blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Şubat, 2025 20:45 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Kar yağışı fındık üreticilerini sevindirdi

Giresun’da tesirli olan kar yağışı fındık üreticilerini sevindirdi. Geçtiğimiz haftalarda mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarıyla fındık karanfillerinin açmaya başlamasıyla endişelenen fındık üreticileri bu kere kar yağışıyla sevindi.
Giresun’un Tirebolu ilçesinde fındık üreticisi Turan Keskin, mevsiminde yağan karın fındık için epey faydalı olduğunu söyledi. Keskin "Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının akabinde yağan kar fındık için epeyce yararlı oldu. Hava sıcaklıkları biraz daha devam etseydi fındık karanfilleri açıp tozlaşmaya başlayacaktı ve akabinde yağan kar zirai dona neden olacaktı. Artık tam vaktinde kar yağınca fındık hem muhtaçlığı olan suyu almış olacak hem de karanfiller açmayıp tozlaşma olmayacak. Bu da çok yararlı olacaktır. Fındık ne kadar geç açıp tozlaşma geç olursa o kadar uygundur. Şuanda sıcaklıklar eksi 5 dereceye kadar düşmediği sürece sorun görünmüyor" dedi.
Bundan sonraki zirai don tehlikesinin mart ve nisan aylarında olduğunu belirten Hamdi Yayla ise "Kar yağışıyla bir arada şubat ayı tehlikesini atlattık lakin hala tehlike geçmiş değil, fındıklar açtıktan sonra mart ve nisan aylarında yağacak kar önemli ziyanlar oluşturabilir. Fakat şuanda kar tam vaktinde yağdı ve karanfil açımını durdurdu. Bu üreticiler olarak bizi sevindirdi. Geçen haftaki üzere hava sıcaklıkları devam etseydi bir iki hafta içerisinde fındık büsbütün açıp tozlaşma olacaktı. Aslında kısımlar açmaya başlamıştı. Artık biraz tehlike geçti diyebiliriz" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Ekim, 2025 12:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Deniz sıcak hamsi zayıf: Balıkçıların gözü 10 Kasım’da

Karadeniz’de hamsi heyecanı başladı lakin uzmanlar lezzetli hamsinin Azak Denizi’nden geleceğini belirtiyor.
Her yıl hasretle beklenen hamsi tezgâhlarda yerini aldı. Ancak balıkçılar yağlı ve lezzetli hamsiyi bekliyor.
Samsun Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Lideri Atıf Malkoç, "Soğuk olmadan hamsi yağlanmaz, lezzetli olmaz. Şu anki balık bizim kıyılardaki. Temel hamsi Azak Denizi’nden gelecek" dedi.
Deniz suyu sıcaklıklarının hala yüksek olduğunu belirten Malkoç, "Hamsinin olması için denizin soğuması lazım. Deniz sıcak olduğu vakit hamsi günde 40-50 mil gidiyor. Soğuk olduğunda günde 5 mil gidiyor. Sıcak olduğunda hamsi yağlanmıyor lezzetli olmuyor. Soğuk olduğunda ise yağlanıyor. Yavaş yavaş havalar soğuyor artık fakat hamsi dönemi her vakit 10 Kasım’dan sonra başlar. Ben 45 yıldan beri denizdeyim. Hamsi 10 Kasımdan sonradır. Şu an tutulan hamsi turfanda. Bizim bu limanlardaki hamsilerimizdir. Temel hamsi üstten gelecek. Azak’tan gelecek hamsiyi bekliyoruz. Bu hamsiler bizim kıyılardaki hamsilerimiz. Alışılmış soğuk epey toplanıyor. Soğuk balıkçının canı demektir" dedi.
Karadeniz’in hâlâ dünyanın en verimli denizlerinden biri olduğunu vurgulayan Malkoç, "Karadeniz dünyanın en yeterli denizlerinden biri. Ondan yana zahmetimiz yok. Avcılıktan yana derdimiz yok iklimden yana zahmetimiz var" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin