Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

İstanbul ile Ankara arasındaki köprü il afetlere hazır

Dünya Yayın: 05.07.2024 12:45
İhlas Haber Ajansı
İstanbul ile Ankara arasındaki köprü il afetlere hazır

Yaz yağmurlarıyla birlikte geçtiğimiz yıl birçok noktada sel ve su baskını gören Bolu’da Valilik koordinesinde tüm önlemler alındı. Bolu Valisi Erkan Kılıç, “Konuları hassas şekilde takip ediyoruz, takip edeceğiz. Bolu’da meydana gelen olaylar diğer şehirleri de etkiliyor. Bizler özellikle Ankara, İstanbul arasında önemli ulaşım akslarının olduğu bir yerdeyiz. Dolayısıyla bizim bunu da düşünerek görevimizi tam anlamıyla yerine getirmemiz son derece önemli” dedi.

Bolu Valiliği koordinesinde “Hidrometeorolojik Olaylara Yönelik Alınacak Tedbirler Toplantısı” tüm kurumların katılımıyla 112 Acil Çağrı Merkezi toplantı salonunda gerçekleştirildi. 2023 yılında yaz yağmurlarıyla birlikte Bolu’nun birçok noktasında sel ve su baskınları yaşanmıştı. Türkiye’nin en önemli geçiş noktalarından biri olan TEM Otoyolu’nun Bolu Dağı Tüneli geçişinde aşırı yağışlar nedeniyle heyelan meydana gelerek ulaşımın aksamasına sebep olmuştu.

İstanbul ile Ankara arasında köprü görevi gören Bolu’da Valilik tarafından aşırı yağışlara karşı tüm önlemlerin alındığını Bolu Valisi Erkan Kılıç açıkladı.

“Bunlarla ilgili de tedbirler alındı”

Sel ve su baskınlarına karşı gerekli çalışmaların yapıldığını açıklayan Bolu Valisi Erkan Kılıç, “İl genelinde zaman zaman su basmaları meydana geliyor. Bunları önleme noktasında da çalışmalar yapılıyordu. Burada da gelinen nokta itibariyle bir değerlendirme yapacağız. Son yıllarda özellikle Mengen ilçesinde Eskipazar’dan Mengen’e doğru bulunan Mengen Çayı’nda taşkın oluyor. Tabii sağında solunda bu çayın yerleşim alanları var. Bunların heyelan durumunda olumsuz etkilenme için de çalışmaların yapılması gerekiyor. Devlet Su İşleri, Karayolları ciddi anlamda o bölgede hem dere yataklarının temizlenmesi, hem oradaki taşkına olumsuz zarar vermemesi için çevreye tahkimat, duvar, köprü, farklı altyapı çalışmalarını da gerçekleştirmiş oldu. Bu çalışmalar da devam ediyor. Bir taraftan da bizim afetlerde aşırı yağışlarda daha doğrusu olumsuz etkilenen yerlerden bir tanesi de il merkezi. İl merkezinde Paşaköy Mahallesi civarında özellikle Gücük deresinin taşmasıyla beraber son iki yılda su baskınları meydana geldi. Bunlarla ilgili de tedbirler alındı. Altyapı çalışmaları gerçekleştirildi. Büyüksu deresinde yine aynı şekilde dere yatağında genişletme ve temizleme çalışmaları yapıldı. Şu an itibariyle çalışmalarımız bu konularla ilgili olarak aynı zamanda devam ediyor” dedi.

“Burada meydana gelen olaylar biliyorsunuz diğer şehirleri de etkiliyor”

Yoğun yağışlara karşı tüm ekiplerin hazırlıklı olduğunu dile getiren Vali Erkan Kılıç, “Meteorolojik veriler de bugün de yağış gösteriyor dün akşam da bir yağış yağdı ama çok şükür herhangi bir olumsuz durum olmadı. Bunları biz yakından takip ediyoruz. Personel, araç gereç yönünden hangi bölgelerde kim hangi afet durumunda ne yapacağına ilişkin olarak da Valilik koordinesinde bunlarla ilgili olarak da bütün birimlere gerekli bilgilendirme talimatlandırma yapıldı. Konuları hassas bir şekilde takip ediyoruz, takip edeceğiz. Sadece Bolu ilimiz değil burada meydana gelen olaylar biliyorsunuz diğer şehirleri de etkiliyor. Bizler özellikle Ankara, İstanbul arasında önemli ulaşım akslarının olduğu bir yerdeyiz. Dolayısıyla bizim bunu da düşünerek görevimizi tam anlamıyla yerine getirmemiz son derece önemli” diye konuştu.

“Hangi binanın depremden yıkılıp yıkılmayacağını artık herkes biliyor”

Fay hattı üzerinde bulunan Bolu için kentsel dönüşüm çalışmaları yapılması gerektiğini ifade eden Vali Kılıç, “Belediyelerin daha hassasiyetle, daha ciddi yaklaşması hatta bir eylem ve çalışma planı yapıp buna göre mahalle mahalle, sokak sokak hangi binalarda risk varsa burada vatandaşlarla beraber bu konuyu görüşüp çözmesi son derece önemli. Çünkü geçmişte yaşadığımız deneyimler ortada. Hangi binanın depremden yıkılıp yıkılmayacağını artık herkes biliyor. Onun için böyle binalarımız olabilir. Vatandaşlardan da zaman zaman bizlere talepler geliyor. Ama burada asıl sorun tabii ki o kişi bu gayrimenkulün sahibi olduğu için bunun yapılması, güçlendirilmesi öncelikle tabii vatandaşın görevi sorumluluğu ama bu hepimiz de bunun farkındayız. Bu konuda hep beraber başta o bina sahipleri olmak üzere üstümüze düşen görevi yapmamız gerekiyor” diyerek Bolu’da binaların yüzde 80’inin depreme dayanıklı olduğunu belirtti.


Mesajınızı gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tarihi hamamın bulunduğu inşaat kazısında hummalı çalışma

Kültür Sanat Yayın: 08.07.2024 20:52
İhlas Haber Ajansı

Bolu’da inşaat alanındaki temel kazma çalışmaları sırasında tarihi hamamın bulunduğu 3. derece sit alanında hummalı çalışma yürütülüyor. Bolu’nun tarihine yönelik araştırmalar yapan Ufuk Ak, “Dikkatlice kazılıyor. Ateşte pişirilmiş tuğlalar ve taşlarla örülmüş sıcak suların içeride gezebileceği kanallar da mevcut” dedi.

Akpınar Mahallesi’nde bir firma, 90 adet 1+1 daire yapmak için Mumcuoğlu Sokak’taki boş arazide temel kazma işlemi başlattı. Yetkili firma, 3. derece sit alanında bulunan boş arazide zemin etüt çalışması yürüttü. Yapılan çalışmalarda toprağın altında tarihi kalıntılara rastlandı. Firma yetkilileri tarafından durum Bolu Müze Müdürlüğü’ne bildirildi. Kazı alanına Müze Müdürlüğü personelleri gönderildi. Arkeologlar tarafından yapılan incelemelerin ardından bina yapım çalışması durduruldu. Toprağın altında kalan tarihi kalıntıların Roma dönemine ait hamam olduğu düşünülüyor. El oyması seramik eserlerinde bulunduğu kazıda çalışmalar devam ediyor.

“Roma dönemine ait kalıntılar ortaya çıktı”

Amatör tarih araştırmacısı Ufuk Ak, “Burada yapılan temel kazı çalışmalarında eski Roma dönemine ait kalıntılar ortaya çıktı. Kazının başında gözetmenlerimiz de var, Bolu Müzeler Müdürlüğünden iki arkadaşımız var. Onların dediklerine göre, burada hamam kalıntısı gözüküyor. Aynı zamanda Hisar Tepesi dediğimiz yerde Roma dönemine ait tapınak da mevcut ve sol tarafında tiyatro kalıntısı, kuzeydoğu cephesinde de bir kilise kalıntısı olduğu biliniyor. Güneyinde de stadyum kalıntısı mevcut ama onun dörtte üçü kaybolmuş zamanla ve dörtte biri kalmış” dedi.

“Bolu’nun kültür turizmi açısından çok büyük değeri var”

Bolu’nun eski bir tarihe sahip olduğunu aktaran Ufuk Ak, “Roma’nın en büyük hükümdarları arasında yer alan Hadrianus döneminde Bolu, ’Claudiopolis’ olarak adlandırılmış. Aslında Bolu’nun kültür turizmi açısından da çok büyük değeri var ama ne yazık ki bunu çok ön plana çıkaramıyoruz” diye konuştu.

“Sıcak suların içeride gezebileceği kanallar da mevcut”

Bugün bulunan tarihi hamamın çevresinde sıcak su kanallarının da görüldüğünü vurgulayan Ak, “Dikkatlice kazılıyor. Ateşte pişirilmiş tuğlalar ve taşlarla örülmüş sıcak suların içeride gezebileceği kanallar da mevcut. İnşaat çalışmalarına kazı yapıldıktan sonra devam edilecek. Değerli parçalar da Müzeler Müdürlüğüne teslim edilecek” ifadelerini kullandı.