Kampçılar ve çiftçilere uzmanından ’sonbaharda kene tehlikesi’ uyarısı - Karabük Haber Postası
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
23 Kasım, 2024 12:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Kampçılar ve çiftçilere uzmanından ’sonbaharda kene tehlikesi’ uyarısı

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Adem Keskin, sonbaharda hayvanlarını ahıra alan çiftçileri ve kamp yapan vatandaşları kene tehlikesine karşı uyardı.

Yaz mevsiminde büyük tehlike oluşturan kene riski sonbahar aylarında da artıyor. Özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin, kene kaynaklı hastalıklar konusunda dikkatli olmaları gerekiyor. Ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek hastalıkların bulaşmasına neden olan keneler, sonbaharla birlikte ahıra konulan hayvanların doğru ilaçlanmadığı takdirde diğer yılki kene popülasyonunda artmasına neden oluyor. Ayrıca uzmanlar, sonbaharda kamp ve piknik yapan vatandaşların da keneye karşı daha dikkatli olması gerektiğini söylüyor.

“Bu aylarda çiftçi, kamp yapanlar ve mezbaha çalışanları dikkat”

Kene kaynaklı hastalıklarda özellikle çiftçiler, kampçılar ve mezbaha çalışanlarının risk altında olduğunu belirten Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Adem Keskin, “Kene kaynaklı hastalıklara karşı belli başlı risk gruplarımız var. Özellikle bunlar sahada olan insanlar. Mesela çiftçiler, tarımla uğraşanlar, kamp ve piknik yapanlar, özellikle mezbaha çalışanları, yine özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanların yani yoğun hayvancılık faaliyetiyle ilgilenenler risk altındalar. Mücadele açısından da aslında kene kaynaklı hastalıklar ve kenelerle mücadele için bizim özellikle çiftçilerimize çok büyük iş düşüyor. Sahada çok yoğun miktarda gördüğümüz kenenin ana hedefi ana konakları bizim çiftlik hayvanlarımızdır. Sonbahar aylarındayız. Çiftçiler özellikle hayvanlarını sonbahar aylarında ahırlarına alıyorlar. Hayvanları ahırlarını almadan önce hayvanlarını çok güçlü ve dikkatli bir şekilde ilaçlamaları gerekiyor. Önümüzdeki dönem sahada yine o koyunların, ineklerin ve Çiftlik hayvanlarının üzerinde bulunan keneler yumurtlayacaklar. Sahaya dökülecek ve sahaya çıkmış olacaklar. Bunlar hayvanlar üzerinden gelecekler. Ya da ahırlarımız üzerinden gelecekler. Bu noktada çiftçilerimize çok büyük iş düşüyor. Hayvanlarını dikkatli bir şekilde Tarım ve Orman Bakanlığının uyguladığı ya da takip edilmesini istediği prosedüre uygun bir şekilde ilaçlamaları gerekiyor. Kene popülasyonu azaltmak için bu çok önemli” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
22 1
Berkay Doğan Avatarı
Berkay Doğan tarafından
10 Nisan, 2026 13:33 tarihinde yayınlandı
0
0

Vali Çağatay, Baro Başkanlığı’nı ziyaret etti

Karabük Valisi Oktay Çağatay, Karabük Barosu’nu ziyaret ederek kentte sunulan adli ve hukuki hizmetler hakkında bilgi aldı. Ziyarette, Baro Başkanı Emrah Köklü ev sahipliği yaptı.

Gerçekleşen görüşmede, il genelinde yürütülen adli hizmetler, avukatlık mesleğinin icrası ve vatandaşların adalete erişiminin daha etkin ve hızlı bir şekilde sağlanmasına yönelik çalışmalar ele alındı. Baro Başkanı Köklü, yürütülen faaliyetler ve mevcut durum hakkında Vali Çağatay’a kapsamlı bilgiler sundu.

Vali Çağatay ise nazik ev sahipliği dolayısıyla Baro Başkanı Köklü’ye teşekkür ederek, çalışmalarında başarılar diledi.

Ziyaret, karşılıklı görüş alışverişinin ardından sona erdi.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin