Türkiye’nin ilk ağır demir çelik sanayisi ve tek ray üreticisi olan Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) A.Ş, yeni yatırımları olan Kangal ve Çubuk Haddehanesi’nde deneme üretiminin yapıldığını bildirdi.
Fabrikadan yapılan açıklamada, araç lastiklerinin içindeki çelik tellerin yarı mamulü olan filmaşin, kalın kangal, nervürlü inşaat çeliği ve kaliteli yuvarlak çubuk gibi ürünlerin elde edileceği kangal ve çubuk haddehanesinde dün deneme üretimine geçildiği belirtildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Türkiye’nin tek ray üreticisi olan KARDEMİR olarak bir taraftan ürün kapasitelerini artırırken diğer yandan da Türkiye’de üretilmeyen ürünleri de üretmek vizyonu ile gerçekleştirdiği katma değerli ürünlere yönelik yatırımlarından olan 700 bin ton/yıl kapasiteli Çubuk ve Kangal Haddehanesinde ilk deneme üretimini 22 Nisan 2016 Cuma günü gerçekleştirdi. İlk deneme üretiminin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızın kutlandığı bu günlere denk gelmiş olması da ayrı bir mutluluk oldu. Kangal Haddehanemizin KARDEMİR’e, Karabük’e, vatanımıza, milletimize ve tüm paydaşlarımıza hayırlı ve uğurlu olmasını diliyor, bu vesile ile bu tesisin kurulması için karar verenlere, tesisin yapımında ve devreye alınmasında emeği geçenlere şükranlarımızı sunuyoruz.”


Kangal ve Çubuk Haddehanesi’nde Deneme Üretimi
Tokat’ta aşırı yağış kirazı vurdu
Tokat’ta son günlerde etkili olan yağışlar tarım arazilerinde büyük zarara yol açtı. Sular altında kalan bahçelerde özellikle erkenci kiraz çeşitlerinde çatlama ve dökülmeler yaşandı.
Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Emin Yılar, bazı bölgelerde kirazda hasarın yüzde 100’e ulaştığını belirtti.
Geçtiğimiz yıl yaşanan don felaketinin etkilerinin henüz atlatılamadığını belirten Yılar, “Geçen yıl devletimiz çiftçiye dönüm başına destek vererek önemli bir katkı sağladı. Bu destek üreticiyi ayakta tuttu. Ancak bu yıl da özellikle Tokat’ta kiraz üreticileri çok ciddi bir afetle karşı karşıya kaldı. Bazı bölgelerde erkenci ve orta sezon çeşitlerde hasar yüzde 80 ila yüzde 100 arasında değişiyor. Ürünler tamamen çatladı ve pazarlanamaz hale geldi” dedi.
İhracata yönelik geç sezon kiraz çeşitlerinde ise umutların sürdüğünü ifade eden Yılar, yağışların sona ermesi halinde kalan ürünlerin ayıklanarak ihracata gönderilebileceğini belirtti. Ege Bölgesi’nde kiraz ihracatının başladığını hatırlatan Yılar, ürünlerin kilogram fiyatının 180-200 lira seviyelerinde olduğunu söyledi.
Kiraz üretimindeki kaybın binlerce tonu bulduğunu belirten Yılar, “Erkenci ve orta sezon çeşitlerde yaklaşık 2 bin tonluk zarar olduğunu düşünüyoruz. Eğer yağışlar durursa geç sezon ihracatlık çeşitlerden 3-4 bin ton ürün alınabilir. Ancak genel toplamda bu yıl Tokat’ta kirazda 8 ila 10 bin ton arasında ürün kaybı bekliyoruz” dedi.


