Karabük Postası tarafından
17 Ekim, 2023 13:21 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

İSMİYLE ANILAN FAKÜLTE’NİN AÇILIŞ TÖRENİ HALA YAPILMADI

Karabük Üniversitesi İletişim Fakültesi, Türkiye'nin önde gelen iletişim fakültelerinden biri olma yolunda ilerliyor. Bunun ilk göstergesi, Safranbolulu ünlü yönetmen Türker İnanoğlu'nun ismi ile anılmaya başlaması oldu. 2020 yılı itibarıyla ünlü yönetmenin adı iletişim fakültesine verilerek, Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi adıyla anılmaya başlandı. Fakülte yeni binada eğitime başlayalı bir yılı aştı. Ancak fakültenin açılış töreni henüz yapılmadı. Açılışın görkemli bir törenle yapılması önem taşıyor. Türker İnanoğlu, Türk sinemasının efsane isimlerinden biri olarak kabul ediliyor. Sinemaya olan tutkusu ve sanatsal yetenekleri sayesinde Türk sinemasını ulusal ve uluslararası film endüstrisinde temsil eden Türker İnanoğlu, Safranbolu'nun görsel zenginliklerinin beyaz perdeye aktarımını memleketine olan aşkıyla birleştirerek, markalaşma gelişimini sağladı. Safranbolu'nun tarihi dokusu, kültürel özellikleri ve doğal güzelliklerini dilinden düşürmeyen İnanoğlu, bu kültürel mirası tanıtarak şehrin turizm potansiyeline de katkı sağladı. Bu anlamlı ismin iletişim fakültesine verilmesiyle, Karabük Üniversitesi öğrencileri, Türker İnanoğlu'nun tecrübelerinden yararlanma ve onun sinema dünyasındaki başarı öyküsünü inceleme fırsatı elde edecekler. Türker İnanoğlu'nun ismi ile anılan fakülte, İnanoğlu’nun mirasının gelecek kuşaklara aktarılmasının önemini taşıyor. SİNEMA DÜNYASININ EFSANE İSMİ TÜRKER İNANOĞLU AÇILIŞA GELMELİ Karabük Üniversitesi Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi'nin açılışını, Türker İnanoğlu'nun hayatta olduğu döneme denk gelmesine özen göstermeleri Safranbolu’nun ileri gelen isimleri tarafından özellikle talep edildiği öğrenildi. Safranboluluların bu özel talebi üzerine, üniversite yetkililerinden bir an önce harekete geçilmesi ve açılış için ünlü yönetmene yakışır bir program düzenlenmesi istenildi. Bay Sinema olarak anılan Türker İnanoğlu'nun başarıları ve sinema dünyasına olan katkılarıyla dolu kariyerine saygıyı yansıtacak bu açılış töreni, yaşarken mirasının gelecek kuşaklara nasıl aktarıldığını da kendi gözleriyle görmesine olanak sağlayacak. Türkiye'de birçok yetenekli ismi sinema dünyasına kazandıran Türker İnanoğlu, İletişim Fakültesi ile Türk sinemasına olan desteğini göstermiş olacak. Hem öğrencilere sağladığı eğitim olanakları hem de Türker İnanoğlu'nun adının yaşatılmasıyla, üniversite ülke gençliğine sinema alanında önemli bir vizyon sunmaya devam edecek. Fakülte’nin içerisinde Safranbolu’ya gönül vermiş, yıllarca hizmet etmiş ve vefat eden değerli isimlerin verileceği salonlarında bu törenle birlikte açılması bekleniyor. (Esra Oğuzkağan Özkan)    
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Ekim, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Bin 700 rakımlı zirvede 4 kilometre uzunluğundaki mağara görenleri mest ediyor

Kastamonu’nun Araç ilçesinde bulunan Soğucaova Yaylası hudutlarında yer alan bin 700 rakımlı Katbaşı tepesinin bulunduğu alanda yer alan 4 kilometre uzunluğa sahip mağara görenleri hayran bırakıyor.
Türkiye’nin eşsiz tabiat görüntülerine sahip, tabiat ve tabiat turizminin merkezlerinden olan Kastamonu’nun Araç ilçesinde bulunan yaylaların turizme kazandırılması noktasında çalışmalar devam ediyor. Doğal hoşlukları, geniş ormanlık ve görüntülü piknik alanlarıyla yaz vatandaşların uğrak yeri haline gelen Araç ilçe merkezinden başlayarak 48 kilometrelik rota üzerinde birbirine irtibatlı 33 yaylada, ’orman ve tabiat turizmi’ alanında ihtisaslaşan Kastamonu Üniversitesi tarafından yürüyüş rotaları oluşturuldu.
Kastamonu Üniversitesi ile Tabiat Muhafaza ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Kastamonu Tabiat Muhafaza ve Ulusal Parklar Müdürlüğüyle yapılan çalışmalar sonucunda bölgenin ulusal park ya da korunan alan ilan edilmesi hedefleniyor. Bu çerçevede bölgede bulunan Soğucaova Yaylası sonlarında yer alan Fokurdan Mağarası’nda Kastamonu Üniversitesi Öğretim Vazifelisi Hikmet Haberal, Ersizlerdere Kalkınma Eğitim ve Ekoturizm Derneği Başkanı Mustafa Çağır ile Kastamonu Tabiat Müdafaa ve Milli Park Müdürlüğü grupları, Soğucaova Yaylası’nda Katbaşı tepesi ile Fokurdan Mağarası’nda incelemelerde bulundu. İncelemelere bölgede yaşayan vatandaşlar da katıldı.
Yaylanın içerisinden iki kaya modülünün ortasından girişi bulunan ve içerisinde salon büyüklüğünde odaların yer aldığı mağarada biriken suyun da şifalı olduğuna inanılıyor. Oluşumunu tamamlamamış yeni sütunlar, buz sarkıtlarının yer aldığı mağara görenleri kendisine hayran bırakıyor.

"Fokurdan Mağarası’nda uzmanlar tarafından inceleme yapılmasını talep ediyoruz"
İncelemelerle ilgili bilgi veren Kastamonu Üniversitesi Öğretim Vazifelisi Hikmet Haberal, "Kastamonu’nun Araç ilçesine bağlı Soğucaova Yaylası’nda bulunuyoruz. Soğucaova Yaylası’nın 2 kilometre uzaklığında bulunan Katbaşı doruğu olarak bilinen yer bin 700 rakımdadır. Görsel hoşluğuyla tabiat kaynakları açısından değerli bir alan. Bitki çeşitliliği, yaban hayatı çeşitliliği, dağ sarımsakları olan, çam ağaçlarının olduğu Soğanlı Çayının olduğu noktadayız. Karabük, Kastamonu ve Çankırı hudutlarının yani 3 vilayetimizin bir ortada göründüğü burası tabiat olağanüstüsü bir yer. Soğucaova Yaylası’na artı bir paha katan kaynaklardan birisi de yaylanın doğal hoşluğu haricinde çabucak yaylanın ortasında bulunan Fokurdan Mağarasıdır. Fokurdan Mağarası yaylanın ortasında bulunuyor fakat olağan bir vatandaş girişi göremeyebilir. Yaylada giriş tam aşikâr olmuyor. Bir kaya kitlesinin içerisinden mağaraya iniyorsun. Derin bir vadi içerisine giriyorsun ve ucu bucağı belirli değil ve o mağaranın gitgide suyunun Katbaşı doruğundan Soğanlı Çayı’yla birleştiğini ya da döküldüğünü iddia etmekteyim. Bu yüzden daha ayrıntılı bilgi için mağara uzmanlarının gelip Fokurdan Mağarası’nın burada yerinde incelenip çıkışının nereden olduğunu büsbütün tespit etmesi gerekmektedir" dedi.

"Mağarada oluşan teknelerin içerisindeki suyun şifalı olduğuna inanıyoruz"
Bölgede yaşayan Mehmet Deveci isimli vatandaş ise, "Mağaranın iki kapısı var. Buraya merdiven ile inebiliyorsunuz. Öbür kapıdan da yürüyerek gelebiliyorsunuz. Yalnızca giriş kısmında dar bir geçit var, sonrasında genişliyor. Burada sol tarafta tekne var, teknenin içinde de şifalı dediğimiz bir su var. Buradan devam ettiğimiz vakit daha ileride bölmeler bulunuyor. Ben kendim daha fazla ileriye gidemedim lakin gidenler bölmelerin, sütunların olduğunu söylüyor. Evvelce burada mağaranın çıkışını bulabilmek için hayvan torbasına saman koymuşlar, mağaranın içerisine atmışlar, Soğanlı Çayı’ndan çıktığını söylüyorlar" tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin