Kalehisarda 800 yıllık kandil bulundu - Karabük Haber Postası
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
01 Eylül, 2024 16:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Kalehisarda 800 yıllık kandil bulundu

Çorum’un Alaca ilçesin yürütülen Kalehisar kazı çalışmalarında 800 yıllık kandil bulundu.

Anadolu Selçuklu döneminin önemli kentlerinden birisi olan, Alaca ilçesine bağlı Mahmudiye köyünde bulunan Kalehisar ören yerinde arkeolojik çalışmalar Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nden Doç. Mustafa Kemal Şahin başkanlığında devam ediyor. Sağlam bir şekilde bulunan ve aydınlatma aracı olarak kullanılan kandil toprak ve sırlı bir yapıdan oluşuyor.

Kalehisar Kazı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Kemal Şahin, 2021 yılında yapılan kazılarda sağlam bir kandil örneğine rastladıklarını belirterek, “Kandil aydınlatma aracı olarak kullanılıyor. Topraktan ve içi sırlı. Benzer örnekleri Kudaabad Sarayı’nda çıktı. Konya Karatay Medresesinde örnekleri sergileniyor. Birebir aynısı olanlar var. Bu yönüyle çok önemli. Ankara’da kale civarında yapılan kazılarda yarım kandil bulundu. Oda burada bulunan kandilin benzeri. Burada bulunan bir kandil örneği dahi çok şeyleri anlamamızı sağladı” dedi.

Çorum Müzesi’nde yer alan 1.Alaadin Keykubat dönemine ait kitabe hakkında da açıklamada bulunan Doç. Dr. Kemal Şahin, “Kitabe bize 1.Alaadin Keykubat veriyor. Dönem içerisinde 1.Alaadin Keykubat vizyonu en iyi olan sultanlardan birisidir. Zehirlenerek öldürülmeseydi belki bir Moğol saldırısı olmayacaktı. Belki Anadolu Selçuklu Devleti daha uzun süre yaşacaktı. Ama Anadolu Selçuklularını anlayabilmek içinde 1.Alaadin Keykubat dönemini çok iyi bilmek gerekiyor. Bu dönem içerisinde çok büyük bir yapılaşma var. Çünkü 1218 ila 1238 yılları çok önemli. Erken dönem yapıları dediğimiz süreçte 12. Yüzyılın sonu 13. Yüzyılın başlarında Anadolu’daki yerel geleneklerin etkileriyle oluşan bir sanatsal anlayış var. Ama 1224’ten sonra kuralların konulduğu geniş yapılar yapılıyor. Bu bağlama düşündüğümüzde 1.Alaadin Keykubat dönemi her yönüyle çok önemli. Bunun için daha geniş bulgulara ihtiyaç var. Kalehisar’ın bunu sağlayabileceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
zonguldak yasayan miras soleni basliyor VAJJX6Cd
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Nisan, 2026 16:37 tarihinde yayınlandı
0
0

Zonguldak yaşayan miras şöleni başlıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla, Zonguldak Valiliği ile Mustafa Baştan Kültür ve Sanat Derneği iş birliğinde, düzenlenen “Zonguldak Yaşayan Miras Şöleni”, 17-19 Nisan 2026 tarihleri arasında farklı şehirlerden gelen Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcılarına ve sanatseverlere ev sahipliği yapacak.

Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal envanterine kayıtlı 18 unsur ve Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı 29 sanatçı bulunan Zonguldak’ta, Şölen kapsamında geleneksel el sanatları ve sanatçıları da yer alacak. 7 ilden toplam 40 Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısının katılacağı ve birçok sanat dalının tanıtılacağı Zonguldak Yaşayan Miras Şöleni, Zonguldak Valiliği önünde sanatseverlerle buluşacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla hayata geçirilen Şölen; kültürel ve sanatsal birikimimizin aynası olan somut olmayan kültürel mirasa ve bu mirası icra eden meslek gruplarına yönelik toplumsal bilinç oluşturmayı, geleneksel el sanatlarını desteklemeyi, sanatları ve sanatçıları tanıtmayı ve bu eşsiz mirası gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlıyor. Uygulamalı atölyeler, sergiler, konserler, gösteriler, ustalarla söyleşiler ve mahalli sanatçıların performanslarına ev sahipliği yapacak olan Şölen, Zonguldak’ın kültürel ve sanatsal atmosferinin zenginleştirilmesine ve canlandırılmasına katkı sağlayacak. Zonguldak’ta ilk defa düzenlenecek Yaşayan Miras Şöleni, ziyaretçilere el sanatlarının inceliklerini yakından deneyimleme ve yaşayan miras unsurları ile tanışma fırsatı sunacak.

17 Nisan Cuma günü saat 10:30’da, Zonguldak Valisi Sayın Osman Hacıbektaşoğlu ve Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Selim Terzi’nin katılımıyla açılışı gerçekleşecek Şölen kapsamında; Baston Yapımı, Kabak Kemane Yapımı, Filografi, Ahşap Yakma, Kitre Bebek Yapımı, Ahşap Oyuncak Yapımı, Elpek Bezi Dokuma, Naht, Çini, Ahşap Oymacılık, Sepet Örücülüğü, Yazmacılık, Cam İşleri, Bıçakçılık, Tel Kırma, Sedefkarlık, Mozaik, İğne Oyası, Tespih Yapımı gibi geleneksel el sanatlarının usta temsilcileri Zonguldak Valiliği önünde sahil bandında kendileri için hazırlanan stantlarda eserlerini tanıtacak. Zonguldak Devlet Güzel Sanatlar Galerisi de Ayşen Avcı Çavdar’ın Ebru sergisine ev sahipliği yapacak.

Şölen’de Zonguldak Valiliği önünde çocuklara yönelik gerçekleştirilecek Kukla gösterisinin yanısıra Mangala, Topaç Çevirme, Seksek, Dokuztaş gibi geleneksel çocuk oyunlarının yer alacağı alanlarda, minik ziyaretçileri geleneksel çocuk oyunlarıyla tanıştıracak. Yaşayan Miras Şöleni kapsamında, ülkemizin tanınmış sanatçılarından Ekin Uzunlar 17 Nisan Cuma akşamı Zonguldak Valiliği önünde ücretsiz halk konseri sanatseverlerle buluşacak.

Bizi sosyal medyadan takip edin