Karabük, Bartın ve Zonguldak'tan destek ekipleri ile birlikte toplam 106 kurtarma görevlisinin katılımı ile sel tatbikatı yapıldı. Nefeslerin tutulduğu kurtarma operasyonlarında 2 kişi ölü, 2 kişi de yaralı bulunurken, onlarca kişi mahsur kaldığı yerlerden sağ salim kurtarıldı.
AFAD Başkanlığı tarafından belirlenen takvim uyarınca Bartın Afet Müdahale Planı çerçevesinde Orduyeri Mahallesi Çağlayan mevkiinde şehirdeki tüm arama ve kurtarma ekiplerinin katıldığı bir sel tatbikatı yapıldı. AFAD Yönetim Merkezi tarafından koordine edilen tatbikatta, senaryo gereği Arıt Havzası'na aşırı yağış nedeniyle Kayadibi Çavuş, Kayadibi Kavlak, Kaşbaşı Epçiler Kadı köylerinde sel meydana geldi. AFAD'dan yapılan telsiz anonsu üzerine harekete geçen kurtarma ekiplerinin olay yerine gelmesi ile tatbikat başladı. Bartın'daki AFAD, jandarma, emniyet, ittaiye, sahil güvenlik, UMKE, 112, Kızılay ve sivil toplum kuruluşlarına ait arama ve kurtarma ekiplerinin katıldığı tatbikatta Zonguldak ve Karabük'ten çağrılan destek ekipleri de yer aldı. Tatbikatta denizde ve karada gidebilen amfibik araçların yanı sıra halat fırlatma gibi teknolojik cihazlar da kullanıldı.
Nefeslerin tutulduğu tatbikatta sahil güvenliğe bağlı dalgıçlar nehre düşen araçtaki bir kişiyi ölü olarak çıkarırken, nehir ortasında mahsur kalanlar insansız kurtarma aracı ile bulundukları yerlerden alındı. Bartın Belediyesi itfaiye ekipleri tarafından botla nehrin karşı yakasında mahsur kalanlar kurtarılırken, nehrin bir başka bölgesinde mahsur kalanlara ise AFAD ekipleri tarafından nehir üzerine gerilen halatlar yardımıyla ulaşıldı. Senaryo gereği sağ olarak kurtarılan vatandaşlar, 112 sağlık ekipleri tarafından yapılan ilk müdahalenin ardından yurtlara yerleştirilirken, yaralılar yapılan müdahalelerin ardından hastaneye kaldırıldı. Sahil güvenliğe bağlı dalgıçlar, nehrin içerisinde; AFAD, jandarma ve sivil toplum örgütlerinin arama kurtarma ekipleri ise nehir kenarı ve ormanda arama kurtarma çalışmaları yürüttü. Toplamda 106 arama ve kurtarma görevlisinin katıldığı tatbikat yaklaşık 1 saat sürerken, senaryo gereği selde ölen 2 kişinin cenazesi, 2 yaralı ve onlarca mahsur kalan kişi ekipler tarafından kurtarıldı.
Tatbikat sonunda ekipleri kutlayan Vali Nurtaç Arslan, "Ülkemiz bir afet ülkesi maalesef. AFAD tarafından Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında biz de ilimizde ilk defa arama kurtarma anlamındaki destek ve çözüm ortaklarımızla birlikte bir tatbikat gerçekleştiriyoruz. İlimizde sel afetini sık sık yaşadığımız için bu senaryo üzerinden gerçekleştirdik. Bugün bu tatbikatı başarılı bir şekilde sonlandırmak üzereyiz. Temennimiz bu tür afetlere maruz kalmamızdır. Ama afetler için her zaman hazırlıklı olmak zorunda olduğumuzu hepimiz biliyoruz. Birçok arama kurtarma ekibiyle bir tatbikat gerçekleştirdik. Küresel ısınmanın sonuçlarını hep birlikte yaşıyoruz. Tatbikata bütün katılanlara teşekkür ediyoruz. Emeklerine sağlık" diye konuştu. (İHA)
Zaman durmadan geçip gidiyor. Yıllar geçip giderken yaşamın gerçeklerini de sürüklüyor. Ardında kalan zamana bakıyorsun neler yaşanmış, neler geride kalmış diye! Öylesine büyük bir değişim ki bu! Görünen gerçekler karşısında insan şaşırıp bakakalıyor.
Bunlar bir adada yaşanıyor! Adı da Kıbrıs…
Ama ada deyip de geçmeyin sakın! Konumu itibariyle dünyanın en büyük devletlerinin gözü kulağı burada…
51 yıl önce savaşın sıcak yüzü ile kavrulan bu önemli adanın kuzeyi öylesine değişmiş, öylesine gelişmiş ki, yarım asır öncesini bilenler, o yokluk yıllarını görenler; bugünlerin değişimini gördükçe bir masal ülkesinde yaşadıklarını sanıyorlar adeta…
Öyle ya! Şimdi adada iki devlet var.
Birisi Türklere, diğeri Rumlara ait…
Her şeyden önce bu değişim bile bir mucize.
Hiçbir zaman olmaz, olamaz denilen olmuş. Kıbrıs Türk Halkı özgürlüğüne kavuşup egemen bir devlet kurmuş. Adına da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti demişler.
Rumlar 1878 den beri adanın tamamını Yunanistan’a bağlamanın peşindeyken bunun hiçbir zaman olmayacağını söyleyen Türkiye’nin sözünü dinlememişler, 1974’teki harekâtı ile karşılaşıp adanın güneyinde kalıvermişler.
Her ne kadar adanın iki devletli yapısını kabul etmeyen, dünyayı kendilerinin yönettiğini sanan BM ile AB denen iki teşkilat bu gelişmeye hayır dese de; geçip giden yıllar Kıbrıs adasının her yanına bu gerçeği yazmış, yazmaya da devam ediyor…
Adada yaşanan bu büyük değişimi bir türlü kabullenemeyen Rum tarafı uluslararası platformda türlü oyunların, türlü tuzakların peşinde olsa da, yaptığı her hamle yaşanan bu gerçek karşısında etkisiz, sonuçsuz kalmaya devam ediyor.
Özellikle KKTC’de yaşanan gelişmelerden, değişimlerden hoşlanmayan, rahatsız olan çevreler de var! Hele ki bazı köşe kalemşorları neler, neler yazıyor; yaşanan bu değişim devam edecek olursa, onların çözüm dedikleri federatif yapıdan iyice uzaklaştıkları için Rum dostlarıyla birlikte aynı çatı altında yaşayamayacaklarının huzursuzluğu içinde taraflar arasında bir anlaşma olmayacak gürültüsünü koparıyorlar. Ama zaman bu yaban kazlarının çıkardıkları gürültüye aldırış etmeden akıp gidiyor…
KKTC deki değişim de hızla devam ediyor.
Özellikle turizm ve inşaat alanında yaşanan gelişmeler çok sevindirici. Geçtiğimiz hafta İstanbul’da gösterilen ‘’Ada Kıbrıs’’ turizm tanıtım projesi çok ilgi çekti. Adanın kuzeyindeki zengin turizm potansiyelinin sadece deniz ve güneşten ibaret olmadığını anlatan bu proje sayesinde KKTC’ye gelecek olan turist sayısında büyük bir artış olacak.
2024 yılında KKTC’ye gelen turist sayısı 1,8 milyon, turizm geliri ise 1 milyar dolar olmuş. Böylesine güzel bir adanın böylesine az turizm geliri olması kabullenilemez. Kaldı ki, bugün 30 bin yatak kapasiteli beş yıldızlı tatil köyleri, otelleri ile mükemmel bir hizmet veren adanın kuzeyine ülkemizden gitmemiş daha milyonlarca insanımız var.
İddia ediyorum, KKTC’de hem konaklama, hem gastronomi, hem tarih, hem doğa, hem de adalı insanların sıcaklığı Ege adalarında yaşananlardan daha üstün. Her şeyden önemlisi burada harcanan her lira KKTC’nin gelişmesine yatırım oluyor. Pekiyi, Yunan adaları dedikleri Ege adalarında yaptığımız harcamalarımız nereye gidiyor? Ya silah olup Trakya sınırımızda karşımıza çıkıyor, ya da uluslararası ilişkilerimizin Yunanistan tarafından engellenmesi için harcanıyor…
KKTC’deki Ercan havalimanının yenilenmesi ile birlikte her türlü uçağın inişine elverişli hale getirilmesi de büyük bir gelişme. Önümüzdeki turizm sezonunda hem THY’nin ulaşımında, hem de özellikle İngiltere’de yaşayan KKTC vatandaşlarımızın talebiyle hava ile ulaşımda sürpriz gelişmeler yaşanabilir. Bu konuyla ilgili temaslar sona yaklaşmaktadır.
Yeni hava limanının inşası ile birlikte 2025 in ilk iki ayında KKTC’ye bir milyona yakın yolcu, 6000 civarında uçak iniş yapmıştır. Bu yeterli midir? Tabii ki değildir. Ama bu gelişme oldukça ümit verici olup, bu yıl adanın kuzeyinde büyük bir turizm patlaması yaşanacağı gözle görünen bir gerçektir.
Her yıl olduğu gibi adada yine bir kuraklık yaşandı, çiftçiler oldukça mağdur oldu. Ancak şu gerçeğin de atlanmaması gerekir:
Türkiye’den gelen yılda 75 milyon metreküp suyun hem içme, hem de sulama alanlarına verdiği destek adada yaşanan kuraklığı bir nebze de olsa önlemektedir. Bunun yanı sıra Meserya ve Güzelyurt ovalarına açılan sulama kanalları ile birinci etap tamamlanmış 2 bin hektarlık alan suya kavuşmuştur. Türkiye’nin KKTC’nin her yanına su ulaştırma gayreti ile başlattığı çalışmalar hız kesmeden devam etmektedir. Güney Rum kesimi de aynı susuzlukla boğuşmakta çözüm için Arap ülkelerinden deniz suyunu kullanabilme teknolojisini satın alma peşinde koşmaktadırlar. Ya Türkiye’den KKTC’ye gelen can suyu olmasaydı o zaman ne olacaktı? Bunu da düşünmek gerek sanırım.
Şimdi bir de Kıbrıs müzakereleri sürecine değinelim! Geçip giden yıllar içinde çözüm adına bir adım dahi atılamamış görüşmeler süreci…
Türkler her defasında iyi niyetle masaya oturmuş, Rumlar hep daha fazlasını vereceksin diye dayatmış, tam oldu anlaşıyorlar derken; Rum tarafı nasıl olsa adanın tüm dünyaca tanınan tarafı benim, adanın yöneteni ben olmazsam olmaz diyerek masayı terk etmişler. Böylece tam 57 yıl geçmiş sonuç yok…
Gerçeklerin resmigeçit yaptığı bir masal sanki…
Ancak her ne olursa olsun! Kim ne derse desin! İster masal, ister hikâye, ister hayal desinler…
Geçip giden yıllar hep Kıbrıs Türk’ünden yanadır. 50 yıl öncesi Türklerin ada yaşamı ile günümüzdeki yaşamı çok farklıdır. Gelişmeler, değişimler hep Kıbrıs Türk Halkından yanadır.
Sorun dedelerinize, sorun ninelerinize onlar anlatsınlar size Hamitköy çadırlarında geçen hayatları, bir gece yarısı ansızın alıp götürülen katledilen yiğitleri, yakılıp yıkılan köyleri, susuzluktan, sütsüzlükten ölüp giden bebeleri, sırf Türk oldukları için topluca katledilen binlerce masum insanlarımızı…
Şimdilerde KKTC’de her sabah güneş bir başka güzel doğuyor. Beşparmak dağları Torosları özgürce selamlarken. Geçip giden yılların ardından Kıbrıs Türk Halkı her geçen yıl daha da güçleniyor, adım, adım tanınmaya doğru yol alıyor.