Reklam
Reklam

Karabük Milletvekili Akay’dan uyarı

Ramazan Öztürk tarafından
05 Ekim, 2023 10:53 tarihinde yayınlandı
0

TCMB Kanunu’nun 42’nci maddesi gereği TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyelerine, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası‘nın politikaları ve faaliyetlerine ilişkin bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, sunumun ardından Milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

CHP Karabük Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Cevdet Akay, KKM’nin maliyeti başta olmak üzere, ekonomik sorunlar ile bankacılık sektöründe yaşanan sorunları Başkan Erkan’a ileterek durum hakkında bilgi talebinde bulundu.

SATILAN DÖVİZLER; KİME, NE KADAR, HANGİ ZAMANDA, NASIL SATILDI?

Döviz kurunu aşağı çekmek için yapılan döviz satışını gündeme taşıyan Milletvekili Akay, “Ocak 2022 ve Ağustos 2023 döneminde Merkez Bankası piyasaya 226 milyar dolarlık satış yapmış, son iki ayda da 30 milyar dolar civarında bir satışı yapılmış. Bu süreç içerisinde de paramız yüzde 5 civarında bir değer kaybetmiş. Orta vadeli planda 2023 yılı ortalamasına göre de 2024 yılı için paramızda yüzde 26’lık bir değer kaybı öngörülüyor. Dezenflasyon süreci içerisinde enflasyonla mücadele ederken yüzde 26’lık bir kur artışının maliyet enflasyonunu tetikleyeceği muhakkak. Bu süreçte enerji maliyetleri de artacağı için bu maliyet enflasyonunu tetikleyip enflasyonla mücadelede önümüze büyük bir engel teşkil etmeyecek mi? Satılan dövizlerle ilgili olarak daha şeffaf olunması gerektiğini ifade ediyorum. Bu dövizler; kime, ne kadar, hangi zamanda, nasıl satılmış? Yeni dönem içerisinde bunu bizlerle paylaşmanızı bekliyoruz.” dedi.

MERKEZ BANKASI’NIN KKM YÜKÜ NE KADAR?

Hazine’den Merkez Bankası’na devredilen KKM ödemeleri hakkında Başkan Erkan’a sorular yönelten Milletvekili Akay, “6 Şubat 2023 tarihindeki yaşadığımız deprem felaketi sonrasında ek motorlu taşıtlar vergisi ihdas edildi. Bunun neticesinde de ek vergilerle karşı karşıya kaldık. Ayrıca, kur korumalı mevduat hesabının hazine üzerindeki yükü Merkez Bankasına devredildi. Buradaki rakamlar çok ciddi rakamlar. Bizim, hesaplarımıza göre o an için 105 milyar doların üzerindeki bir rakamdan bahsediliyordu. Şu an itibarıyla Merkez Bankasının kur korumalı mevduatla ilgili yükü ne kadar?” ifadelerini kullandı.

BANKACILIK SİSTEMİNE YÜKLENEN BU AĞIR YÜK BANKACILIK KRİZİ DOĞURACAK

Bankaların yaşadığı sorunlar hakkında Başkan Erkan’a sorular yönelten CHP’li Akay, “Kur korumalı mevduattan tedricen bir çıkış olduğundan özel sektör bankacılığına mevduat faizleri ve kredi faizleri açısından belirli yükler biniyor. Bankacılık sermaye yeterlilik rasyoları hepimiz için çok önemli. Tahsili gecikmiş alacaklarla ilgili de birtakım rakamlar açıklanıyor bizler bu rakamların gerçeği yansıtmadığını düşünüyoruz. Birtakım kredilerin de yüzdürüldüğünü de görüyoruz. Bankacılık sistemine böyle bir yükün yüklenmiş olması önümüzdeki dönem içerisinde bir bankacılık krizi doğurur mu?” sorusunu yöneltti.

İHRACATÇILAR FİNANSMANA ERİŞİMDE BÜYÜK SIKINTI YAŞIYOR

İhracatçıların finansmana erişim konusunda ciddi bir mali yükle karşılaştığına ifade eden Milletvekili Akay, “Kredilerle ilgili de bir sıkılaştırma içerisine girdiğimizi, ihracatın finansmanı, yatırım ve istihdamla ilgili kredilerin bunun dışında tutulduğunu ifade ettiniz. İhracat finansmanı açısından baktığımızda da ihracatçılarımızın Merkez Bankası referans faiz oranının yüzde 30’da olduğu bir oranda reeskont faizlerine, ticari kredilerde; özel bankalarda, kamu bankalarında yüzde 45’in altında bir maliyetle ulaşamadıklarını görüyoruz. Bu oranlarla ihracatımızı nasıl geliştireceğiz? İhracatın finansmanı ve yatırımların geliştirilmesiyle ilgili de ek tedbirler düşünüyor muyuz?” şeklinde konuştu. (Ramazan Öztürk)

 

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yuva kurmanın faturası ağırlaştı

yuva kurma maliyeti
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
18 Haziran, 2026 11:07 tarihinde yayınlandı
0 0

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte Karabük’te düğün sezonu hareketlenirken, evlilik hazırlığı yapan çiftler yükselen maliyetlerle mücadele ediyor. Beyaz eşya, mobilya ve elektronik ürünlerde yaşanan fiyat artışları, yeni bir yuva kurmanın bütçesini her geçen yıl daha da artırıyor.

Düğün salonlarının dolmaya başladığı ve nikâh tarihlerinin peş peşe alındığı bu dönemde çiftler, sadece düğün organizasyonlarını değil ev kurma maliyetlerini de hesaplamak zorunda kalıyor. Çeyiz alışverişinden mobilyaya, beyaz eşyadan küçük ev aletlerine kadar uzanan ihtiyaç listesi aile bütçelerine ciddi yük getiriyor.

MOBİLYADA YÜZDE 25’LİK ARTIŞ

Mobilya sektöründe de benzer bir tablo dikkat çekiyor. Mağaza yetkilileri, son bir yıl içerisinde mobilya fiyatlarında ortalama yüzde 25 oranında artış yaşandığını belirtiyor.

Ham madde maliyetleri ve üretim giderlerindeki yükselişin doğrudan fiyatlara yansıdığı ifade edilirken, özellikle düğün sezonunda talebin artmasıyla birlikte maliyet baskısının daha da hissedildiği belirtiliyor.

Artan maliyetler ödeme alışkanlıklarını da değiştirdi. Sektör temsilcileri, nakit alışverişin neredeyse tamamen ortadan kalktığını, vatandaşların çoğunlukla yüzde 20-25 oranında peşinat ödeyip kalan tutarı kredi kartı taksitleriyle karşıladığını ifade ediyor.

Uzmanlar ise düğün alışverişini son ana bırakmayan çiftlerin fiyat artışlarından daha az etkilendiğini belirterek, planlı alışverişin önemine dikkat çekiyor.

“YUVA KURMAK ARTIK DAHA ZOR”

Artan maliyetler nedeniyle yeni bir yuva kurmanın her geçen yıl daha fazla bütçe gerektirdiğini belirten vatandaşlar, evlilik hazırlığının artık sadece bir mutluluk süreci değil aynı zamanda ciddi bir ekonomik planlama gerektirdiğini ifade ediyor.

Karabük’te evlilik hazırlığı yapan çiftler, mutluluğa giden yolda aynı zamanda artan maliyetlerle de mücadele ediyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin