Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

İLLERDE BÜYÜKŞEHİR HEYECANI..

Manşet Yayın: 31.10.2023 12:39
İLLERDE BÜYÜKŞEHİR HEYECANI..

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk dönemi sona ererken, ikinci dönemi sistemin kurucusu Cumhur İttifakı idaresinde devam ediyor..

Bu sisteme geçişle beraber Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Hükümet kurma yetkileri, halk tarafından seçilen cumhurbaşkanına aktarılırken, devletin başı olarak yürütme yetkisi de, cumhurbaşkanına verildi.

Cumhuriyetin kuruluşunun 100. Yılını kutladığımız bu günlerde, iktidar ikinci yüzyılı, Türkiye Yüzyılı olarak görmek istiyor…

Yenidünya düzeni, dünyada, kıtada, bölgede ve komşu ülke sınırlarında meydana gelecek değişiklikler, Türkiye’nin yeni yıl vizyonunu nasıl etkiler, bunu gelecek günler ve siyaset belirleyecek…

İktidar, siyasetini sürdürmek amacıyla, önünde engel gördüğü temel yasalarda yeni düzenlemeler düşünüyor..

Yeni yüzyıla yeni anayasa sloganıyla, kamuoyuna yeni anayasa isteği geçmişte olduğu gibi bugün de, iktidar tarafından bir kez daha deklere edildi…

Günümüz iktidar-muhalefetiyle, siyasetiyle, mutabakat sağlanıp Türkiye’nin ihtiyacına cevap verebilecek bir anayasanın hazırlanması zor görünüyor..

İktidar, “Türkiye Yüzyılı” vizyonu doğrultusunda yeni bir yerel yönetim reformuna hazırlanıyor..

Yerel yönetimlerin de, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle uyumlu hale getirilmesinin hedeflendiği tasarıyla, iktidar yerel yönetimlerde de iktidar sağlamak istiyor..

Geçtiğimiz aylarda yapılan genel seçimlerin vaatleri arasında yer alan, il sayısının artırılmasına paralel olarak, mevcut büyükşehirlere ilave olarak 51 ilin de büyükşehir statüsüne kazandırılması düşünülmekte..

Yeni iller ve büyükşehir statüsüne kavuşturulacak iller için de ayrı düzenleme gerekecek…

Belki bazı iller birleştirilerek büyükşehir statüsüne kavuşturularak, bölgesel gelişmeler ışığında ülke coğrafi yapısında düzenleme yapılacak..

Yerel yönetimlerde, dolayısıyla coğrafi yapılanmada yapılacak yeni düzenlemelerde olabilecek, siyaset kazası ihtimaline karşı, Karabük siyaseti dikkatli olmalı…

Batı Karadeniz bölgesindeki hızlı gelişmeler ışığında, yeni düzenlenecek bölgesel coğrafyada, önemli sosyo-ekonomik gelişmeler yaşanacak…

Sektöre ait ülke ve bölge genelindeki, uzun ve kısa vadeli programlara Karabük’ün de dahil edilmesi, geleceğin Karabük’ü için elzemdir..

Siyasetin son dönemlerinde, tercihini Cumhur İttifakından yana kullanan Karabük, bu desteğinin karşılığını yatırım olarak almalı…

Düşünce ve görüşlerin ışık olması dileğiyle…

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Üniversite-sanayi arasındaki dijital köprüyü kuracak mobil uygulama: ’JobSocial’

Teknoloji Yayın: 04.05.2024 04:00
İhlas Haber Ajansı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ve üniversitenin Teknoloji Transfer Ofisi(TTO) iş birliğinde geliştirilen Türkiye’nin ilk yerli milli iş odaklı sosyal ağ projesi “JobSocial” isimli mobil uygulama, bünyesindeki uzman arama motoru ile akademik bilginin hızlı bir şekilde sektöre aktarılmasını sağlarken aynı zamanda içerisindeki diğer özelliklerle de gençlere iş bulma ve staj imkanı sunuyor.

OMÜ’de akademisyenlerden ve öğrencilerden oluşan 10 kişilik bir ekip tarafından yapılan “JobSocial” mobil uygulaması barındırdığı yapay zeka özellikleri sayesinde fark oluşturuyor. Mobil uygulamada bulunan makale, patent, proje paylaşımları ile gönderi yayınlama, uzman, uzmanlık ve firma arama motoru, iş ilanı verme, arama, staj ilanı verme, arama ve yapay zeka destekli iş ilanı ile CV eşleştirme özellikleri ile uygulama üniversite-sanayi arasındaki dijital köprüyü kuruluyor.

“Önce Türk dünyasına, sonra bütün dünyaya hizmet edecek bir forma dönüştürülecek”

Uygulama hakkında bilgi veren Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Ondokuz Mayıs Üniversitesi olarak tamamen yerli ve milli bir sosyal ağ ile bilginin kontrol edilmesini, değerlendirilmesini ve bilgi üzerinde yeni atakların yapılabilmesini sağlayacak yeni bir sosyal platform oluşturduk. Uygulama marketlerinde yer alan bu platform, akademik bilginin hızlı bir şekilde sektöre aktarılmasını sağlıyor, öğrencinin staj ya da iş arayışında, sektörün nitelikli çalışan arayışında doğrudan eşleştirme yapan bir yapay zeka desteğini kullanıyor. Arzu edilen şey, üniversitedeki uzman kadronun sektörün ihtiyacını karşılayacak şekilde en hızlı bir şekilde buluşturulmasıdır. Burada yerli ve milli olması, verinin bizim elimizde olması, veriye sahip olmayanın yönetemeyeceğini, kendi geleceğini kontrol edemeyeceğini biliyoruz. Yaşadığımız dünyada verinin analiz edilmesi, verinin kontrol edilmesi ve verinin uygun isimlerle en kısa sürede buluşturulması hedefleyen bir ağdır. Burada sadece OMÜ değil, Türkiye’deki akademik birikimin tamamının, Türkiye’deki sektörünün tamamına hatta bunun bir sonraki adımda önce Türk dünyasına, sonrasında bütün dünyaya hizmet eder bir forma dönüştürülecek. Öncelikle bizim birinci derecede muhatabımız üreten sektördür. Üretilen patentlerin doğrudan onlara düşmesi, ilgi duydukları patentle doğrudan ilgilenmelerini sağlamaktır. Kendi sorunlarıyla alakalı bir uzman arayışı ve bu uzmanın nerede olduğu yapay zekâ aracı ile sektöre sunmak istiyoruz. Diğer işlemlerin ikili işlemlerin arkasından gelmesi gerekiyor. Önümüzdeki günlerde yapacağımız görüşmelerle bütün teknoloji ve transfer ofislerinin, üniversitelerinin bunu kullanmalarını arzu ediyoruz. Proje yaparken uzman bulma konusunda kendilerine kolaylık sağlayacak. Öğrenci açısında baktığınızda staj ararken, iş ararken doğrudan başvurabileceği nitelikli iş bulma imkanı sağlayacak. Üreticinin de aradığı nitelikle insanı bulma noktasında doğrudan yapay zekanın eşleştirmesiyle gerçekleştiren bir ağ olduğu için her iki tarafa ciddi bir imkan sağlıyor. Bizim açımızdan önemli olan üniversitedeki birikimin sahneye çıkması ve topluma sunulmasıdır. Bütün üniversitedeki patentlere erişim imkanı veya üretilen patentlerin doğrudan ilgililerin ekranına düşmesi sağlamaktır” dedi.

“İçerisinde güçlü arama motoru sayesinde istediğiniz uzmanlığa sahip kişileri bulabiliyorsunuz”

OMÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Öğr. Görevlisi ve aynı zaman proje koordinatörü İsmail İşeri, “Yerli ve milli sosyal ağ projesidir. OMÜ ile TTO iş birliğinde geliştirildi. Projenin en önemli özelliği üniversite ve sanayi arasındaki dijital köprüyü oluşturmaktır. Bu özelliği sayesinde akademide oluşan bilgi birikiminin en hızlı şekilde paylaşımlara ilgi duyan kişilere ulaşmasını sağlayacak. Burada kişilere, firmalara özel sektör çalışanlarına ve tüm akademisyenlere oluşan bilginin paylaşılmasını sağlıyoruz. Uygulama 2,5 yıllık bir emek sonucu ortaya çıktı. İçerisinde çok önemli özellikle var. Bunlardan birincisi yapay zeka temelli bir eşleştirme algoritmasıdır. Örneğin yapay zeka alanında çalışan bir akademisyenim. Yapay zeka ile ilgili bir makale paylaştığımda bu makalenin yapay zeka alanın ilgi duyan sosyal ağdaki diğer kullanıcılara ulaşmasını sağlıyor. Bilgi en hızlı şekilde doğru kişilere ulaşmasını sağlıyor. Bilginin daha hızlı şekilde ürüne dönüşmesi ve ülkemize katma değer oluşturması anlamında da bu proje önemli bir göreve soyunmuş durumundadır. Uygulamada aslında firmalar çok büyük kolaylık sağlıyoruz. CV’leri içeriklerine göre yapay zeka ile iş ilanları ile eşleştirerek daha hızlı kullanıcı deneyimi sunuyoruz. Bir uzmanlık arama motoru özelliği de görüyor. İçerisinde güçlü arama motoru sayesinde istediğiniz uzmanlığa sahip kişileri bulabiliyorsunuz” diye konuştu.