Ramazan Öztürk tarafından
24 Ekim, 2023 11:34 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 28.12.2023 11:54
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 2

Karabük Belediyesinden toplu taşıma güncellemesi

Karabük Belediye Başkanlığı Ulaşım A.Ş., “Sözünün Eri Belediyecilik” anlayışıyla 30 dakika olan aktarma süresini 40 dakikaya çıkardı. Karabük’te toplu taşıma kartıyla 40 dakika içerisinde farklı bir hat kullanmanız dahilinde karttan ücret alınmayacağını duyuruldu. Karabük’e uzun bir dönem şehir içi toplu taşımacılığı kısıtlı yapılıyordu. Bu yıl Nisan ayında önce 60 adet otobüs kazandırmak için hazırlıklar tamamlandı. Daha sonra yeni otobüs ve minibüsler için de 150 adet şoför alımı için kollar sıvandı. Temmuz ayında ise Karabük halkına, yeni otobüsler ve şoförler hizmet vermeye başladı. Karabük Belediyesi, 23 Ekim tarihi itibarıyla toplu taşıma kartı olan vatandaşlara büyük bir kolaylık sağlamak için yeni bir düzenleme getirdi. Yapılan açıklamaya göre, toplu taşıma kartına sahip olanlar, 40 dakika içerisinde farklı toplu taşıma aracı ile seyahatlerinde aktarma yapabiliyor ve bu durumdan ücretsiz bir şekilde faydalanabiliyor. Karabük Belediyesi, bu yeni uygulama ile vatandaşların toplu taşımayı daha rahat ve hesaplı bir şekilde kullanabilmesine olanak sağlamayı hedefliyor. Artık tek bir ücretle bir araçtan diğerine geçiş yapılabileceği için vatandaşlar daha az maliyetle daha fazla ulaşım imkânına sahip olacak. Karabük Belediye Başkanlığı’nın açıklamasında, bu hizmetin vatandaşlara büyük kolaylık sağlayacağını ve toplu taşımayı daha da cazip hale getireceğini belirtti. Ayrıca, bu uygulamanın trafiği rahatlatacağı ve araç kullanma ihtiyacını azaltacağı da vurgulandı. KARABÜK GENELİNDE İNDİ BİNDİ ÜCRETİ TARİH OLSUN Karabük Belediyesi’nin toplu taşıma kartı sahiplerine sunulan bu avantajlı hizmeti, kent halkının memnuniyetini artırmayı hedefliyor. Vatandaşlar, artık aktarmalar için ekstra ücret ödeme zorunluluğu olmadığı belirtildi. Böylece özellikle öğrenciler, daha esnek bir şekilde seyahat edebilir ve toplu taşıma sistemini daha fazla tercih edebilir. Öğrenciler ise, gün içerisinde tüm ulaşımlarda indi bindi ücretinin kaldırılmasını talep etti. Karabük Belediyesi’nin bu yenilikçi hizmeti, bölgede yaşayan vatandaşlara kaliteli ve erişilebilir bir ulaşım imkânı sunmayı hedefliyor. Bu düzenleme, başka şehir ve belediye yönetimleri için de bir örnek teşkil ederek, toplu taşımayı geliştirmek ve vatandaşların hayatını kolaylaştırmak adına ilham olabilir. (Ramazan Öztürk)

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İlyas Erbay tarafından
29 Ocak, 2026 14:03 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

TÜRKİYE’NİN AFRİKA AÇILIMINDA KARABÜK ÜNİVERSİTESİNİN ÖZEL MİSYONU

Afrikanın uranyum, altın, elmas, petrol, demir, kömür, doğalgaz, fosfat gibi değerli madenleri tüm emperyal güçlerin ilgisini çekiyor. Sahadaki aktörler; ABD, Çin, Rusya, İngiltere, Fransa gibi ülkeler.

Türkiye'nin Afrikadaki konumu ise çok daha farklı!
Türkiye kendi tarihi tecrübesini, siyasal ve kültürel birikimini, sahip olduğu olanak ve kaynakları karşılıklı güven ve yarar temelinde bu ülkelerle paylaşıyor.
Ülkemize olan güven bu nedenle hergeçen gün daha da artıyor. Afrikalı liderlerin sık sık ülkemizi ziyaret ettiklerine tanık oluyoruz.

Geçtiğimiz Salı günü Nijerya Cumhurbaşkanı Bola Ahmed Tinubu ülkemize resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. İki ülke arasında tam 9 anlaşma imzalandı. Tinubu ülkemize duyduğu güveni ve minnet duygularını sık sık samimiyetle ifade etti. Batının sömürüsü ve zulmü altında ezilen bu mazlum devletler için en güvendikleri ülke Türkiye

Dünyanın en zengin yeraltı kaynaklarına sahip Afrika ülkeleri bu madenleri kendileri işleyemiyor. Zaten sömürü de burada başlıyor.
Zengin yeraltı kaynaklarına sahip Afrika 19. yüzyılın sonlarında, Fransa, İngiltere, Hollanda gibi Avrupa. ülkeleri tarafından sömürülmeye başladı.

Fransa, her yıl Afrika’dan yaklaşık 500 milyar dolar temin ettiği bu sömürge sistemi olmadan ayakta durmaya henüz hazır değil. Afrika'daki bu değişim en çok Fransayı rahatsız ediyor.
Nihayet, Afrikalı liderler, sömürgeci ülkelere isyan bayrağını açtı.
"Elinizi gırtlağımızdan çekin! Yeter artık" demeye başladılar.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kongo ziyaretinde, Devlet Başkanı Felix Tshisekedi tarafından azarlanmıştı.

Afrikanın yetişmiş, eğitimli insan gücü yok. Bunu gören ve iyi değerlendiren Türkiye işte bu yüzden üniversitelerinin kapılarını Afrikalı öğrencilere sonuna kadar açtı.
Sanayi şehri Karabük'te 2007 yılında kurulan Karabük Üniversitesinde (KBÜ) bugün 52 bin öğrenci eğitim görüyor. Üniversitedeki 12 bin yabancı öğrencinin yarısı Afrikadan. 19 yılda onbinlerce Afrikalı öğrenci mezun olup ülkelerine döndü. Sayı her geçen yıl artıyor. Bu öğrencilerin en çok ilgi duydukları alan mühendislik.
Yeri gelmişken KBÜ Kurucu Rektörü Prof.Dr. Burhanettin Uysal'ı rahmetle anıyorum. Ruhu şâd olsun. Emekleri unutulmaz. Burhanettin hocayı bugünlerde çok arıyoruz! Tüm Karabüklülerin ve bölge halkının sevgisini kazanmış, gönüllerde taht kurmuş değerli bir bilim insanı idi. Önemli ve kıymetli olan da budur. Zordur bazı makamların hakkını vermek!

Karabük Üniversitesi başta olmak üzere, ülkemizdeki tüm üniversitelerden mezun olan Afrikalı genç mühendislere ülkelerine döndüklerinde çok iş düşecek.
Afrika Açılımı politikamızda Karabük Üniversitesinin rolü çok büyük. 2023 yılında bu konuya dikkat çeken bir makale yazmıştım. Bugün geldiğimiz noktada bu politikamızın ne kadar isabetli ve başarılı olduğunu görmek beni mutlu ediyor.
Anadili gibi, mükemmel derecede Türkçe konuşan bu gençler ülkelerine döndüklerinde devlette çok önemli görevlere geliyorlar. Bakan olanlar bile var. Üniversiteyi Türkiye’de okuyan Somali Adalet Bakanı son kabine değişikliği ile Savunma Bakanı olmuştu.

Kıta ülkeleriyle ilişkilerimiz son yıllarda büyük ivme kazandı. Afrika açılımı ile Türkiye'nin kıtayla ticaret hacmini 50 milyar doların üzerine çıktı. Türk Hava Yolları, Afrikada 40 in üzerinde ülkeye uçuyor. Kara kıtanın bu mazlum insanlarını dünya ile buluşturuyoruz. Her geçen, gün kültür ve dostluk bağlarımız daha da kuvvetleniyor.

Ülkemizde eğitim gören Afrikalı öğrenci sayısı hızla artıyor. Afrika açılımının bana göre en önemli ayağı budur. En genç üniversitelerimizden olan Karabük Üniversitesi bu konuda başı çekiyor. Zaman zaman karşılaştığım bu sıcak kanlı gençlerle sohbet ediyorum. Ülkemize duydukları güven ve minnet gözlerinden okunuyor. Ülkemizde eğitim gören her Afrikalı ögrenci bizim kıtadaki gönüllü kültür elçilerimiz.

Türkiye Afrika'daki sömürü düzenine çomak sokmuştur. Ülkemizin Afrika açılımı politikası meyvelerini vermeye başladı diyebiliriz. Bu derin politika, kesinlikle stratejik bir başarıdır, kararlılıkla sürdürülmelidir.

İlyas Erbay

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.