Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Kasım, 2024 04:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Jandarma Genel Komutanı Çardakçı, Samsun’da karakol açılışı yaptı

Samsun’un Vezirköprü ilçesindeki yeni Beşpınar Jandarma Karakol binası, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Ali Çardakçı tarafından törenle hizmete açıldı.
Yapımı 2022 yılında başlayan Vezirköprü ilçesine bağlı Beşpınar Jandarma Karakolu Hizmet Binası açılışı dualarla gerçekleştirildi. Yoğun ilginin olduğu açılış töreni saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı okunmasıyla başladı. Akabinde Jandarma Üsteğmen Furkan Ardanuç, Beşpınar Karakolu’nun tarihçesini anlattı. Samsun İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mustafa Bakçepınar, yaptığı konuşmada, "İçişleri Bakanlığımızın talimatları ve Jandarma Genel Komutanımızın emirleri doğrultusunda vatandaşlarımızın daha hızlı ve etkin şekilde kolluk hizmeti sunabilmek için tesis edilen Beşpınar Jandarma Komutanlığı 25 mahalle ve yaklaşık olarak 17 bin 500 nüfusa hizmet verecektir. Karakolumuz 19 bin metrekare arazi üzerine bin 410 metrekare kapalı alan olarak inşa edilmiştir" dedi.

"Modern bir karakola kavuşmanın mutluluğu içerisindeyiz"
Vezirköprü Kaymakamı Özgür Kaya da, "Beşpınar Mahallemizde 1937-2005 yılları arasında hizmet veren jandarma karakolumuzun kapanışından tam 19 yıl sonra yeni bir karakola modern bir karakola kavuşmanın mutluluğu içerisindeyiz. Karakolun yapımında emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Çardakçı, "Köklü bir tarihe sahip karakolumuzu bugün tekrar faaliyete geçirmekten ve Beşpınarlılara ve civarındaki 24 köye hizmet edecek olmasından duyduğum gururu belirtmek istiyorum. Geçmişte 2005 yılında o zamanki alınan bir kararla bu karakol kapatıldı. Ama bugün görüyoruz ki bu karakol olmazsa olmaz bir karakol. 15 Temmuz’dan sonra alınan kararla burası ve benzer şekilde kapatılmış karakollarımızı açmaya devam ediyoruz. Bu hizmet binası sadece bir yapı değil, güvenliğin, huzurun ve vatandaşımıza verilen değerin somut bir göstergesidir. Bu binada görev yapacak jandarma personelimize şimdiden hayırlı vazifeler diliyorum. Hayırlı, uğurlu olsun" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından dualar edilerek kurban kesildi. Kurdele kesiminden sonra katılanlar karakol binasını gezdi. Açılış töreni sonrası yemek ikramında bulunurken, karakol binasının yapımına ve açılış töreninde emeği bulunan emekli asker ve iş adamı Ferhat Çiçek ve eşi Derya Çiçek tarafından Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Ali Çardakçı ve protokol üyelerine günün anısına hediye takdimi yapıldı.
Açılışa Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Korgeneral Münir Güzel, Garnizon Komutanı Gazi Tümgeneral Davut Alâ, Vezirköprü Cumhuriyet Başsavcısı Emre Kaya, Adalet Komisyonu Başkanı Burak Özdemir, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Ahmet Bahadır, İl Emniyet Müdürü Ahmet Arıbaş, İl Müftüsü Seyfullah Çakır, Vezirköprü Belediye Başkanı Av. Murat Gül, AK Parti İl Başkanı Mehmet Köse, MHP MYK üyesi Mustafa Çavuş, MHP İl Başkanı Burhan Mucur, Vezirköprü İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Onur İstanbul, kurum ve kuruluşların temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
28 Haziran, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Kastamonu’da 48 kilometrelik rotada bulunan 33 yayla, korunan alan ilan edilecek

Kastamonu’nun Araç ilçesinde 48 kilometrelik rota üzerinde birbirine kontaklı 33 yaylada oluşturulan rotanın korunan alan ilan edilmesi için çalışma başlatıldı.
Türkiye’nin eşsiz tabiat görünümlerine sahip, tabiat ve tabiat turizminin merkezlerinden olan Kastamonu’nun Araç ilçesinde bulunan yaylaların turizme kazandırılması noktasında çalışmalar devam ediyor. İlçede yer alan yaylalar, doğal hoşlukları, geniş ormanlık alanları ve görünümlü piknik yerleri ile yaz turizmi için vatandaşların uğrak yeri haline geldi. Araç ilçe merkezinden başlayarak 48 kilometrelik rota üzerinde birbirine kontaklı 33 yaylada, ‘orman ve tabiat turizmi’ alanında ihtisaslaşan Kastamonu Üniversitesi tarafından yürüyüş rotaları oluşturuldu. Keşfedilmeyi bekleyen Araç yaylaları için Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından turizm rotalarının oluşturulmasının akabinde bölgenin korunan alan ilan edilmesi için de çalışma başlatıldı. Yaklaşık 4 yıldır devam eden çalışmalarda Kastamonu Üniversitesi ve Tabiat Muhafaza ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve 10. Bölge Müdürlüğüyle yapılan çalışmalar sonucunda eşsiz bir tabiat tipi sunan bölgenin ulusal park ilan edilmesi amaçlanıyor. Çivi kullanılmadan yapılan yayla konutları, mesire alanları, pak su kaynakları, doğal hoşlukları ile yaylacılık faaliyetlerinin hala devam ettirildiği Araç yaylaları, korunan alan ya da ulusal park statüsü kazandırılmasıyla birlikte kırsal kalkınmanın yanı sıra bölge turizmine de büyük katkı sağlaması bekleniyor.
Bölgenin ulusal park ilan edilmesi için Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Vazifelisi Hikmet Haberal, beraberinde Ersizlerdere Kalkınma Eğitim ve Ekoturizm Derneği Başkanı Mustafa Çağır ile Kastamonu Tabiat Muhafaza ve Milli Park Müdürlüğü takımlarıyla birlikte bölgeyi ziyaret etti. Ziyarette yaylada faaliyet gösteren vatandaşlarla da görüşen takım, belirlenen rota ile yaylalarda yapılacak çalışmalarla ilgili incelemelerde bulundu.
Haberal, 4 yıldır sürdürdükleri çalışmalar sonucunda 48 kilometrelik güzergah üzerinde birbirine irtibatlı formda bulunan 33 yaylanın Ulusal Park ilan edilmesi için çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Bölge, ulusal park olarak ilan edildikten sonra yapılacak toplumsal donatılarla mahallî halka ve bölgede ikamet eden insanlara dışarıdan gelen turistlere yahut konuklara çok hoş hizmetler sunulacak" dedi.

"Amacımız yaylaları turizme kazandırmak"
Doğa Müdafaa ve Milli Park Müdürlüğü gruplarıyla birlikte Araç ilçesinden başlayarak 48 kilometrelik bir yayla rotasında yürüdüklerini söyleyen Haberal, "Köy sonlarını içeriye almadan bilhassa köylerin dışında kalan yaylaları tespit ettik. 33 yaylayı içeren bir rota üzerinden birinci olarak Yuvalca yaylasından başladık. Bu yaylalarda çalışma ve incelemelerde bulunduk. Katbaşı tepesinde sonlandırdık. Zira Katbaşı doruğu, Karabük ve Çankırı hudutta bulunuyor ve Soğanlı çayıyla bütünleşiyor. Bölgede mahallî halk, yaylalara istek gösteriyor. Hala yaylacılık faaliyetlerinin sürdürüldüğünü ve organik eserler elde edildiğini görebiliyoruz. Bu da bizleri keyifli ediyor. Bizimde gayemiz burayı koruyup kollayıp ve turizme kazandırmak. Bir yeri turizme kazandırırken onu öncelikli korumak kollamak ve yönetmeliklerde bunu da belirtmek istiyoruz. Bölgenin korunan alan sonucunda lokal halka, hayat kurallarını zorlayıcı değil, kolaylaştırıcı bir çalışma yapıyoruz. İnşallah mahallî halkla birlikte kurumumuz, üniversitemiz, Tabiat Müdafaa ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile birlikte Orman Genel Müdürlüğünün de dayanaklarıyla olağanüstü bir iş çıkaracağımızı düşünüyoruz. Gayemiz burayı turizme kazandırırken koruyup kollayıp mahallî halka, uygun bir kalıcı hizmet sunmak ve burayı gerek ulusal park gerek tabiat farkı ilan ettirmek. Zira bölge ulusal park olmayı hak ediyor" diye konuştu.

"Milli Parklar yalnızca dinlenme alanı değil, bir şuur meselesidir"
Korunan alanların ehemmiyeti, seçilme kıstasları ve ulusal parkların tarifiyle ilgili açıklamalarda bulunan Haberal, "Bu alanların seçilmesinde belli kriterler göz önünde bulundurulur. Bir alanın korunan olarak seçilmesindeki kıstaslar büyüklük, çeşitlilik, doğallık, hassaslık, nadirlik, eşsizlik, tehlike altında olma, temsil etme ve mecburilik üzere faktörlere dayanmaktadır" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin