Safranbolu Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'nun Üniversite kampüs alanına yeniden taşınmasının gündeme gelmesinin ardından Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erol Altuntepe'nin okulun Safranbolu'dan taşınmaması için Üniversite Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık'a yönelik eleştirilerde bulunması ve bu eleştirilere de Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fatih Çapraz'ın destek vermesi, şehirde huzurluğa neden olurken, bir çok kesim Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fatih Çapraz'ın destek açıklamasını talihsiz bir açıklama olarak yorumladı. Fatih Çapraz'ın Karabük'teki Üyeleri yerine Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası üyelerini düşünmesinin kabul edilir bir tarafı olmadığını ifade eden vatandaşlar, "Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fatih Çapraz, bunun yerine Safranbolu'da kısıtlı ve zor şartlarda eğitim veren bu okula yeni bir bina kazandırılması için mücadele etse daha yerinde olur" şeklinde görüş beyan ettiler.
Daha önce Gazetemizde de defalarca gündeme getirdiğimiz Safranbolu Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu binasının Yenişehir'deki Vatan Hastanesinden boşalan ve atıl durumda kalan yere ya da Bayırmahallede haddehanelerin taşınmasından sonra boşalan yerlerden bir tanesine yapılması konusundaki haberlerimize ne şehir eşrafından, ne siyasilerden ne de adı geçen mahalle muhtarlarından herhangi bir destek açıklaması gelmemişti. Halbuki bu okul adı geçen yerlerden bir tanesine yapılmış olsa hem şehir merkezi canlanır, hem de şehir esnafı bu işten karlı çıkardı. Haberlerimizden sonra görüştüğümüz AK Parti İl Başkanı Ferhat Salt Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık'a bu konuda destek verdiğini belirterek, bununla ilgili gerekli çalışmaların yapılacağını ifade etmişti.
Şu anda Safranbolu'da Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, Safranbolu Turizm Fakültesi, Safranbolu Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi, Safranbolu Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi, Safranbolu Şefik Dizdar Meslek Yüksekokulu ve kampüs alanına taşınacak olan Sağlık Bilimleri Meslek Yüksek Okulu bulunuyor. Bu okullarda 10 bini aşkın da öğrenci eğitim öğretim görüyor. Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu binası olmadığı için parçalı bir şekilde 4 bine yakın öğrencisi ile bu okullarda eğitim öğretim faaliyetlerine devam ediyor. Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu bu okullarda eğitim öğretim faaliyetlerine devam ettiği için de bu fakültelere yeni bölümler açılamıyor. Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu kampüs alanına taşındığı zaman bu okuldan boşalan alanlara yeni bölümler açılacak ve öğrenci sayısı yine artacak. Ayrıca bu okulda okuyan öğrenciler alanlarını ilgilendiren laboratuvar ve diğer alanlar için halihazırda Üniversite kampüsüne giderken, yaptıkları yol masrafları ise ayrı bir konu. Şu anki koşullarda öğrencilerin eğitim olanaklarını iyileştirmek yerine bireysel çıkarları ön planda tutan çıkışları eleştiren vatandaşlar, bu kararı öğrencilerin menfaatine uygun bir adım olarak değerlendiriyor.
Karabüklü
•Çok yerinde bir karar. Üniversite toplam nüfusunun yaklaşık %25 ‘i Safranbolu’dadır. Öncelikle Safranbolu’nun ne özelliği var da merkez ilçe de dahil diğer ilçelerde olmayan yoğunluk burada tutulmaya çalışılıyor. STO diğer ilçelerden farklarının ne olduğunu açıklamalıdır. Ticari kaygı ise; Safranbolu gibi turizm geliri olan bir ilçenin ticaret odası konuşacak son kişi olmalıdır zira diğer ilçelerde bu okulun 1/10 nüfusu yoktur. Kaldı ki bu taşınma işi yaz döneminde de gündeme gelmişti fakat yoğun talep üzerine ertelenmiş ve bu sürede de talepkarlardan taşın altına elini koymaları istenmişti. Günün sonunda ne mi oldu? 3500 öğrenci yine zor şartlar altında Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi binasında; Safranbolu Turizm Fakültesi, Safranbolu Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi, Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi ile birlikte aynı binada sıkış tepiş Sağlık Hizmetleri MYO olarak öğrenim görmeye çalışıyor. Dikkatinizi çekiyorum… Karabük Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu olarak. Yani diğer tüm fakülteler Safranbolu ismiyle başlarken; Sağlık Hizmetleri MYO adında Safranbolu yer almamaktadır. Çünkü bu okul merkez kampüste kurulmuş ve devamlı olarak konar göçer bir eğitim faaliyeti geçirmiştir. Tabiri caizse sürekli geçmiş dönemde itip kakılmıştır. Binadan binaya gönderilmiştir. Sonunda bu okulun halinden anlayan, tasarım öğrencileri için özel olarak tasarlanmış bir binada 1 kata sığamayacak kadar büyük bir okul olduğuna kanaat getiren rektör; ilgili okulu merkez kampüste Sağlık Bilimleri Fakültesi binasının, Diş Hekimliği Fakültesi binasının ve Tıp Fakültesi binasının yanına alarak hem merkez kampüste bir sağlık üssü kurmak hem de tüm okulların akademik kadrolarının iş birliği içinde ve laboratuvarların ortak kullanımıyla tasarruf tedbiri de sağlayacaktır.
Bazı yayın organlarında; 2. öğretimlerin kapandığı öğrencisi sayısının azaldığı gibi konudan habersiz, ilgisiz haberler yapılmakta fakat sorunlardan habersiz karalama kampanyaları ve itibar zedelemeleri yapmaktadır. YÖK tarafından tüm Türkiye’de 2. öğretimlerin yeni dönemde öğrenci alımları durdurulmuştur. Fakat bu okulun sorunu gündüz dersleri için yeterli fiziki şartların sağlanamamasıdır. Çünkü MYO ‘nun paylaşmak zorunda bırakıldığı binada ayrıca 3 fakültede de gündüz derslerinin olduğu; sorunun bu fakültelerle yetersiz olan derslik vb. kaynakların paylaşılamamasıdır. Bina 3 fakülte 1 MYO ya YET-ME-MEK-TE-DİR…
Ayrıca bir STK temsilcisinin haddini aşarak; sadece kendi maddi menfaatlerini ve mevkii kaygılarını düşünerek mesnetsiz açıklamalarda bulunması kabul edilemez. Herkes kendi işini yapsın. Madem esnafın mağduriyet yaşayacağını söylüyorlar…. Yıl sonu geldi. Ülke gündeminde asgari ücret beklentileri yer almaktadır. Bu kadar halkı düşünen STO’nun üyelerinin bünyesinde çalıştırdığı işçilerinin de geçim sıkıntılarını düşünmeye davet ediyorum. Cumhurbaşkanı yardımcısının dediği gibi patronların elini tutan mı var? Madem bir MYO ya bina yapamıyorlar ya da bir binanın kirasını karşılayamıyorlar…. Buyursunlar devletin asgari ücret politikasını beklemeden; karar alıp üye iş yerlerinde zam oranlarını % 70 – % 100 arası yapsınlar. Ne kadar halkı düşünüyorlar görelim. Ne kadar öğrenciyi düşünüyorlar görelim. Zira bünyelerinde çalıştırdıkları gariban işcilerin de öğrencileri var. HODRİ MEYDAN… SAMİMİYETLERİNİ GÖRMEK İSTERİM. Utanmadan taşınmanın öğretim görevlilerinin 2 kişi aynı odada kalmak istemediklerinden kaynaklandığını bildirmişler.
Son olarak geçen yıl Gerdan restorant ın olduğu binayı Safranbolu STO; üyelerine daha iyi hizmet vermek için belediyeden isterken haklı oluyorken; üniversite geleceğimizin teminatı binlerce öğrencisine daha iyi hizmet vermek için yine mülkiyeti kendisine ait binaya taşımak istemesi neden STO’yu rahatsız ediyor….