Kar yağışı Ilgaz Dağı’nda trafiği kilitledi, araçlar yolda mahsur kaldı - Karabük Haber Postası
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Kasım, 2024 04:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Kar yağışı Ilgaz Dağı’nda trafiği kilitledi, araçlar yolda mahsur kaldı

Kastamonu-Çankırı sınırında bulunan 15 Temmuz İstiklal Tüneli’nde, kar yağışı sebebiyle trafik kilitlendi. Kara hazırlıksız yakalanan vatandaşlar yolda mahsur kalırken, Karayolları Genel Müdürlüğü Kastamonu-Ankara Karayolu’nun Kastamonu Havalimanı-Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli’nin geçici olarak trafiğe kapatıldığını duyurdu.
Kastamonu’da akşam saatleri itibari ile etkili olan kar yağışı hayatını olumsuz etkiliyor. Kastamonu-Çankırı-Ankara Karayolu üzerindeki 15 Temmuz İstiklal Tüneli, yoğun kar yağışı ve buzlanma sebebiyle ulaşıma kapandı. Ankara istikametinde seyir halinde olan araçlar, Ilgaz Dağı geçidinde mahsur kaldı. Uzun araç kuyruğunun oluştuğu karayolunda sürücüler kontak kapattı. Karayolları ekipleri ulaşımın yeniden sağlanabilmesi için aralıksız çalışmalarını sürdürüyor. Yolda kalan bazı sürücüler de araçlarına zincir takarak ilerlemeye çalıştı. Ilgaz Dağı geçidinde hava sıcaklığı da sıfırın altında 3 dereceye kadar düştü.
Ankara’ya gitmek isterken yolda kaldığını söyleyen sürücü Ahmet Bozkurt, “Kar yağışından dolayı Ilgaz Dağında yolda kaldık. Aracımız boş, o yüzden çıkamadık. Karayollarının da pek bir çakılmasını göremedik, yolu açmıyorlar. Ben, 1 buçuk saattir bekliyorum” dedi.
Kastamonu’dan Çankırı’ya gittiğini söyleyen Fevzi Uzun ise, “Yol kapalı olduğundan dolayı Ilgaz Dağı’nda kaldım. Çok fazla kar var. Şu anda da çok kar yağıyor. Yaklaşık ben 3 saattir burada yardım gelmesini bekliyorum” şeklinde konuştu.
Öte yandan, Kastamonu Havaalanı -Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli arasının trafiğe kapatıldığını açıkladı. Yapılan açıklamada, “Karayolları Genel Müdürlüğü’nden Devrekani Ayrımı-Kastamonu-Ilgaz Yolu’nun 43-72 kilometreleri arası (Kastamonu Havaalanı -Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli arası) ağır taşıt trafiğine geçici olarak kapatılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
kastamonu universitesinde gelistirilen sistem tescillendi Fs7CQ5vm
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Mart, 2026 12:30 tarihinde yayınlandı
0
0

Kastamonu Üniversitesi’nde geliştirilen sistem tescillendi

Kastamonu Üniversitesi’nin hak sahipliğinde başvurusu yapılan “Ostoi Uyarı ve Vakum Sistemi”, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından faydalı model olarak tescillendi.

Kastamonu Üniversitesi hak sahipliğinde başvurusu yapılan, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği mezunu Şeymanur Sürücü’nün geliştirdiği “Ostoi Uyarı ve Vakum Sistemi”, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından faydalı model olarak tescillendi. Sızıntı, cilt tahrişi ve sosyal izolasyon gibi temel sorunlara çözüm sunan sistem, akıllı algılama ve portatif vakum teknolojisini bir araya getiriyor. Hassas yakınlık sensörü, atık maddenin çıkışa yaklaştığını anlık olarak algılayarak kullanıcıyı sesli ve titreşimli uyarılarla bilgilendiriyor. Böylece doluluk veya sızıntı oluşmadan önce önlem alınabiliyor.

Portatif vakum pompası ise manuel veya otomatik modlarıyla atığı hızlı ve hijyenik şekilde uzaklaştırıyor. Sistem, vücuda yapışık torba zorunluluğunu ortadan kaldırarak atıkların standart torbalara aktarılmasına imkân tanıyor. Bu sayede kullanıcılar, temizlik sürecinde doğrudan temas kurmadan işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Şişirilebilir sabitleme aparatı sayesinde vücuda kolayca adapte edilebilen cihaz, ek cerrahi müdahale veya özel eğitim gerektirmemesiyle hem kendi bakımını yapabilen hem de yatağa bağımlı bireyler için pratik bir çözüm sunuyor. Ayrıca sistemin, ostomi organında zamanla oluşabilecek kapanmaları önlemeye katkı sağlayarak “dilasyon” gibi operasyonlara duyulan ihtiyacı azaltması hedefleniyor.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, üniversitelerin yalnızca bilgi üreten değil, aynı zamanda toplumsal ihtiyaçlara çözüm geliştiren kurumlar olduğuna dikkat çekti. Sağlık alanında geliştirilen bu tür çalışmaların Kastamonu Üniversitesi’nin araştırma ve geliştirme kapasitesinin bir göstergesi olduğunu belirten Rektör Topal, mezunumuz Şeymanur Sürücü’yü tebrik ederek emeği geçenlere teşekkür etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin