Kadınların göz kırpma sıklığı erkeklerden daha fazla - Karabük Haber Postası
671e3529b0e13
Haber Merkezi Avatarı
Haber Merkezi tarafından
27 Ekim, 2024 15:42 tarihinde yayınlandı
0
0

Kadınların göz kırpma sıklığı erkeklerden daha fazla

Yapılan bir araştırmada, kadınların erkeklere göre göz kırpma sıklığının belirgin şekilde daha fazla olduğu ortaya çıktı.

İtalya’nın Milano kentindeki Fonksiyonel Anatomi Araştırma Merkezi tarafından yürütülen bir çalışmada, kendiliğinden oluşan göz kapağı hareketleri optoelektronik hareket analizörleri ile izlendi. Araştırmaya 20-30 yaş aralığında 13 erkek, 12 kadın ve 50 yaş üstünde 10 erkek, 9 kadın katıldı.

Sonuçlara göre, kadınlar dakikada ortalama 19 kez göz kırparken, erkeklerde bu sayı 11’de kaldı. Ayrıca, kadınların göz kırpma hızının erkeklerden çok daha fazla olduğu belirlendi. İlginç bir diğer bulgu ise, yaşlı kadınların genç kadınlara kıyasla daha sık göz kırptığı oldu.

Bilim insanları, bu durumun hormonal faktörlerle ilişkili olabileceğini düşünüyor. Özellikle kadınların sistemlerinde daha fazla östrojen bulunduğu iddia ediliyor. Göz kırpmanın, gözlerin temizlenmesi, nemlendirilmesi ve tahriş edici maddelerden korunması gibi temel işlevleri olduğu vurgulandı. Araştırma, stresli durumlarda göz kırpma sıklığının arttığını ve odaklandığımızda ise azaldığını gösteriyor. (Halil Tükenmez)

Bizi sosyal medyadan takip edin
universite ogrencilerine uygulamali afet egitimi SLtq9S6d
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Nisan, 2026 20:15 tarihinde yayınlandı
0
0

Üniversite öğrencilerine uygulamalı “afet” eğitimi

Kastamonu Üniversitesi ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü iş birliğinde, öğrencilere doğal afetlerden korunma ve hayatta kalma eğitimi verildi.

Kastamonu Üniversitesi’nin kuruluşunun 20. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Kastamonu İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) iş birliğiyle doğal afetlerden korunma ve hayatta kalma eğitimi düzenlendi. Eğitim kapsamında Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü tarafından düzenlenen “Toplumsal Duyarlılık Paneli”nde, afetlere hazırlık, afette hayatta kalma, arama ve kurtarma konularında üniversite öğrencilerine önemli bilgiler verildi. Daha sonra Kastamonu Üniversitesi Ayyıldız Spor Kompleksi’nde ve kampüs içerisinde gerçekleştirilen uygulamalı eğitimlerde, AFAD uzmanları tarafından öğrencilere afet anında hayat kurtaran kritik müdahaleler uygulamalı olarak anlatıldı. Katılımcılara profesyonel arama ve kurtarma ekipmanlarını da tanıtıldı.

Eğitimle ilgili konuşan Prof. Dr. Ekrem Mutlu, Doç. Dr. Evren Atış, Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Eğilmez ve Öğretim Görevlisi Hikmet Haberal, eğitimde öğrencilerin hem bilgilendirildiğinin hem de afet konusunda farkındalık oluşturulmasının sağlandığını ifade ettiler.

Kastamonu Üniversitesi Doğa Spor ve Bağımlılıkla Mücadele, Toplumsal Gönüllülük, Eko Turizm ve Çevre ile Türkiye Coğrafya öğrenci topluluklarının destek verdiği eğitimler öğrencilerden yoğun ilgi gördü. Benzeri eğitimlerin devam edeceği belirtildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin