blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
29 Mayıs, 2025 20:30 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

‘İntiharlar her yıl 108 milyon kişiyi etkiliyor’

Dünyada her yıl 1 milyon kişinin intihar nedeniyle hayatını kaybettiğini lisana getiren Psikiyatri Uzmanı Dr. Mehmet Çevik, "Her bir intihar, yaklaşık 135 kişinin bu durumdan ağır bir halde etkilenmesine neden olmaktadır. Bu, tüm dünyada her yıl intihar davranışı ile derinden etkilenen 108 milyon beşere denk gelmektedir. Meğer nazik bir kelam söylemek ve yargılamadan dinlemek; fark sağlayarak o kişinin hayatını kurtarmanıza vesile olabilir" dedi.
Liv Hospital Samsun Psikiyatri Kliniği’nden Uzm. Dr. Mehmet Çevik, bilgilendirmelerde bulundu. Dünya Sıhhat Örgütü’nün (DSÖ), Memleketler arası İntiharı Tedbire Derneği’nin bir teşebbüsü olarak 2003 yılında dünyada intihar olgusu konusunda farkındalık oluşturmak emeliyle 10 Eylül tarihini Dünya İntiharı Tedbire Günü olarak ilan ettiğini vurgulayan Psikiyatri Uzmanı Dr. Mehmet Çevik, "DSÖ bilgilerine nazaran dünyada her yıl yaklaşık bir milyon kişi intihar nedeniyle ölmektedir. Bu paha kabaca her 40 saniyede 1 mevt demektir" tabirlerini kullandı.

"Kaybedilen her hayat onlarca kişinin yakınını temsil ediyor"
Her 25 intihar teşebbüsünden 1’inin mevtle sonuçlandığını, bundan çok daha fazla kişinin de intiharla ilgili önemli kanıları olabildiğini işaret eden Uzm. Dr. Çevik, "Kaybedilen her hayat birinin eşini, çocuğunu, ebeveynini, arkadaşını yahut meslektaşını temsil etmektedir. Her bir intihar yaklaşık 135 kişinin bu durumdan ağır bir formda etkilenmesine neden olmaktadır. Bu, tüm dünyada her yıl intihar davranışı ile derinden etkilenen 108 milyon beşere denk gelmektedir" diye konuştu.

"İntiharı önlemek büyük oranda mümkündür"
Toplumun bir üyesi olarak, çocuk olarak, ebeveyn olarak, arkadaş olarak, meslektaş olarak yahut komşu olarak bireylerin hayatında bir fark oluşturmanın mümkün olduğunu işaret eden Uzm. Dr. Çevik, şu önerilerde bulundu:
"İntihar davranışını önlemek için her gün yapabileceğiniz birçok şey var. Örneğin, her fırsatta mevzuyla ilgili farkındalığı artırabilir, intihar nedenleri ve intihar maksatlı ihtar işaretleri hakkında kendinizi ve diğerlerini eğitebilir, etrafınızda külfet yaşayanlara şefkat gösterebilir, yeniden kendi etrafınızdaki bireylerin intihar, intihar davranışı ve ruhsal sıhhat problemleri ile ilgili ön yargılarını onlara fark ettirebilirsiniz."

"İntiharın önlenmesinde kilit oyuncu olabilirsiniz"
"Eğer bir kişinin intihar niyeti olduğuna inanıyorsanız bunu bireyle konuşmaktan korkmayın" diyen Uzm. Dr. Çevik, "Kişiyi yargılamadan, sevecen ve kolay bir biçimde kendine ziyan verme kanısı olup olmadığını sorun. İntihar teşebbüsünde bulunmuş şahıslar ekseriyetle ölmek istemediklerini, bunun yerine birinin kendilerine müdahalede bulunup onları durdurmasını istediklerini belirtirler. Birçok, ümitsizliklerini hisseden ve onlara yeterli olup olmadığını soran birilerini aradığını söyler. Nazik bir kelam söylemek ve yargılamadan dinlemek fark sağlayarak o kişinin hayatını kurtarmanıza vesile olabilir" biçiminde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
23 Ekim, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Amasya’da kenevirde hayal kırıklığı: Kenevir ekim alanı 6 bin 500 dekardan 850 dekara düştü

Amasya’da kenevir bitkisinin büyük umutlarla başlayan üretimi hayal kırıklığına dönüştü. İlaç sanayinden dokumaya, otomotivden izolasyona kadar çok farklı alanlarda kullanım imkanı olan bitkinin ekimi 6 bin 500 dekardan 850 dekara kadar geriledi. Mağdur olan üreticilerin ekim yapmak istemediği açıklandı.

"Üreticilerimiz mağdur olduğu için ekim yapmak istemiyor"
Amasya’da "Kenevir Tekrar Doğuyor Projesi" kapsamında hasat programı düzenlendi. Programda konuşan Amasya Tarım ve Orman Vilayet Müdürü Ahmet Arslan, "İlimizde 2024 yılında 6 bin 500 dekar üzere bir alanda ekimi yapılan kenevir kontratlı üretim esnasında bir firmayla yaşanan düşüncelerden ötürü bu yıl 850 dekar üzere bir alana düşmüş bulunmaktadır" dedi.
850 dekarın 500 dekarlık kısmının TİGEM’e bağlı Gökhöyük Tarım İşletmesi’nde, kalan kısmın ise iki firma tarafından kontratlı olarak Gümüşhacıköy ve Hamamözü ilçelerinde ekildiğini anlatan Arslan, "Kenevir olayının daha önemli bir biçimde ele alınması gerekir. Kenevirin vilayetimizde yaygınlaştırılması gerekiyorsa bu firmaların daha güçlü bir formda bu dala el atması gerekir. Yoksa üreticilerimizin bu hususta mağdur olduğu için ekim yapmak istemiyorlar. Bu da bizim için büyük bir sıkıntı" diye konuştu.

Dalgıçların kıyafetlerinde, pilotların kasklarında kullanılıyor
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (TİGEM) kenevir tohumu üretimine ait faaliyetlerde bulunduğuna değinen TİGEM Bitkisel Üretim Dairesi Başkanı Noyan Avgın, "Kenevirin sahiden çok fazla kullanım alanı var. Dalgıçların kıyafetlerinden uçaklarda pilotların kasklarına kadar kullanıldığını öğrendik. Bu türlü bir bitkiyi desteklememiz ve endüstrisini de geliştirmemiz lazım" formunda konuştu.
Amasya Valisi Lider Bakan ise uzun yıllardan sonra 2016 yılında çıkan yönetmelikle 21 vilayette kenevirin tekrar yetiştirilmeye başlandığını hatırlatarak Amasya’nın kenevir tohumu üretiminde 296 ton ile birinci sırada yer aldığını söyledi.

"Salonda hasat olmaz, yağmurda eriyecek halimiz yok"
"Kenevir Tekrar Doğuyor Projesi" kapsamında Gökhöyük Tarım İşletmesinde düzenlenen kenevir hasadı tarla günü programının hava muhalefeti telaşı nedeniyle tarlada yapılmamasına reaksiyon gösterip kendisinin olduğu üzere programa katılanların yarıdan fazlasının çiftçi çocuğu olduğunu hatırlatarak programın devamını tarlada sürdürten Vali Bakan, "Hiç kimse çok fazla havalara girmesin. Bu türlü salonda filan hasat olmaz. Yağmurda eriyecek halimiz yok" tabirlerini kullandı.
Hasat programında AK Parti Vilayet Lideri Galip Uzun ve Gökhöyük Tarım İşletmesi Müdürü Halil Ozan Topaloğlu ile öteki yetkililer de yer aldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin