Kastamonu’nun İnebolu, Küre ve Bozkurt ilçelerindeki köylerde kar yağışı sebebiyle mahsur kalan 3 hasta, takımların saatler süren çalışması ile hastaneye ulaştırıldı.
Kastamonu’da dün gece saatlerinde tesirli olan ağır kar yağışı sebebiyle çok sayıda köy yolu ulaşıma kapandı. Kapanan köy yollarının ulaşıma açılması için Kastamonu Vilayet Özel Yönetimi takımlarını sürdürüyor. Yolları ulaşıma kapanan hastalar için ise seferber olundu. Dün gece saatlerinde İnebolu ilçesine bağlı Çubuk, Bozkurt ilçesi Dursun köyü ve Küre ilçesi Çaybükü köyünde hastalanan 3 vatandaş, Kastamonu Vilayet Özel Yönetimi, UMKE ve AFAD takımlarının saatlerce süren çalışması sonucunda hastaneye ulaştırılabildi.
Kastamonu Valisi Meftun Kollu, toplumsal medya hesabından yaptığı paylaşımda, fedakarca çalışarak hastalara ulaşan grupları tebrik etti.


Kar sebebiyle köylerinde mahsur kalan hastalar için ekipler seferber oldu
Tokat’ta aşırı yağış kirazı vurdu
Tokat’ta son günlerde etkili olan yağışlar tarım arazilerinde büyük zarara yol açtı. Sular altında kalan bahçelerde özellikle erkenci kiraz çeşitlerinde çatlama ve dökülmeler yaşandı.
Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Emin Yılar, bazı bölgelerde kirazda hasarın yüzde 100’e ulaştığını belirtti.
Geçtiğimiz yıl yaşanan don felaketinin etkilerinin henüz atlatılamadığını belirten Yılar, “Geçen yıl devletimiz çiftçiye dönüm başına destek vererek önemli bir katkı sağladı. Bu destek üreticiyi ayakta tuttu. Ancak bu yıl da özellikle Tokat’ta kiraz üreticileri çok ciddi bir afetle karşı karşıya kaldı. Bazı bölgelerde erkenci ve orta sezon çeşitlerde hasar yüzde 80 ila yüzde 100 arasında değişiyor. Ürünler tamamen çatladı ve pazarlanamaz hale geldi” dedi.
İhracata yönelik geç sezon kiraz çeşitlerinde ise umutların sürdüğünü ifade eden Yılar, yağışların sona ermesi halinde kalan ürünlerin ayıklanarak ihracata gönderilebileceğini belirtti. Ege Bölgesi’nde kiraz ihracatının başladığını hatırlatan Yılar, ürünlerin kilogram fiyatının 180-200 lira seviyelerinde olduğunu söyledi.
Kiraz üretimindeki kaybın binlerce tonu bulduğunu belirten Yılar, “Erkenci ve orta sezon çeşitlerde yaklaşık 2 bin tonluk zarar olduğunu düşünüyoruz. Eğer yağışlar durursa geç sezon ihracatlık çeşitlerden 3-4 bin ton ürün alınabilir. Ancak genel toplamda bu yıl Tokat’ta kirazda 8 ila 10 bin ton arasında ürün kaybı bekliyoruz” dedi.

