Çorum’un Alaca ilçesin yürütülen Kalehisar kazı çalışmalarında 800 yıllık kandil bulundu.
Anadolu Selçuklu döneminin önemli kentlerinden birisi olan, Alaca ilçesine bağlı Mahmudiye köyünde bulunan Kalehisar ören yerinde arkeolojik çalışmalar Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nden Doç. Mustafa Kemal Şahin başkanlığında devam ediyor. Sağlam bir şekilde bulunan ve aydınlatma aracı olarak kullanılan kandil toprak ve sırlı bir yapıdan oluşuyor.
Kalehisar Kazı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Kemal Şahin, 2021 yılında yapılan kazılarda sağlam bir kandil örneğine rastladıklarını belirterek, “Kandil aydınlatma aracı olarak kullanılıyor. Topraktan ve içi sırlı. Benzer örnekleri Kudaabad Sarayı’nda çıktı. Konya Karatay Medresesinde örnekleri sergileniyor. Birebir aynısı olanlar var. Bu yönüyle çok önemli. Ankara’da kale civarında yapılan kazılarda yarım kandil bulundu. Oda burada bulunan kandilin benzeri. Burada bulunan bir kandil örneği dahi çok şeyleri anlamamızı sağladı” dedi.
Çorum Müzesi’nde yer alan 1.Alaadin Keykubat dönemine ait kitabe hakkında da açıklamada bulunan Doç. Dr. Kemal Şahin, “Kitabe bize 1.Alaadin Keykubat veriyor. Dönem içerisinde 1.Alaadin Keykubat vizyonu en iyi olan sultanlardan birisidir. Zehirlenerek öldürülmeseydi belki bir Moğol saldırısı olmayacaktı. Belki Anadolu Selçuklu Devleti daha uzun süre yaşacaktı. Ama Anadolu Selçuklularını anlayabilmek içinde 1.Alaadin Keykubat dönemini çok iyi bilmek gerekiyor. Bu dönem içerisinde çok büyük bir yapılaşma var. Çünkü 1218 ila 1238 yılları çok önemli. Erken dönem yapıları dediğimiz süreçte 12. Yüzyılın sonu 13. Yüzyılın başlarında Anadolu’daki yerel geleneklerin etkileriyle oluşan bir sanatsal anlayış var. Ama 1224’ten sonra kuralların konulduğu geniş yapılar yapılıyor. Bu bağlama düşündüğümüzde 1.Alaadin Keykubat dönemi her yönüyle çok önemli. Bunun için daha geniş bulgulara ihtiyaç var. Kalehisar’ın bunu sağlayabileceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.


Kalehisarda 800 yıllık kandil bulundu
Karabük’teki intihar vakalarına ilişkin SP’den açıklama
Karabük’te son günlerde art arda yaşanan intihar vakaları kamuoyunda üzüntüye neden olurken, Saadet Partisi Karabük İl Başkanlığı konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
Saadet Partisi Karabük İl Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, hayatını kaybeden vatandaşlar için taziye dilekleri iletilerek, “Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına sabır diliyoruz” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, yaşanan olayların yalnızca bireysel vakalar olarak değerlendirilmemesi gerektiği vurgulanarak; ekonomik sıkıntılar, işsizlik, aile içi problemler, yalnızlaşma, gençlerin gelecek kaygısı ve manevi değerlerden uzaklaşmanın toplum üzerindeki etkilerine dikkat çekildi.
İlgili kamu kurumları, yerel yönetimler, eğitim camiası, sivil toplum kuruluşları ve kanaat önderlerine çağrıda bulunulan açıklamada, özellikle gençler ve risk altındaki bireyler için sosyal destek mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiği ifade edildi.
Psikolojik destek hizmetlerinin artırılması, sosyal dayanışmanın güçlendirilmesi ve kalıcı çözüm politikalarının hayata geçirilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, toplumun tüm kesimlerine sorumluluk çağrısı yapıldı.
Saadet Partisi Karabük İl Başkanlığı, insan hayatını merkeze alan her çalışmanın destekçisi olacaklarını belirterek, “Her insan kıymetlidir ve hiçbir vatandaşımız kendisini yalnız hissetmemelidir” ifadelerine yer verdi.

