Türkiye’nin yüz ölçümü bakımından ve en büyük blok ormanlarını da içinde barındıran Karabük ormanlarında sonbaharın gelmesiyle birlikte ağaçlar renk cümbüşüne büründü.
Dünya Doğayı Koruma Vakfı tarafından acil olarak korunması gereken 100 sıcak noktadan biri olarak gösterilen Karabük ormanlarında, kasım ayında sonbahar güzelliğini göstermeye başladı. Dünyada çok az ormanda görülebilecek kadar çok sayıda ağaç, bitki ve hayvan türünü barındıran orman ekosistemine sahip olan bölge, her mevsim ayrı bir güzelliğe bürünüyor. İlkbahar ve yaz boyunca dağların üzerini kaplayan yeşil örtü, sonbaharın gelmesiyle yerini sarı ve kırmızı tonlara bırakıyor. Farklı renklerin bir araya gelip oluşturduğu eşsiz manzara, drone ile havadan görüntülendi. Doğa tutkunlarına da keyifli bir zaman yaşatan Karabük ormanları, eşsiz güzelliği ile insanları mest ediyor.


Karabük Ormanlarında Sonbahar Güzelliği
Çay üreticisinden özel sektöre fiyat tepkisi
ÇAYKUR yoğunluğun artmasıyla kontenjan uygulamasına geçince özel sektörde çay taban fiyatının altına düşerek üreticinin tepkilerinin hedefi oldu.
Bayram tatili boyunca çay toplayan üreticilerin çaylarını biran evvel bitirmek istemesi Çay İşletmeleri (ÇAYKUR) Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan fabrikalarda izdihama sebep oldu. İşleme kapasitesine ulaşan ÇAYKUR bu kez kontenjan ve randevulu sistem uygulamasına geçiş yapmak zorunda kaldı. Kurum her ne kadar ‘Acele etmeyin, çayınızın tamamını alacağız’ dese de bir an evvel çayını bitirmek isteyen çay üreticileri bu kez özel sektörlere yöneldi. Özel sektörler de çayın çok olmasından ötürü fiyat düşürünce üreticiler tepki gösterdi.
Özel sektör devlerinden Doğuş Çay’ın da fiyat düşürdüğünü ve bu durumun diğer özel sektörlerde karşılık bulduğundan şikayet eden çay müstahsili Nuray Kutlu, “Çaylar güzel, bunlar bizim mesleğimiz ama çok şikayetçiyiz. Böyle bir sistem olmaz. Bayramdan önce açılan kampanya nedeniyle herkes çayını topladı bitirdi. Yoğunluk oluşunca bayramdan sonra kontenjan uygulamasına geçildi. Doğuş Çay’a bizi gebe yaptılar. ÇAYKUR kontenjanı düşürdüğü için Doğuş Çay’da fiyatı aşağıya indirdi. 29 TL’ye indirdi. Bizimle borsa gibi oynuyorlar. Doğuş Çay ne yaparsa hepsi de onu yapıyor. Doğuş Çay bizi parmağında oynatıyor. Bütün özel sektörleri. Doğuş Çay ne diyorsa öbürleri de onu yapıyor” dedi.
Ayşe Kutlu isimli bir başka çay üreticisi ise, “Yaş çay sezonu güzel gidiyor ama hemen kontenjan düşünce özel sektörlerin eline düştük. Özel sektörlerin eline düşünce de haliyle fiyatları düşürüyorlar. İster istemez müstahsili kırıyorlar. Biz büyük zarardayız bu konuda ve şikayetlerimiz var” şeklinde konuştu.


