Kalp krizi sonrası hasarlı dokuyu iyileştirecek biyomalzeme geliştirilecek - Karabük Haber Postası
kalp krizi sonrasi hasarli dokuyu iyilestirecek biyomalzeme gelistirilecek etmvy52d jpg
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Temmuz, 2024 08:07 tarihinde yayınlandı
0
0

Kalp krizi sonrası hasarlı dokuyu iyileştirecek biyomalzeme geliştirilecek

Hitit Üniversitesinde yürütülen proje kapsamında kalp krizi sonrası oluşan hasarlı dokuyu iyileştirecek biyomalzeme geliştirilecek.

Hitit Üniversitesi Polimer Malzeme Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Bengi Özkahraman’ın yürütücülüğünü üstlendiği proje, makine ve imalat teknolojileri alanında ihtisaslaşan üniversite bünyesinde gerçekleştirilecek proje ile kalp krizi sonrasında oluşan hasarlı dokunun iyileşmesine yönelik kalp dokusunu taklit eden protein temelli kardiyak yamalar geliştirilmesi hedefleniyor.

Proje yürütücüsü Doç. Dr. Bengi Özkahraman, son zamanlarda dünyada ve özellikle de Türkiye’de kalp krizi geçiren kişi sayısı arttığını ve bu durumun bu insanların yaşam kalitesini ciddi oranda düşürdüğünü ifade ederek kalp krizi sonrası hasar görmüş kalp dokusunun kendini yenileyemeyeceğini ve bunun da kalp yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini belirtti.

Biyomalzemeler üzerine yapılan çalışmaların hastalık sonrası insanların yaşam kalitesini arttırmaya yönelik olduğunu kaydeden Özkahraman, bu motivasyonla proje hazırladıklarını ifade ederek şunları söyledi: “Bu projede kalp dokusunu fizyolojik, mekanik ve iletkenlik özellikleri açısından taklit eden protein temelli kardiyak yamalar elde edilecek ve bunların kullanım potansiyeli araştırılacaktır. Üretilecek yamanın, kalbin hasarlı bölgesine yerleştirilmesi ile kalp krizi sonrasında oluşan doku hasarını iyileştirmesi ve takiben kalp yükünü hafifletmesinde rol oynayabileceği düşünülmektedir.”

Özkahraman, konuşmasının devamında projenin başarılı bir şekilde sonuçlanması ile biyomalzeme teknolojileri alanında, hasar görmüş kalp dokusunu yenileyebilecek alternatif bir ürün elde edileceğini sözlerine ekledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
karabukte kadin eski esini bicakla yaraladi QcJqAscH
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
02 Nisan, 2026 04:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Karabük’te kadın eski eşini bıçakla yaraladı

Karabük’te bir kadın, tartıştığı eski eşini bacağından bıçakla yaraladı.

Alınan bilgiye göre, olay 100. Yıl Mahallesi 1065 Nolu Sokak’ta meydana geldi. Tolga T.(36) ile eski eşi D.K.(26) arasında alkol aldıkları sırada henüz bilinmeyen nedenle tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesi üzerine D.K., iddiaya göre eline aldığı meyve bıçağıyla Tolga T.’yi bacağından yaraladı. İhbar üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralı, sağlık ekiplerince yapılan ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırılırken, kadın polis ekiplerince gözaltına alındı.

Olayla ilgili inceleme başlatıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin