Kalehisarda 800 yıllık kandil bulundu - Karabük Haber Postası
Karabük
İmsak 05:21
Güneş 06:47
Öğle 13:02
İkindi 16:26
Akşam 19:08
Yatsı 20:28
İmsaka kalan --:--
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
01 Eylül, 2024 16:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Kalehisarda 800 yıllık kandil bulundu

Çorum’un Alaca ilçesin yürütülen Kalehisar kazı çalışmalarında 800 yıllık kandil bulundu.

Anadolu Selçuklu döneminin önemli kentlerinden birisi olan, Alaca ilçesine bağlı Mahmudiye köyünde bulunan Kalehisar ören yerinde arkeolojik çalışmalar Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nden Doç. Mustafa Kemal Şahin başkanlığında devam ediyor. Sağlam bir şekilde bulunan ve aydınlatma aracı olarak kullanılan kandil toprak ve sırlı bir yapıdan oluşuyor.

Kalehisar Kazı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Kemal Şahin, 2021 yılında yapılan kazılarda sağlam bir kandil örneğine rastladıklarını belirterek, “Kandil aydınlatma aracı olarak kullanılıyor. Topraktan ve içi sırlı. Benzer örnekleri Kudaabad Sarayı’nda çıktı. Konya Karatay Medresesinde örnekleri sergileniyor. Birebir aynısı olanlar var. Bu yönüyle çok önemli. Ankara’da kale civarında yapılan kazılarda yarım kandil bulundu. Oda burada bulunan kandilin benzeri. Burada bulunan bir kandil örneği dahi çok şeyleri anlamamızı sağladı” dedi.

Çorum Müzesi’nde yer alan 1.Alaadin Keykubat dönemine ait kitabe hakkında da açıklamada bulunan Doç. Dr. Kemal Şahin, “Kitabe bize 1.Alaadin Keykubat veriyor. Dönem içerisinde 1.Alaadin Keykubat vizyonu en iyi olan sultanlardan birisidir. Zehirlenerek öldürülmeseydi belki bir Moğol saldırısı olmayacaktı. Belki Anadolu Selçuklu Devleti daha uzun süre yaşacaktı. Ama Anadolu Selçuklularını anlayabilmek içinde 1.Alaadin Keykubat dönemini çok iyi bilmek gerekiyor. Bu dönem içerisinde çok büyük bir yapılaşma var. Çünkü 1218 ila 1238 yılları çok önemli. Erken dönem yapıları dediğimiz süreçte 12. Yüzyılın sonu 13. Yüzyılın başlarında Anadolu’daki yerel geleneklerin etkileriyle oluşan bir sanatsal anlayış var. Ama 1224’ten sonra kuralların konulduğu geniş yapılar yapılıyor. Bu bağlama düşündüğümüzde 1.Alaadin Keykubat dönemi her yönüyle çok önemli. Bunun için daha geniş bulgulara ihtiyaç var. Kalehisar’ın bunu sağlayabileceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
ayni yolda 4 saat icerisinde 3 ayri kaza 5 yarali YZPPYV2D
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Mart, 2026 20:15 tarihinde yayınlandı
0
0

Aynı yolda 4 saat içerisinde 3 ayrı kaza: 5 yaralı

Bartın’da aynı yolda 4 saat içerisinde 3 ayrı kaza meydana geldi. Kazalarda 5 kişi yaralandı.

Tuna Mahallesi 216. Cadde üzerinde saat 13.00 ile 17.00 arasında 3 ayrı kaza meydana geldi. İlk kazada, ıslak zeminde yoldan çıkan bir otomobil, yol kenarındaki demir bariyerlere çarparak yaklaşık 10 metre aşağı düştü. Ters dönen araçta bulunan 2 kişi yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

Olay yerine yaklaşık 250 metre uzaklıkta meydana gelen ayrı bir kazada motosiklet yoldan çıkarak devrildi. Kazada yaralanan motosiklet sürücüsü hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Saat 17.00 sıralarında meydana gelen üçüncü kazada ise kontrolden çıkan otomobil, önce refüjdeki trafik levhalarına ardından ise aydınlatma direğine çarparak durabildi. Kazada yaralanan 2 kişi Bartın Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Bayramın ilk gününde 4 saat içerisinde meydana gelen 3 kazada yaralanan 5 kişinin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenilirken, yaralı yakınları ise yağış nedeniyle sürücülere dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulundu.

Bizi sosyal medyadan takip edin