Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
23 Kasım, 2024 12:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Kampçılar ve çiftçilere uzmanından ’sonbaharda kene tehlikesi’ uyarısı

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Adem Keskin, sonbaharda hayvanlarını ahıra alan çiftçileri ve kamp yapan vatandaşları kene tehlikesine karşı uyardı.
Yaz mevsiminde büyük tehlike oluşturan kene riski sonbahar aylarında da artıyor. Özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin, kene kaynaklı hastalıklar konusunda dikkatli olmaları gerekiyor. Ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek hastalıkların bulaşmasına neden olan keneler, sonbaharla birlikte ahıra konulan hayvanların doğru ilaçlanmadığı takdirde diğer yılki kene popülasyonunda artmasına neden oluyor. Ayrıca uzmanlar, sonbaharda kamp ve piknik yapan vatandaşların da keneye karşı daha dikkatli olması gerektiğini söylüyor.

“Bu aylarda çiftçi, kamp yapanlar ve mezbaha çalışanları dikkat”
Kene kaynaklı hastalıklarda özellikle çiftçiler, kampçılar ve mezbaha çalışanlarının risk altında olduğunu belirten Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Adem Keskin, “Kene kaynaklı hastalıklara karşı belli başlı risk gruplarımız var. Özellikle bunlar sahada olan insanlar. Mesela çiftçiler, tarımla uğraşanlar, kamp ve piknik yapanlar, özellikle mezbaha çalışanları, yine özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanların yani yoğun hayvancılık faaliyetiyle ilgilenenler risk altındalar. Mücadele açısından da aslında kene kaynaklı hastalıklar ve kenelerle mücadele için bizim özellikle çiftçilerimize çok büyük iş düşüyor. Sahada çok yoğun miktarda gördüğümüz kenenin ana hedefi ana konakları bizim çiftlik hayvanlarımızdır. Sonbahar aylarındayız. Çiftçiler özellikle hayvanlarını sonbahar aylarında ahırlarına alıyorlar. Hayvanları ahırlarını almadan önce hayvanlarını çok güçlü ve dikkatli bir şekilde ilaçlamaları gerekiyor. Önümüzdeki dönem sahada yine o koyunların, ineklerin ve Çiftlik hayvanlarının üzerinde bulunan keneler yumurtlayacaklar. Sahaya dökülecek ve sahaya çıkmış olacaklar. Bunlar hayvanlar üzerinden gelecekler. Ya da ahırlarımız üzerinden gelecekler. Bu noktada çiftçilerimize çok büyük iş düşüyor. Hayvanlarını dikkatli bir şekilde Tarım ve Orman Bakanlığının uyguladığı ya da takip edilmesini istediği prosedüre uygun bir şekilde ilaçlamaları gerekiyor. Kene popülasyonu azaltmak için bu çok önemli” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Haber Merkezi tarafından
08 Kasım, 2025 13:56 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

MİLLETVEKİLİ AKAY, YENİCE’DEKİ FACİAYI ENERJİ BAKANINA İLETTİ

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Enerji Bakanlığı bütçesi görüşülürken CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, Yenice’deki enerji altyapısındaki güvenlik eksikliklerine dikkat çekti, yaşanan faciayı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a aktardı.

Komisyon toplantısında konuşan Akay, “Elektrik direklerinin yenilenmesine veya şehir merkezlerinde ve bazı bölgelerde yer altına alınarak bu yangınların önlenmesi gerekiyor. Buna ihtiyaç var. Bu konuyla ilgili de bütçenin bu tarafa aktarılmasıyla ilgili bölgenin, Bakanlığınızın desteğine ihtiyaç var.”

“Yüksek Gerilim Hattı Canımızı Aldı”

Akay, konuşması sırasında bugün yaşanan acı bir kazanın görüntülerini göstererek, enerji hatlarının yarattığı riski somut bir örnekle anlattı:

“Belediyenin asfaltlama çalışması yaparken kamyonun damperi yüksek gerilim hattına çarpıyor ve bir kardeşimiz maalesef hayatını kaybediyor.”

“Enerji Nakil Hatlarıyla İlgili Mutlaka Önlem Alınması Gerekiyor”

Kazanın ayrıntılarını paylaşan Akay, hem üzüntüsünü hem de acil önlem çağrısını dile getirdi:

“Servet Kayaoğlu diğer bir kardeşimiz de Yasin Özgü yaralandı. Ben hayatını kaybeden hemşehrimize Allah’tan rahmet diliyorum, yaralımızın da bir an önce iyileşmesini temenni ediyorum. Buradaki enerji nakil hatlarıyla ilgili önlemlerin mutlaka alınması gerekiyor.” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin