Karabük’te demir-çelik sektörünün önemli aktörlerinden Alter Demir Çelik’te, konkordato süreciyle birlikte işçilerin maaş ve tazminat alacakları krizi derinleşti. Fabrikada yetkili sendika olan Özçelik-İş Sendikası Karabük Şube Başkanı Kenan Yılmaz, yaptığı basın açıklamasıyla işçilerin kararlılığını duyurdu.
Şube Başkanı Yılmaz, işverenin sözünde durmadığını belirterek, “İki aylık maaş alacaklarımız ve kıdem tazminatı taksitlerimizin 15 Ağustos Cuma gününe kadar ödeneceği sözü verilmişti. Ancak herhangi bir ödeme yapılmadı. İşverenin bu tutumu işçiyi çaresiz bırakırken, bizim de iyi niyetimizin sonuna gelmemize neden oldu. Artık Alter Çelik’te başka bir aşamaya geçtik.” dedi.
“Biz bugüne kadar fabrikanın çarkları dönsün, bacası tütsün diye fedakârlık yaptık. Maaşımızı alamadığımız halde verilen sözlere güvenerek üretimi sürdürdük. Ancak artık ok yaydan çıkmıştır. Evine ekmek götürmek zorunda olan Alter emekçisinin hakkı için gerekirse fabrikayı çalıştırmayacağız.” ifadelerini kullanan Yılmaz, işçilerin mücadelesini sonuna kadar sürdüreceklerini vurguladı.
‘Hukuki Süreci Başlatıyoruz’
Sendika üyeleriyle gün içinde iki kez toplantı yaptıklarını aktaran Yılmaz, alacakların alınması için büyük bir kararlılık olduğunu söyledi. Yılmaz, “Sendikamızın hukukçu kadrosuyla gerekli hazırlıkları başlattık. Genel merkezimizden gelecek avukatlarımız aracılığıyla Pazartesi günü yasal süreci başlatacağız ve yargıda hakkımızı arayacağız.” dedi.
‘Fabrikanın Can Damarı Emekçidir’
İşçinin emeği olmadan üretim yapılamayacağını hatırlatan Yılmaz, “Alter fabrikasını ayakta tutan emekçinin alın teridir. Bizim tek derdimiz, emekçinin hakkını almasıdır. Fabrikanın üretmeye devam etmesini en çok biz istiyoruz. Ancak bunun yolu, işçinin rızkına el koymaktan geçmez. Bu süreçte işveren başta olmak üzere tüm tarafları sağduyuya ve vicdana davet ediyoruz.” diye konuştu.