blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
11 Kasım, 2025 16:22 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

KAPGEM, Türkiye’de artan sahte haberlere karşı politika önerisi sundu

Karabük Üniversitesi Kamu Siyasetleri Araştırma ve Geliştirme Merkezi (KAPGEM) tarafından hazırlanan "Dezenformasyonla Çabaya Yönelik Siyaset Önerileri" raporunda, uydurma haber ve bilgi kirliliğiyle çaba için yedi somut siyaset önerisi sunuldu. Raporun tanıtım toplantısına RTÜK Üyesi Dr. Deniz Güçer de katıldı.
KAPGEM çatısı altında faaliyet gösteren İrtibat ve Medya Siyasetleri Masası tarafından hazırlanan rapor, merkezin beşinci siyaset raporu olarak Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın editörlüğünde kamuoyuna sunuldu.
Tanıtım toplantısı, Karabük Üniversitesi Safranbolu Kampüsü’nde bulunan tarihi Taş Bina’da gerçekleştirildi. Programa; Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Solmaz ve Prof. Dr. Elif Çepni, Genel Sekreter Lütfü Köm, RTÜK Üyesi Dr. Deniz Güçer, fakülte dekanları, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.
"Dezenformasyon, Toplumsal Güveni ve Millî Birliği Tehdit Ediyor"
Toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, dezenformasyonun sadece bir irtibat sorunu değil, toplumsal güveni ve millî birliği amaç alan bir tehdit hâline geldiğini söyledi.
Kırışık, "Dezenformasyon, ülkemizin güvenliği açısından önemli riskler taşıyan tehlikeli bir sorun hâline geldi. Toplumumuzun bedellerine yönelik yıpratma kampanyaları yürütülüyor ve bu durum ülkemize ziyan veriyor." sözlerini kullandı.
Kırışık, 2018 yılında yapılan milletlerarası bir araştırmaya nazaran Türkiye’nin düzmece haberlere en çok maruz kalan ülkeler ortasında birinci sırada yer aldığını belirterek, "Reuters’ın 2018 raporunda Türkiye, yüzde 49 oranla uydurma haberlere en fazla maruz kalan ülke olarak gösterildi. Bu tablo tasa verici." dedi.
"Psikolojik Harp Taktikleri Kullanılıyor"
Rektör Kırışık, dezenformasyonun artık bir ruhsal harp aracı olarak kullanıldığını vurgulayarak, "Psikolojik savaş taktikleri dezenformasyonda bariz biçimde uygulanıyor. Bu nedenle biz de ülkemizi, milletimizi ve kurumlarımızı bu hücumlara karşı korumak zorundayız." diye konuştu.
Dezenformasyonla çabanın üç temel başlıkta yürütülmesi gerektiğini belirten Kırışık, "İnfialin önüne geçmek, yetkili açıklamalarla süreci stabilize etmek ve faal çaba düzenekleri geliştirmek büyük ehemmiyet taşıyor." dedi.
"KAPGEM’in 7 Siyaset Önerisi"
KAPGEM raporunda dezenformasyonla uğraş için yedi somut siyaset önerisi geliştirildi.
Rektör Kırışık, teklifleri şöyle sıraladı: "Medya okuryazarlığı eğitimi: Gençlere eleştirel düşünme ve doğrulama alışkanlığı kazandırılmalı. Dezenformasyon yasasının netleştirilmesi: Yasal düzenleme daha açık ve kapsayıcı hâle ulaştırmalı. Kurumların kendi doğrulama platformlarını kurması: Yanlış bilgiye süratli cevap verebilecek sistemler oluşturulmalı. Anonim ve bot hesaplara yaptırım: Toplumsal medya şirketleriyle uluslararası iş birliği yapılmalı.
Medya yöneticilerinin irtibat fakültesi mezunu olması: Dalda etik ve nitelikli idare anlayışı güçlendirilmeli. Türkiye Medya Kurumu’nun kurulması: Etik prensipleri belirleyecek ve meslek mensuplarını destekleyecek yeni bir kurum oluşturulmalı. Dezenformasyon bültenleri yayımlanması: TV, radyo ve gazetelerde nizamlı bilgilendirme bültenleri yer almalı."
Raporun sonuç kısmında, dezenformasyonla uğraşın sadece teknik bir bağlantı konusu değil, birebir vakitte toplumsal inancı ve demokratik istikrarı ilgilendiren bir problem olduğu vurgulandı.
"Demokratik toplumların ayakta kalabilmesi için yanlışsız ve tam bilgilenme temel bir zorunluluktur. Dezenformasyonla uğraş, toplumsal kutuplaşmayı azaltacak ve kamuya inancı yine inşa edecek siyasetlerle desteklenmelidir." tabirleri yer aldı.
Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın editörlüğünde, Doç. Dr. Burak Türten, Dr. Öğr. Üyesi Mesut Yılmaz ve Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Mehmet Akay tarafından hazırlanan raporun, Türkiye’de medya siyasetlerinin geliştirilmesine ve kamu kurumlarının stratejik irtibat kapasitesinin güçlendirilmesine katkı sağlaması hedefleniyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
11 Kasım, 2025 16:30 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Alaplı İlçe Emniyet Müdür Vekili Baki Acar’ın acı günü

Alaplı İlçe Emniyet Müdür Vekili Baki Acar’ın annesi Yasemin Acar, Düzce’nin Akçakoca ilçesine bağlı Çayağzı köyünde düzenlenen cenaze merasimiyle son seyahatine uğurlandı.
Cenaze merasimine Alaplı Kaymakamı Selçuk Köksal, Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, Alaplı Cumhuriyet Başsavcısı Anıl Öztürk, AK Parti Alaplı İlçe Lideri Altan Güngör, Alaplı TSO Başkanı Selçuk Oktay, Meclis Lideri Nedim Kaplancan, İlçe Jandarma Kumandanı Üstğm. İbrahim Guzgun ve çok sayıda yakınları ile sevenleri katıldı.
Yasemin Acar, kılınan cenaze namazının akabinde köy mezarlığında dualarla toprağa verildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.