ÇANKIRI İç Anadolu’yu Karadeniz’e bağlayacak olan Ilgaz Dağı tünelindeki çalışmalarda sona gelindi.
9 Kasım 2012’de temeli atılan tünelin sağ tüpü 5 bin 300 metre, sol tüpü ise 5 bin 370 metre uzunluğunda olan giriş çıkışları köpek balığı ağzı şeklinde projelendirilen tünelde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.
Şu anada kadar tüneldeki sağ tüpün 4 bin 700, sol tüpün ise 4 bin 550 metresi yapılırken tünelin yüzde 85’i, tünelin her iki girişindeki Kastamonu ve Ilgaz girişlerinde bulunan bağlantı yollarının da yüzde 90’ının tamamlandığı öğrenildi.
2016 yılı Ocak veya Şubat ayında ilk ışığı görmeyi planladıklarını dile getiren yetkililer, Nisan ayında da tünelin araç trafiğine açılacağını dile getirdiler.


Ilgaz Tüneli’nde Sona Gelindi
2026 Yılı fizibilite desteği programı başvuruları başladı
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), TR81 Batı Karadeniz Bölgesi’nin yatırım altyapısını güçlendirmeyi hedefleyen “2026 Yılı Fizibilite Desteği Programı”nı ilan etti. Program kapsamında, bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkı sağlayacak stratejik yatırım alanlarına yönelik fizibilite çalışmalarına mali destek sağlanacak.
Toplam 10 milyon TL bütçeyle yürütülecek destek programı; üretim, sanayi ve teknoloji ekosisteminin geliştirilmesi başta olmak üzere planlı sanayi alanları, ortak kullanım tesisleri ve lojistik altyapı yatırımlarını kapsıyor. Bunun yanı sıra katma değerli tarım ve hayvancılık projeleri, yerel ürünlerin ekonomiye kazandırılması, sürdürülebilir turizm uygulamaları ve yerel kalkınmayı destekleyen çalışmalar da program dahilinde değerlendirilecek.
Program çerçevesinde ayrıca çevre koruma, doğal kaynak yönetimi, sosyal gelişme, kapsayıcı altyapı yatırımları ile afet ve iklim değişikliğine karşı dirençliliği artıracak projelere de destek verilecek. Bölge Planı ve Yerel Kalkınma Hamlesi Programı ile uyumlu stratejik yatırımlar öncelikli alanlar arasında yer alıyor.
Başvurular; yerel yönetimler, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları, Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO), Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (TGB), İŞGEM’ler, Organize Sanayi Bölgeleri (OSB), Küçük Sanayi Siteleri (KSS), sivil toplum kuruluşları, kooperatifler, birlikler ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları tarafından yapılabilecek.
Programa başvurular, Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi (KAYS) üzerinden gerçekleştirilecek. Son başvuru tarihi ise 18 Aralık 2026 saat 23.59 olarak açıklandı.
Detaylı bilgiye ve başvuru rehberine Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı resmi internet sitesi üzerinden ulaşılabilecek

