Kalealtı İlköğretim Okulunda Boyama Şenliği

Karabük Postası tarafından
28 Nisan, 2015 14:40 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Safranbolu Kalealtı İlköğretim Okulunda gerçekleştirilen etkinlikte Safranbolu Belediyesi, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Polisan Boyalarının katkıları ile Boyama Şenliğinde minik öğrenciler okul duvarlarını rengârenk boyadılar. Safranbolu Belediye Başkan Yardımcısı Kamil Temel, Safranbolu İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhammet Yılmaz, Kalealtı İÖO Müdürü Mehmet Ali Çavdar, Polisan Boyaları CEO’su Erol Mizrahi ve Yetkilileri ile Karabük üniversitesi öğrencilerinin katıldığı etkinlik Okul Müdürü Çavdarın konuşması ile başladı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında bu güzel etkinliğin gerçekleştirildiğini kaydeden Müdür Çavdar, “ Çocuklar bizim her şeyimiz. Onları çok seviyoruz. Polisan yetkililerine yürekten teşekkür ediyorum. Bu güzel etkinliğe hepiniz hoş geldiniz” dedi. CEO Mizrahi ise, firma olarak eğitime çok önem verdiklerini dile getirirken, “ Firmamız bu tür etkinliklerle hem çocukların eğlenmesini hem de eğitime çeşitlik konularda katkıda bulunulmasını amaçlıyor. Ben burya kadar gelen ve çocukları bu güzel etkinlikte yalnız bırakmayan herkse teşekkür ediyor, çocuklarımıza başarılar diliyorum” dedi. Konuşmaların ardına minik öğrenciler Karabük Üniversitesinden gelen ve kendilerine yardımcı olan abi ve ablaları ile birlikte okul duvarlarını çeşitli resimler ile süslediler. Öğrencilere boya kalemleri de hediye edilen etkinlik sonrası, Safranbolu Belediye Başkan Yardımcısı Kamil Temel, Polisan Yetkililerine SAKEM’de üretilen eserlerden çeşitli hediyeler verirken, “Safranbolu Belediyesi olarak eğitime her konuda destek vermeye devam ediyoruz. Belediye olarak yıl boyunca çeşitli projeler ve etkinliklerle Safranbolu’da eğitimin daha üst seviyelere çıkarılmasını amaçlıyoruz. Bu günkü etkinlikte de emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Lise öğrencileri kapalı ortamları sterilize edecek cihaz ve odun külünden sirke üretti

Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Şubat, 2025 00:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

SAMSUN (İHA) – Samsun’da düzenlenen müsabakada lise öğrencileri yaptıkları projeleri sergiliyor. Samsun’da faaliyet gösteren bir okul, kapalı ortamları sterilize edecek aygıt yaptı. Ordu’da bir özel okul öğrencileri de odun külünden sirke üreterek kedi kumunu daha steril hale getirmeyi amaçladı.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) mesken sahipliğinde düzenlen "Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge Yarışması" devam ediyor. Samsun Atakum Bilim Sanat Merkezi öğrencilerinden Yaşar Yiğit Toraman, Kerem Bekdemir, Nevin Emek Avcı, ’Otonom Ortam Sterilizasyon Sistemi’ ismini verdikleri bir proje yaptı. Proje çerçevesinde öğrenciler, UVC radyasyonu ve ozon gazını kullanan bir aygıt geliştirdi. Proje hakkında bilgi veren Yaşar Yiğit Toraman, "Projemiz gayesi kapalı ortamları temassız bir formda UVV radyasyonu ve ozon gazının kanıtlanmış antimikrobiyal yeteneklerini kullanarak sterilize etmektedir. UVC radyasyonu ve ozon gazını tercih etme sebeplerimiz ikisinin de doğal, kalıntı bırakmayan dezenfektanlar olmasıdır. Sistemimiz bu dezenfeksiyon sisteminin yanında insan algılama sistemi barındırmaktadır. Bu insan algılama sisteminin olayı da ozon gazı ve UVC radyasyonunun ziyanlı tesirlerinden insanları sakınmaktır. Bu sistem çalışırken odaya rastgele bir insan girdiğinde insan algılama sistemimiz insanı anında algılamakta, sistemi direk durdurmaktadır. Bu sistemi deneyler ile kanıtlamış bulunmaktayız. Hastane ortamları, hastane odaları, poliklinikler, MR odaları, ameliyathane odaları bir sürü yerde kullanılabilecek bir sistemdir. Olağanda baktığımızda yalnızca ozon gazının maliyeti 18-20 bin TL iken, bizim aygıtımız bir UVC sistemi, ozon sistemi, insan algılama sistemini toplamda 25 bin TL’lik bir maliyet getiriyor. Vakitten tasarruf sağlıyor. 10 dakika boyunca UVC yapması, 25 dakika ozon jeneratörünün çalışması gerekiyor. Bu biçimde 40 dakika içinde bir ortamı sterilize edebiliyor" dedi.

Odun külünden sirke
Ordu bulunan bir özel lise öğrencileri Bilgenur Altun ve Dilay Ceren Çekver, odun külünü sirke yaparak, kedi kumunu daha steril hale getirmeyi amaçladı. Proje hakkında bilgi veren Dilay Ceren Çekver, "Odun külünün kedi kumundaki potansiyelini araştırıyoruz. Odun külümüzü değirmenlerde çektirerek, akabinde meşe odunumuzu sıcak bir formda elma suyuna ek ederek üstüne kaya tuzumuzu ve balımızı ek ederek 6 ay beklettik. Sirke elde ettik. Bu odun külü sirkemizi alternatif tıp yanında hayvan dostlarımıza yardım maksatlı kullandık. Hayvan dostlarımıza hem daha uygun bir hijyenik ortam sağlayabilmek hem de onları için ekosisteme yararlı bir ortam oluşturmak istedik" diye konuştu.

"Alternatif tıpta kullanılabilir"
Bilgenur Altun ise "Odun külü sirkemizi spreyleme metodu ile kedi kumuna aktardık. Aktarma süreci sonucunda kedi kumunda anti bakteriyel özelliğinin çok fazla olduğunu görmüş olduk. Bu projemizde odun külü sirkemizi ön plana çıkarmayı amaçladık. Odun külü sirkesini etrafımızda aldığımız duyumlar üzerine alternatif tıpta çok değerli bir özelliğini görmüş olduk. Odun külü sirkesinin göbek bölgesi etrafındaki yağları erittiği, grip üzere salgın hastalıklara âlâ geldiği, damar tıkanıklığı ve gibisi rahatsızlıklara alternatif tıp için bir tahlil olduğu duyumunu aldık. Bunun araştırılması gerekiyor" diye konuştu.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.