blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Aralık, 2024 16:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Kalemkâr öğrenciler okulu tarihle renklendiriyor

Amasya’da lise öğrencisi 5 kız, klasik Türk sanatlarından kalem işi sanatının tekrar canlandırılması gayesiyle uygulanan "Kalemkâr Okullar Projesi" sayesinde bu tarihi sanatı öğrenip okullarını renklendiriyor.
Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün yurt genelinde 15 okulda uyguladığı proje kapsamında Amasya Türk Telekom Proje İmam Hatip Lisesi Fen ve Toplumsal Bilimler Proje Okulu’nda 5 öğrenciye kalem işi sanatı eğitimi verilmesiyle unutulmaya yüz tutan bu sanatın yeni jenerasyonlara yaygınlaştırılması hedefleniyor.
Hattat ve tezhip ustası Mehmet Tektaş’tan temel bilgiler edinip fırçaları eline alan öğrenciler, hummalı çalışmayla okulun boş duvarlarını sanat yapıtıyla donatmaya başladı. Kalemkâr öğrenciler yapıtlarının tamamlanmasın sonrasında müsabakaya katılacak.
Şehzadeler kenti Amasya’daki tarihi mescitlerin duvarlarını kaplayan klasik Osmanlı periyodu süslemeleri örnek alan öğrencilerinin okulun koridorlarını renklendirmeye çalıştığını belirten Görsel Sanatlar Öğretmeni Mete Bahşi, ortaya çıkan yapıtların projeye katılan öteki okullarla yarışacağını açıkladı.
Tarihi motiflerin titiz bir biçimde duvara işlediklerini anlatan öğrencilerden Ayşe Selin İnan, “Bu sanatın inceliklerini öğrenirken bir yandan da keyif alıyoruz” dedi.
Selin Kılıç ise üniversite eğitimini bu alanda sürdürüp kendisini geliştirmeyi hedeflediği söyledi.
Okul müdürü Ahmet Eren de yüzyıllar boyunca Türk İslam sanatlarının bir kısmı olarak sivil, dinî, askerî ile mimari yapıların iç ve dış yer süslemelerinde değerli bir öge olan kalem işi sanatını yaşatmaya istekli olan öğrencilerini kutladı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Mayıs, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Yaptığı kaçak kazıyla 2 bin yıllık Roma mozaiğini ortaya çıkartan şüpheli kendini sosyal medyada ifşa etti

Tokat’ın Zile ilçesinde müsaadesiz hafriyatla Roma mozaiği ortaya çıkaran ve çıkarıldığı hakimlikçe isimli denetim kaidesiyle hür bırakılan M.Ş.’nin, tarihi yapıtın üzerinde hafriyat yaparken çektiği imgeleri toplumsal medyada paylaştığı ortaya çıktı.
Zile ilçesinde bir bağ meskeninde müsaadesiz hafriyat yapan 4 kişi, Roma Dönemi’ne ilişkin olduğu bedellendirilen 2 bin yıllık bir mozaik ortaya çıkardı. Jandarma gruplarının düzenlediği operasyonla gözaltına alınan şüphelilerden F.Ş. ve oğlu A.Ş. çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderilirken öbür şüpheliler M.Ş. ve Ş.Ş. ise isimli denetim kuralıyla özgür bırakılmıştı. Kaçak hafriyatın yapıldığı bağ meskeninde, yaklaşık 3x3 metre boyutlarında olduğu belirtilen tarihi mozaiğin üzerinin torba ile örtülerek gizlenmeye çalışıldığı tespit edilirken ele geçirilen eser, uzman takımlar tarafından incelemeye alınmıştı. Soruşturma kapsamında dikkat çeken bir gelişme daha yaşandı. Gözaltına alınan şüphelilerden M.Ş.’nin, 8 Nisan tarihinde mozaik üzerinde hafriyat yaparken çektiği bir görüntüyü toplumsal medyadan paylaştığı belirlendi. Ayrıyeten şahsın hafriyat yaparken toplumsal medya hesabından canlı yayın açtığı tez edildi. Olayla ilgili isimli soruşturma sürüyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.