başta Valilik olmak üzere İl ve  ilçe belediyeleriyle bölgede hem arama kurtarma hem de sosyal destek anlamında büyük bir mücadele sergiliyor.

Karabük’ten UMKmansettKarabuk Tum Gucuyle Afet Bolgesinde56 5E, AFAD, 112, KARDEMİR,  İl Özel İdaresi, Karabük Belediyesi ve İlçe Belediyeleri  ekip ve ekipmanları ile Jandarma Komandolar  deprem bölgesine sevk edildi.

Karabük Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri, DELSAR canlı arama sensörü ve Jandarma Arama Kurtarma Timleri ise eğitimli arama kurtarma köpekleriyle enkaz altında bulunan vatandaşları tespit etmek amacıyla var güçleri ile çalışıyor. Karabük Valiliği koordinasyonunda gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında, Karabük İl Özel İdaresi personeli deprem bölgesinde; arama-kurtarma, enkaz kaldırma ve depremde evleri zarar gören vatandaşlar için konulacak konteynerlere yer açma çalışmalarına aralıksız destek veriyor. Bunun yanı sıra; Karabük Belediyesi, UMKE, AFAD, 112, KARDEMİR’de arama kurtarma çalışmalarmansettKarabuk Tum Gucuyle Afet Bolgesinde56 1ına destek veriyor.

DEPREMZEDELERE PSİKOLOJİK DESTEK

Kahramanmaraş Göksun İlçesinde psikososyal destek ve yardım koordinasyonu, Karabük Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ekipleri Göksun ilçesi Psikososyal Destek Ekibi ve Göksun İlçesi Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakfı işbirliği ile yürütülüyor.

Karabük Kızılay Afet deposundan 1080 adet Kızılay Çadırı afet bölgesine gönderilmek üzere yola çıkarken,  Kızılay Karabük Şubesi ve Kızılay Gönüllüleri Hatay’da 3 öğün sıcak yemek dağıtıyor. Kızılay Karabük Şubesi ve Kızılay Gönüllüleri Hatay’ın Altınözü ilçesinde 3 öğün sıcak yemek dağıtımı ve ardından hijyen malzemeleri dağıtımlarını gerçekleştiriyor.

Karabük’te ve ülkmansettKarabuk Tum Gucuyle Afet Bolgesinde56 3emizde toplanan nakdi bağışlar afetzede vatandaşlara 3 öğün sıcak yemek olarak gidiyor. Ayrıca mevcutlara ek olarak mutfak ve ikram araçları bölgelere intikal etmek üzere hazırlanıyor.

Diğer yandan Karabüklülerin  Kızılay’a  bağışta bulunarak yardım faaliyetlerine katılabilecekleri ifade edildi.

Safranbolu Jandarma Komando Eğitim Merkez Komutanlığı personeli tarafından  Hatay’da emniyet ve kamu düzeninin sağlanması amacıyla önlemler alınırken,  ayrıca depremden etkilenen vatandaşlara yardım malzemeleri ulaştırıldı.

Karabük Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ekipleri ise  Gaziantep’de depremin ardından hasar tespit çalışmalarına destek vermeye başladı.

YARDIMLAR DEVAM EDİYOR

Öte yandan depremin yaşandığı ilk günden itibaren Karabük Valiliği Koordinasyonun Kamu Kurum Kuruluşları,  Sivil Toplum Kuruluşları, Hayırsever İş İnsanları ve Tüm Karabüklülerin dayanışma ve kardeşlik eli taşıyan yardım TIR’ları  peş peşe deprem bölgesine ulaşıyor. (Nurettin Acar)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

230 bin ilmek atarak dokudu, halısına 100 bin lira değer biçti

Ekonomi Yayın: 01.05.2024 04:48
İhlas Haber Ajansı

Amasya’da ebatları 40 ile 45 santim olmasına rağmen dokunması 9 ayı aşan yüzde yüz el yapımı 2 Hereke ipek halı toplam 230 bin ilmek atılarak oluşturuldu. Halk Eğitimi Merkezi, emekli kursiyer Müzeyyen Ulavur’un dokuduğu halıların tezgahtan kesimi için tören düzenledi. İpek halı sanatının değerine işaret eden 61 yaşındaki kursiyerin, el emeği ve göz nuru eserlerinin tanesini değer biçtiği 100 bin liradan satabileceğini açıkladı.

Yüzde yüz el yapımı halı

Amasya Şehit Mehmet Gök Halk Eğitimi Merkezi’nin geleneksel el sanatlarının yaşatılması için düzenlediği kurslardan Hereke ipek halı kursu özellikle de emeklilerin ilgisini çekiyor. Hereke halısını diğer halılardan ayıran özellikler arasında çift düğüm tekniği kullanılması, ince ve kalın çift atkı tekniğiyle örülmesi ile kesiminin el makasıyla yapılıyor olması yer alıyor. Ayrıca Hereke halıların en önemli özelliği yüzde yüz el yapımı olması. Dokunması yıllar alabilen Hereke halı, dünyanın en ince ve en sağlam halısı olarak biliniyor. Yapımında, çözgüsünde birinci sınıf ipek ip kullanılıyor.

“İpek halının değeri maalesef bilinmiyor”

Çiçek ve canlı motiflerinden esinlenerek halılarını dokuyan memur emeklisi Müzeyyen Ulavur, “İpek halının değeri maalesef bilinmiyor. Tanesini 100 bin liradan aşağı satmam. Biri beş aylık emek. Asgari ücretten hesaplandığında 100 bin lira tutuyor” dedi.

“Terapi gibi geliyor”

Merkezdeki farklı kurslarda eğitim almasının ardından usta öğretici Fehmiye Bozkurt’un düzenlediği Hereke ipek halı kursuna katılıp bu sanatın inceliklerini öğrenen Ulavur, “4 ayda yaptığım pano halıya 100 bin ilmek, 5 aydan fazla sürene ise 130 bin ilmek atarak dokudum. Çok sabır ve emek istiyor ama çok keyifli. Motifin ilmeğini, rengini düşünüyorsun. Stres kalmıyor. Bedava terapi gibi geliyor” diye konuştu.

Şehit Mehmet Gök Halk Eğitimi Merkezi yöneticileri, emektar kursiyerlerinin eserinin tezgahtan kesimi için özel tören düzenledi. Törene, Amasya Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Şube Müdürü Hayriye Tüfekçi ve Şehit Mehmet Gök Halk Eğitimi Merkezi Müdürü İbrahim Özarslan da katıldı.