Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
05 Şubat, 2024 04:00 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Kamu binaları ve okulların deprem performansı denetlendi

6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Karabük Üniversitesi (KBÜ) Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın destekleri ile KBÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim üyeleri Prof. Dr. Şenol Gürsoy ve Dr. Öğretim Üyesi Zehra Şule Garip, TOBB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Erhan Eren, muhtemel depremlerin etkilerine karşı yapıların dayanıklılıklarını değerlendirme çalışmaları çerçevesinde çalışmalara başladı.
Karabük’teki kamu binalarında yürüttükleri tasarım gözetmenliği ve proje danışmanlığı çalışmalarını sürdüren akademisyenler, Karabük Valiliği, İl Özel İdaresi ile Karabük Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri ile birlikte şimdiye kadar 16 okul binasının deprem performansını değerlendirdi.
KBÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Gürsoy, okulların deprem güvenliği ve performansının yeterliliği konusunda KBÜ İnşaat Mühendisliği Yapı Anabilim Dalı olarak proje danışmanlığı ve tasarım hizmeti verdiklerini belirtti. Bugüne kadar 16 okul binasını incelediklerini ifade eden Gürsoy, mevcut durumun bir ön değerlendirmesini yapmak üzere okul binasını da incelediklerini dile getirdi.
Çalışmalarının aşamalarını sıralayan Gürsoy, "Gözlemsel Durum Analizi" ile binanın hasar durumlarını tespit ettiklerini, "Zemin ve Arazi Analizi" ile zemin durumu ve yerleşimine dair incelemelerde bulunduklarını ifade etti. Ayrıca, "Malzeme Yeterliliği Analizi” için beton ve demir gibi malzemelerden numuneler alarak deneyler gerçekleştirdiklerine işaret eden Gürsoy, "Modelleme ve Performans Analizi” ile bilgisayar ortamında binanın performansını değerlendiklerini aktardı.
Gürsoy, binanın güçlendirme ihtiyacı varsa, bu durumu belirleyerek gerekli güçlendirme projelerini tasarlayacaklarını ve bunun ardından uygunluğunu kontrol edeceklerini söyledi. Okul binalarının güvenliği ile ilgili bir seferberlik başlatıldığını belirten Gürsoy, “Deprem gelmeden önce yaşadığımız mekanlar depreme karşı güvenilir mi değil mi ona mutlaka baktırmamız lazım. Deprem olduktan sonra iş işten geçmiş oluyor” dedi.
KBÜ İnşaat Mühendisliği Dr. Öğretim Üyesi Zehra Şule Garip de Türkiye’nin deprem bölgesinde yer aldığını ve binaların mevcut yapı stoğunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Deprem yönetmeliği kapsamında bu durumun öngörüldüğünü vurgulayan Garip, ekip olarak sadece Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul binalarını değil, genel olarak tüm yapı stoğunu değerlendirmeyi hedeflediklerini ifade etti.
Garip, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Deprem, Türkiye’nin gerçeği. Bir gün belki de çok kısa bir zamanda karşımıza çıkacak. Yapılarımızın bazıları çok eski, eski deprem yönetmeliklerine bağlı olarak dizayn edilmiş. Güncel hale getirmemiz lazım, gerekiyorsa güçlendirme yapmamız gerekiyor, gerekiyorsa yıkımını gerçekleştirmemiz lazım. Bunun için de incelemelerimizi yapıyoruz. Halkımıza bu konunun göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade etmek istiyorum ve gerekli hassasiyetleri göstererek binalarını inceleme konusunda istekli olmalarını öneriyorum. Vatandaşlarımız Karabük Üniversitesi Döner Sermaye Müdürlüğüne başvurabilir, gerekli bilgiyi alarak bizlerle irtibat kurabilir. Her konuda halkımıza yardımcı olma konusunda istekliyiz.”

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Haziran, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Başkan Altıkulaç: “İstanbul’a sevk edilen kurbanlıkların tamamına yakını satıldı”

Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç, Kastamonu’nun Devrekani ilçesinden vilayet dışına sevki yapılan kurbanlıkların tamamına yakının satıldığını söyledi.
Kurban Bayramı’nın akabinde değerlendirmede bulunan Devrekani Belediye Başkanı Altıkulaç, Kastamonu’nun Devrekani ilçesinden İstanbul’un Avrupa yakasına 786 büyükbaş ve 150 küçükbaş hayvanın sevkinin yapıldığını söz etti. Hayvan satışlarıyla ilgili de konuşan Lider Altıkulaç, "Sevk edilen kurbanlıkların tamamına yakını satıldı. Vilayetimize geri dönen hayvan olmadı" dedi.
Devrekani Canlı Hayvan Pazarındaki kurbanlıkların satışıyla ilgili de bilgi veren Altıkulaç, "Fiyatlar değerlendirildiğinde geçen yılla bu yıl ortasında çok cüzi bir fiyat farkı kelam konusu. Yaklaşık kesildiği vakit karkas yükü 150-200 kilogram gelen bir kurbanlığın fiyatı ise 120 bin lira civarında satıldı. Devrekani ilçe merkezimizde yüklü olarak büyükbaş hayvan kesilmesi tercih edildi. Her sene vilayetimizden il dışına giden kurbanlık sevkiyatında azalma oluyor. Geçen yıl İstanbul vilayetine bin tane hayvan sevk etmiştik. Bu sene ise 786 tane büyükbaş, 150 tane de küçükbaş hayvan sevk ettik" sözlerini kullandı.
Kurban Bayramı tatilinde ilçeye gelen vatandaşların ekonomik hareketlilik oluşturduğunu söz eden Lider Altıkulaç, "Başta yöresel besin, el emeği ve göz ışığı eserler olmak üzere köylerimizde üretilen hayvansal yöresel eserlerimizle alakalı ekonomik manada önemli bir hareketlenme oldu. Başta yağ kesik, mantı, mesken baklavası olmak üzere sarımsak, çekme helvası, simit, köy ekmeği, pirinç, tarhana, bal, pekmez üzere eserlerimizi satışa sunulan yerlerde bu eserlerin İstanbul ve öbür vilayetlerimizden gelen hemşehrilerimiz tarafından tercih ediliyor olması esnaf ve üreticilerimizi memnun ve şad etti" halinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin