Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Karabük 3 Nisan’ı Sanayi Günü Olarak Kutlama İstiyor

Gündem Yayın: 15.12.2022 14:22
Yazar:
Karabük 3 Nisan’ı Sanayi Günü Olarak Kutlama İstiyor

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Başkanı ve Karabük Belediye Meclis Üyesi Fatih Çapraz, son meclis toplantısında 3 Nisan’ın Sanayi Günü olarak kutlanması için önerge verdi.
Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Fatih Çapraz kentteki sivil toplum kuruluşları ile beraber 3 Nisan’ı ülke çapında Sanayi Günü olarak kutlanmasını istiyor.
Karabük Belediye Meclisi, TSO Yönetim Kurulu Başkanı ve Karabük Belediye Meclis Üyesi Fatih Çapraz’ın önergesi üzerine konuyla ilgili bakanlık nezdinden girişimlerde bulunulması için oybirliği ile tavsiye kararı aldı.
Karabük Ticaret ve Sanayi Odası, 3 Nisan tarihinin ülke çapında “Sanayi Günü” olarak kutlanması için harekete geçti. Geçtiğimiz günlerde Ankara’ya gerçekleştirdikleri ziyaretler esnasında, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank nezdinde konuyla ilgili girişimlerde bulunan TSO Yönetim Kurulu Başkanı ve Karabük Belediye Meclis Üyesi Fatih Çapraz, son meclis toplantısında da konuyla ilgili bir önerge verdi.
Çapraz önergesinde, “Karabük, Fabrikalar Kuran Kent ve Karabük Demir Çelik Fabrikaları (KARDEMİR A.Ş.) ise Fabrikalar Kuran Fabrika unvanlarıyla 1937’de Türkiye’nin ilk ağır entegre sınaisinin temel taşıdır. Kardemir büyüdükçe Karabük büyümüş modern bir Cumhuriyet Kenti olmuş, başta teknik eğitim olmak üzere tüm Türkiye’ye ustalar, mühendisler ve her alanda başarılarından söz edilen benzersiz insan kaynağını yetiştirmiştir.
Malumunuz, ülkemiz demir ve çelik sanayisi ile ilk defa 3 Nisan 1937 tarihinde temeli atılan ilk ağır sanayi demir ve çelik fabrikası ile tanışmıştır. İlk Türk demiri Karabük’ümüzde üretilmiştir. Karabük, İskenderun Demir Çeliğin, Ereğli Demir Çeliğin kuruluşuna, ülkeye yapılan baraj ve köprülere damgasını vurmuştur. En önemlisi, sanayi kültürünün gelişmesinde büyük rol oynamıştır. Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu, Türkiye yüzyılı projesi ve ihracat hedeflerinin de simgesi bir gün olacağından dolayı, 3 Nisan gününün tıpkı avukatlar, mühendisler, eczacılar günü gibi sanayi günü olarak anılmasında ve tescillenmesinde fayda vardır.
3 Nisan gününün ülkemizde sanayi günü olarak tescil edilmesi ve kutlanması için Muhtarlar Derneğimiz, Emekliler Cemiyetimiz, Esnaf Odalarımız ve Karabük Ticaret ve Sanayi odamız destek vermektedir. Karabük Belediye Meclisi olarak tavsiye niteliğinde karar alır ve Sanayi ve Teknoloji Bakanımızdan bu konuda Sayın Başkanımız destek isterse, bu istirhamımızın kabul göreceği inancını taşımaktayım” ifadelerine yer verdi.
Çapraz’ın önergesi tüm siyasi partilerin oybirliği ile meclisten geçerken, Karabük Belediye Meclisi; “3 Nisan gününün ülkemizde 3 Nisan Sanayi Günü’nün ulusal gün olarak tescil edilmesi ve kutlanması için tavsiye kararı alınmasına, Karabük Valiliği, Karabük Belediye Başkanlığı, Karabük Ticaret ve Sanayi odası Başkanlığı, Karabük Haddeciler Derneği ve diğer sivil toplum örgütleri ile birlikte hareket ederek Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından “3 Nisan Sanayi Günü”nün ulusal gün olarak tescil edilmesi için müracat edilmesine” şeklinde karar aldı.
Konuyla ilgili görüş belirten Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, birçok meslek örgütünün ve sivil toplum kuruluşunun kutladığı bir gün varken, sanayicilerimizin kutladığı bir gün olmadığını belirterek, “Ülkemizde birçok meslek örgütünün ve sivil toplum kuruluşunun kutladığı bir gün varken, sanayicilerimizin kutladığı bir gün yok. Ülkemizde şayet bir sanayi günü kutlanacaksa buna da en çok 3 Nisan yakışır. Çünkü 3 Nisan’da yalnızca Karabük’ümüzün ve Karabük Demir Çelik Fabrikalarının temelleri değil, tüm ülke sanayisinin temelleri atılmıştır. Karabük Demir Çelik Fabrikaları yalnızca Karabük’ü inşa etmemiş, ülkemiz genelindeki birçok sanayi kuruluşumuzun da kuruluşunu üstlenmiştir. Belediye Meclisimizin aldığı karar doğrultusunda milletvekillerimizle birlikte 3 Nisan tarihinin ülkemizde “Sanayi Günü” olarak kutlanması için bakanlık ve hükümet nezdinde girişimlerde bulunacağız” dedi. (İHA)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı

Gündem Yayın: 03.05.2024 10:49
İhlas Haber Ajansı
Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 69,80, aylık yüzde 3,18 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi’ni açıkladı. Buna göre, TÜFE’deki değişim 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,18, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 18,72, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 69,80 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 59,64 olarak gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 51,20 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 103,86 ile eğitim oldu. Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 1,03 ile sağlık oldu. Buna karşılık, 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 9,56 ile alkollü içecekler ve tütün oldu.

Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5’li Düzey) 2024 yılı Nisan ayı itibarıyla, 13 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 7 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 123 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

Özel kapsamlı TÜFE göstergesi (B) yıllık yüzde 72,72, aylık yüzde 3,24 oldu

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişim, 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,24, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 18,58, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 72,72 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 64,57 olarak gerçekleşti.

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık yüzde 55,66 arttı, aylık yüzde 3,60 arttı

2024 yılı Nisan ayında Yİ-ÜFE bir önceki aya göre yüzde 3,60 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 15,61 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 55,66 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 45,83 artış gösterdi.

Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde yıllık yüzde 60,03 arttı

Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 74,68 artış, imalatta yüzde 60,03 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 4,79 artış ve su temininde yüzde 66,71 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara mallarında yüzde 54,88 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 65,83 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 66,35 artış, enerjide yüzde 29,84 artış ve sermaye mallarında yüzde 66,33 artış olarak gerçekleşti.

Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde aylık yüzde 3,26 arttı

Sanayinin dört sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 4,51 artış, imalatta yüzde 3,26 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 7,30 artış ve su temininde yüzde 1,93 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara mallarında yüzde 2,95 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 3,63 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 4,77 artış, enerjide yüzde 5,08 artış ve sermaye mallarında yüzde 1,98 artış olarak gerçekleşti.