Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Kasım, 2023 20:36 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 1

Kadınların bir araya geldiği tarihi pazarda tek şart: “Üretmek”

DÜZCE (İHA) – Düzce’nin Akçakoca ilçesindeki tarihi çarşı kadın istihdamına büyük destek veriyor. Kadınların bir arada olduğu pazara girebilmenin tek şartı ise "üretim" yapmak.
Akçakoca Tarihi Mahalle Kadın Kooperatifi tarafından kurulan tarihi çarşı, kadın üreticilerin yanında oluyor. Burada tezgah açan kadınlar el emeği göz nuru ürünlerini satışa sunuyor. Sadece üretim yapan kadınların tezgah açabileceği pazar, vatandaşların da beğenisini topluyor.

"Kadın istihdamına ve üretime çok önem veriyoruz"
Üretime önem verdiklerini söyleyen Akçakoca Tarihi Mahalle Çarşısı Derneği Başkanı Gülten Özdeş, "Burada herkes esnaf olabilir ama üretmek kaydıyla. Üreten her üreticiyi, özellikle üretici kadınlarımızı bu tarihi çarşıda değerlendiriyoruz, ürünlerini değerlendiriyoruz, kendilerini sosyalleştiriyoruz. Kadınların burada ürün satabilmeleri için yüzde 65 kendilerinin üretmeleri gerekiyor. Yüzde 35’te buraya gelen vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için alınabilir. Kadın istihdamına ve üretime çok önem veriyoruz. Burada buna dikkat etmezsek her yerle aynı olmuş oluruz. Kimselere benzemek istemiyoruz. Kendimiz olmak istiyoruz. Kendi ürünlerimizle öne çıkmak istiyoruz. Zaten tarihi doku içerisindeyiz. Burası tarihi doku ve tarihi evlerle dolu. Bu ambiyansın içinde güzel şeyler yapmaya çalışıyoruz" dedi.

"Kızılcık şurubu ya da kızılcık suyunun coğrafi işaretini almak istiyoruz"
İlçenin coğrafi işaretli ürünlerinden bahseden Özdeş, 3 coğrafi işaret kazandırılmış ürünün ardından şimdi kızılcık şurubu ya da suyunun da coğrafi işaret kazanması için uğraştıklarını dile getirdi. Özdeş, "Coğrafi işaretli ürünlerimiz var biliyorsunuz. Mancarlı pide, Melengücceği tatlısı ve Akçakoca sarı fındığı coğrafi işaretlidir. Bu pazar kurulduktan sonra bu ürünlerin daha çok tanınması sağlandı. Başka bir ürün için de çalışıyoruz. Kızılcık şurubu ya da kızılcık suyunun coğrafi işaretini almak istiyoruz" diye konuştu.

"Herkesin tarihi çarşıyı ve Akçakoca’mızı görmesini istiyoruz"
Turiste yönelik bir pazara dönüşen, kadınların el emekleri ve yöresel yiyeceklerin sergilendiği tarihi çarşıya ve Akçakoca’ya vatandaşları davet eden Özdeş, "Burada kadınlar el emeklerini sergiliyor. İnsanların bunları görmesini, yöresel yemekleri tatmasını istiyorum. Herkesin Akçakoca tarihi çarşıyı ve Akçakoca’mızı görmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

blank
Mustafa Akgün tarafından
10 Nisan, 2025 13:18 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Değirmenci’den Karabük’e Yeni Sendika Binası Müjdesi

Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, yıkılan Özçelik-İş Sendikası binasının yerine 8 katlı bir bina inşa edeceklerini ve yakın zamanda inşaat çalışmalarına başlanacağını söyledi.

Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, Karabük’te gerçekleştirilen toplu sözleşme mitinginin ardından basın mensuplarıyla bir araya geldi. Yenişehir Kulübü Kardemir Tesisleri’nde düzenlenen toplantıya sendikanın üst düzey yöneticileri ve yerel basın temsilcileri yoğun ilgi gösterdi.

Toplantıya Genel Başkan Değirmenci’nin yanı sıra, Genel Başkan Yardımcıları Mustafa Kılıç, Şerafettin Koç, Ahmet Çolak, Bayram Altun, Aydın Baysal, Karabük Şube Başkanı Kenan Yılmaz ve şube yöneticileri de katıldı.

TOPLU SÖZLEŞMEDE BÜYÜK KAZANIM

Toplantıda konuşan Genel Başkan Yunus Değirmenci, toplu iş sözleşmesi süreci hakkında bilgi verdi. Kardemir çalışanları adına önemli kazanımlar elde ettiklerini belirten Değirmenci, “Bu sözleşme, hem ekonomik hem de sosyal haklar açısından rekor seviyede bir zam ve iyileştirmeler içermektedir. Üyelerimizin emeğinin karşılığını alması için elimizden gelenin fazlasını yaptık” dedi.

ÖZÇELİK-İŞ TÜRKİYE’NİN SENDİKASI OLDU

Sendikal faaliyetlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Değirmenci, Özçelik-İş Sendikası’nın 50 bin üyeye ulaşarak Türkiye’nin 11. büyük sendikası konumuna geldiğini söyledi. Üyelere yönelik sosyal yardımlar, burs destekleri ve eğitim faaliyetlerinden bahseden Değirmenci, “Yılda iki kez teşkilat eğitimi düzenliyoruz. Üyelerimizin sağlık sorunlarında, cenazelerinde ve doğal afetlerde resmi kanallar aracılığıyla yardım sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Özçelik-İş Sendikası’nın sadece ulusal değil, uluslararası sendikal hareket içinde de aktif rol aldığını belirten Değirmenci, “Her dönem bir genel başkan yardımcımızı veya şube yöneticilerimizi Avrupa’daki sendikal faaliyetlere dahil ediyoruz. 4-5 yıldır düzenli olarak yurt dışına giderek dünya sendikacılığı ile entegre olmaya çalışıyoruz” dedi.

KARABÜK’E YENİ SENDİKA BİNASI MÜJDESİ

Toplantının son bölümünde Karabük’e yönelik önemli bir projeyi duyuran Değirmenci, mevcut sendika binasının artık kullanılmaz hale geldiğini belirterek, “Bu binayı yıkarak yerine Karabük’e yakışır, modern ve işlevsel 8 katlı bir bina inşa edeceğiz. Yakın zamanda inşaat çalışmalarına başlayacağız" şeklinde konuştu.

Değirmenci, konuşmasının sonunda birlik ve beraberlik vurgusu yaparak, çalışanların haklarını korumak ve geliştirmek için mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.