Karabük Birlik Medya'nın canlı yayın konuğu olan Karabük Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Atakan İrken, "Halkımız tasarruf tedbirlerine siyasetin en üst kademesinden en alt kademesine kadar uyulmasını istiyor" dedi
Karabük Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Atakan İrken Karabük Birlik Medyanın canlı yayın konuğu oldu.
"KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"
Dünya’da ve Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik krizden kurtulmanın çaresi olarak yayınlanan tasarruf tedbirleri kapsamında özellikle kamu kurumlarında kullanılan araçların azaltılması, bunun yanında da acil durumlar haricindeki yatırımların durdurulması gibi alınan kararlar olduğunu söyleyen Karabük Mali Müşavirler Odası Başkanı Atakan İrken konunun takipçisi olduklarını söyledi.
"EKONOMİK KRİZ ESNAFI PERİŞAN ETTİ"
Yaşanılan ekonomik krizden dolayı esnafın perişan vaziyette olduğunu söyleyen Başkan İrken; "Tasarruf tedbirlerinde halkımızın ve esnafımızın görmek istediği tek şey şu; siyasetin en üst kademesinden en alt kademesine kadar tasarruf tedbirlerine uyulmasını istiyor. Global bir krizin olduğunu görüyoruz. Eğer taşın altına elimizi koyacaksak bu durum siyasetin en üst kademesinden başlaması gerekiyor. Yukarıdan her türlü israf yapılacak ama en alt kademede olan vatandaştan tasarruf beklenecek. Örneğin emekli maaşları" dedi.
Yaklaşık bir ay evvel kamuoyuna bazı maddeleri sızdırılan torba yasa ile ilgili de açıklamalarda bulunan İrken; “Geçtiğimiz haftalarda gündeme gelen özellikle garsonlara ödenen bahşiş ve kuryelerin gelirlerine vergilendirme vardı ama bu durum yeni yasada gündemden kaldırıldı. Bir diğer konu da gelir vergisi ve kurumlar vergisi mükelleflerinin de asgari tutara göre gelir vergisi durumu vardı ama bunu da gelen tepkiler neticesinde yeni yasada göremiyoruz" dedi.
Torba yasanın en çok konuşulan konularından biri olan gelir vergisi, kurumlar vergisi ve cezaların olduğunu söyleyen İrken; “Kurumlar vergisi mükellefleri için asgari bir ödeme tutarı getiriliyor. Önceki dönemde kurumlar vergisi matrahının tespitinde bağış yardımları, geçmiş yılın zararlarının mahsubu gibi durumların yerine kurumların geçmiş dönem matrahlarının %10’un altında olamaz, yani taban olarak belirlenen durum %10 olarak kabul edilecektir. Sen ne kadar yatırım yaparsan yap, ne kadar bağış yaparsan yap bunlar göz önüne alınmayacak kazancının en az %10’unu ödeyeceksin. Bu durum mevcut yasalarla çelişen bir durum.”dedi.
"BU YASALAR EMEKLİLER ÜZERİNDEKİ YÜKÜ ARTIRIYOR"
Bu tür yasaların, kamunun bütçe dengelerini sağlamak amacıyla gündeme geldiğini ifade eden başkan İrken, "Ancak emekliler üzerindeki yükü artırması da kaçınılmaz oluyor. Ayrıca, tasarruf devri esnafı da etkiliyor. Vergi düzenlemeleri ve kiralama politikaları gibi konular esnafın ekonomik dengelerini etkilemekte, ayrıca politikalarındaki değişiklikler, geniş bir kesim tarafından önemseniyor. Garson ve kuryelere Bahşiş gelirlerinin vergilendirilmesi ve bu konudaki yasal düzenlemeler, kamuoyunda büyük yankı uyandırıyor.
Vergi politikalarımızı belirlerken halkın tepkilerini dikkate alıyoruz. Siyasi kararlarımızı kamuoyunun görüşlerini ölçerek şekillendiriyoruz.
Turizm sezonunda otellerimiz Ege ve Akdeniz bölgelerinde yeterince turist çekemiyor. Milli paramızın ülkemizde kalması için karşılaştırma yapalım: Evet, enflasyon var ama bu kadar yüksek olduğunu düşünmüyorum. Mesela, yurt dışında 2 TL'ye satılan bir ürün neden Türkiye'de 10 TL'ye satılıyor? Biraz da fahiş fiyatlar oluştuğunu düşünüyorum. Karabük gibi bir yer düşünelim. Askeri ücret belli, emekli maaşı belli. Biraz insaf, tamam herkesin malının değeri var ama bu kadar da değil " dedi.
Son olarak vergi ve SGK borcu bulunan gelir vergisi ve kurumlar vergisi mükelleflerinin vergi ve SGK borçlarını yapılandırma adı altında bir yasa çalışmasının da olduğunu söyleyen Mali Müşavirler Odası Başkanı Atakan İrken, “ Vergi ve SGK borcu olan mükelleflerimizin geçmiş borçlarını bir kalemde ödeme şansının çok zor olduğu ve bu konu ile ilgili de borçların yapılandırılması hususunun da artık yüksek sesle konuşulduğu ve yasa ile ilgili çalışmalarında hızlandığını duyuyoruz. Yapılandırma artık zorunlu bir hal aldı. Aynı zamanda yapılandırma yapıldığı zaman hazinemizde bu durumdan en çok faydalanan yer olacaktır. Gerçekten sıkıntı çok büyük ve yapılandırma olmak zorunda" diye konuştu.
Bartın’da otomobil kırmızı ışıkta duran tırın dorsesine ok gibi saplandı. Feci kazada önce araçta sıkışan yaralı sürücü, ardından ise otomobil saplandığı tırın dorsesinden kurtarıldı.
Bartın Gölbucağı Kavşağı’nda şehir merkezi istikametine seyir eden S.T. idaresindeki 34 BJG 526 plakalı otomobil, kırmızı ışıkta duran K.D idaresindeki 74 BE 133 kupa plakalı tırın dorsesine arkadan çarptı. Dorseye ok gibi saplanan otomobilin ön kısmında büyük hasar görürken, sürücüsü ise araç içerisinde sıkıştı. Kazanın ardından aracın kornası da takılı kaldı. Kaza ihbarı üzerine olay yerine gelen itfaiye ekipleri, sıkışan sürücüyü kurtarma çalışması yürütürken, korna sesini de kesmeye çalıştı. Ekipler zaman zaman yeniden çalan korna sesini kesmeyi başarırken, uzun uğraşlar sonucu da araçta sıkışan sürücü de araçtan çıkarıldı. Sıkıştığı yerden kurtarılan sürücü S.T, sedye ile ambulansa götürülerek, ilk müdahalesi yapıldı. İlk müdahalenin ardından sürücü Bartın Devlet Hastanesi’ne götürülerek, tedavi altına alındı.
Otomobil saplandığı dorseden kurtarıldı
Kaza nedeniyle oto sanayiden il merkezine istikametindeki yol ulaşıma geçici süre kapanırken, çarpışmanın etkisiyle ok gibi dorseye saplanan otomobil ile tır, yapılan ileri geri manevralarla birbirinden ayrıldı. Sürücüsü tarafından tırın hareket ettirilmesi, çekici yardımıyla da otomobilin götürülmesinin ardından bölgedeki trafik normale döndü.
Tır sürücüsü ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürülürken, yaralanan otomobil sürücüsünün ise hayati tehlikesinin bulunduğu öğrenildi.