İşsizlik oranı yılın ikinci çeyreğinde yüzde 9,7 oldu - Karabük Haber Postası
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
17 Ağustos, 2023 10:47 tarihinde yayınlandı
0
0

İşsizlik oranı yılın ikinci çeyreğinde yüzde 9,7 oldu

İşsiz sayısı 2023 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 73 bin kişi azalarak 3 milyon 400 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,3 puanlık azalış ile yüzde 9,7 seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı ikinci çeyrek (Nisan – Haziran) İşgücü İstatistikleri’ni açıkladı. Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2023 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 73 bin kişi azalarak 3 milyon 400 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,3 puanlık azalış ile yüzde 9,7 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 7,8, kadınlarda yüzde 13,4 olarak tahmin edildi.

Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranı yüzde 48,2 oldu

İstihdam edilenlerin sayısı 2023 yılı II. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 151 bin kişi artarak 31 milyon 513 bin kişi, istihdam oranı ise 0,1 puanlık artış ile yüzde 48,2 oldu. Bu oran erkeklerde yüzde 65,7 iken kadınlarda yüzde 31,1 olarak gerçekleşti.

Mevsim etkisinden arındırılmış işgücüne katılma oranı yüzde 53,4 olarak gerçekleşti

İşgücü 2023 yılı II. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 80 bin kişi artarak 34 milyon 914 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise değişim göstermeyerek yüzde 53,4 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 71,2, kadınlarda ise yüzde 36,0 oldu.

Genç nüfusta mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 18,3 oldu

15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki çeyreğe göre 1,2 puanlık azalış ile yüzde 18,3 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde yüzde 15,1, kadınlarda ise yüzde 24,1 olarak tahmin edildi.

Mevsim etkisinden arındırılmış istihdamın yüzde 57,4’ü hizmet sektöründe yer aldı

Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam edilenlerin sayısı 2023 yılı II. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre sanayi sektöründe 8 bin kişi azalırken, tarım sektöründe 10 bin kişi, inşaat sektöründe 28 bin kişi, hizmet sektöründe 121 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 14,7’si tarım, yüzde 21,7’si sanayi, yüzde 6,3’ü inşaat, yüzde 57,4’ü ise hizmet sektöründe yer aldı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi 44,3 saat oldu

İstihdam edilenlerden referans döneminde işbaşında olanların, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi 2023 yılı II. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 0,4 saat azalarak 44,3 saat olarak gerçekleşti.

Mevsim etkisinden arındırılmış atıl işgücü oranı yüzde 23,5 oldu

Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı 2023 yılı II. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 1 puanlık artış ile yüzde 23,5 oldu. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 16,5 iken potansiyel işgücü ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 17,3 olarak tahmin edildi. (İHA)

Bizi sosyal medyadan takip edin
23 1
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
21 Nisan, 2026 10:07 tarihinde yayınlandı
0
0

KBÜ Tıp Fakültesi’nde POCUS Atölyesi düzenlendi

Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerine yönelik Odaklanmış Ultrasonografi Atölyesi (POCUS Workshop) gerçekleştirildi.

Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi, Can Sağlığı Vakfı ve Acil Tıp Uzmanları Derneği iş birliğiyle düzenlenen atölye, Karabük Üniversitesi 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda yapıldı. Programda öğrencilere hem teorik bilgi hem de uygulamalı ultrasonografi eğitimi verildi.

“HEKİMLİK YALNIZCA TEORİK BİLGİDEN İBARET DEĞİL”

Programın açılışında konuşan Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz, hekimliğin sadece teorik bilgiyle sınırlı olmadığını belirterek, uygulama ve tecrübenin mesleki gelişimde kritik rol oynadığını vurguladı. Solmaz, farklı hasta vakalarının hekimlik deneyimini artırdığını ifade ederek kursun öğrenciler için faydalı olacağını söyledi.

Can Sağlığı Vakfı Karabük Temsilcisi Bartu Çelik ise etkinliğin, sahada hızlı ve doğru karar vermeyi destekleyen önemli bir becerinin geliştirilmesine katkı sunduğunu belirtti. Ultrasonografinin özellikle acil tıpta kritik bir yere sahip olduğunu vurgulayan Çelik, öğrencilerin sahaya yönelik etkinliklerle desteklenmesine önem verdiklerini kaydetti.

Can Sağlığı Vakfı Karadeniz Bölgesi Mesleki Kariyer Çalışmaları Sorumlusu Alperen Asiltürk de etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen akademisyenlere teşekkür ederek programın verimli geçmesini temenni etti.

“EĞİTİMLER ULUSAL VE ULUSLARARASI DÜZEYDE DEVAM EDİYOR”

Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Bora Çekmen, 2023 yılından bu yana rotasyon eğitimleri yürüttüklerini ve ulusal ile uluslararası düzeyde çeşitli eğitimler gerçekleştirdiklerini belirtti. Çekmen, bu deneyimi Karabük Üniversitesi’ne taşımayı hedeflediklerini ifade ederek atölyenin ilerleyen dönemlerde tekrarlanmasının planlandığını aktardı.

TEORİK VE UYGULAMALI EĞİTİMLER VERİLDİ

Açılış konuşmalarının ardından Dr. Öğr. Üyesi Büşra Bildik tarafından “Ultrason Fiziği ve Knoboloji”, Doç. Dr. Bora Çekmen tarafından ise “Temel Kardiyak Ultrasonografi (FoCUS)” başlıklı sunumlar gerçekleştirildi.

Atölye kapsamında acil ve klinik pratikte yaygın olarak kullanılan odaklanmış kardiyak ultrasonografi (FoCUS) ve genişletilmiş travma odaklı ultrasonografi (e-FAST) başta olmak üzere temel ultrason prensipleri ele alındı. Eğitimde ayrıca ultrason fiziği, cihaz kullanımı, kardiyak ultrasonografi uygulamaları ve travma hastalarında e-FAST değerlendirmesi gibi konular işlendi.

ÖĞRENCİLER ULTRASON CİHAZLARIYLA PRATİK YAPTI

Uygulamalı oturumlarda öğrenciler, küçük gruplar halinde ultrason cihazlarını aktif olarak kullanarak öğrendikleri bilgileri pratiğe dönüştürme imkânı buldu. Eğitmenler, bu tür uygulamaların öğrencilerin klinik becerilerini geliştirmede önemli katkı sağladığını belirtti.

Program, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz tarafından katılımcılara hediye takdim edilmesi ve hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin