Karabük Postası tarafından
29 Nisan, 2016 14:31 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

İlçe Tarım Müdüründen Mantar Üreticilerine Tavsiye

Yenice İlçesinde, büyük bir ilgiyle karşılanan İstridye mantar kompost üretimi heyecanla izleniyor. Üçüncü kez dağıtımı yapılan İstiridye mantar kompostu alan üreticilerin hava şartlarına uygun olarak yetiştirme ortamını hazırlaması gerektiği ifade edildi. Mantar, bir insan gibi oksijene ihtiyaç duyar, ortamdaki CO2 uzaklaştırmak gerekir. Yenice İlçe Tarım Müdürü Rahmi Kanat; “Sık sık yaptığımız kontrollerde, bazı olumsuzluklara rastladık. Oysa, hava şartlarının değişikliği dikkate alınarak, ortam ısı ve neminin ayarlanması çok önemlidir. Bunun için dijital ısı ve nem ölçer kullanmak gerekir. Yenice'nin mantar kenti olması için, yetiştiricilerin gerekli titizliği göstermesi gerekir. Şimdiye kadar yaptığımız kontrollerde, birçok yetiştiricimizin şartları sağladığı ve kuluçka mantar döneminin iyi şekilde sürdüğünü sevinçle görüyoruz. Mantar sarımlarının zamanında olması, mantar üretiminin zamanında olmasını sağlayacağı için, ısı ve nem şartlarının kontrolü çok önemlidir. Bunu özellikle vurguluyoruz” dedi. Mantar üretim merkezlerinin istediği bölge, tam Yenice'nin iklim şartlarına birebir uyduğundan bu bölgeden çok fazla ümitli olduğunu ifade eden İlçe Tarım Müdürü Kanat; ”karşılaşılan olumsuzlukların giderilmesinde, ilçe müdürlüğünün gerekli çabayı gösterdiğinin altını çizdi. Mantar  misellerinin ortamın nem ve ısısına göre, beyaz sarımla kuluçka döneminin devam ettiğini belirten Tarım Müdürü, şartların uygun olmaması durumunda, mantar kompostlarında yeşillenme görüldüğünü, bunun aşırı nemden olduğunu, bunu engellemek için nemin hemen kontrol edilmesi gerekir. Aksi halde kuluçka sarım dönemi uzar ve mantar kalitesiz bir görüntü  alır” diye konuştu.
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Haziran, 2025 12:30 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Bitinya’nın ilk stadionu turizme kazandırılıyor

Bolu’da 2008 yılında keşfedilen Roma devrine ilişkin antik stadion kalıntısı, bu yıl tamamlanması planlanan hafriyat çalışmalarının akabinde ören yeri olarak turizme kazandırılacak. Bitinya bölgesinde gün yüzüne çıkarılan birinci antik stadion olma özelliğini taşıyan yapı, kazıların akabinde arkeopark ve ziyaretçi merkezi olarak düzenlenecek.
Claudiopolis Antik Kenti’nin Akropolis bölgesinde yer alan ve Roma İmparatoru Hadrianus ismine MS 2–3. yüzyıllarda inşa edildiği bilinen Bolu Antik Stadionu, tarihi ve mimari yapısıyla dikkat çekiyor. Bitinya bölgesinde gün yüzüne çıkarılan birinci antik stadion olma özelliğine sahip yapı, yaklaşık 187–192 metre uzunluğunda "U" planlı olarak inşa edilmiş durumda. Günümüze ulaşan 94,5 metrelik oturma sıraları ve kısmen korunabilen koşu yolu ile Bolu kent merkezinde ayakta kalan tek büyük antik yapı olarak öne çıkıyor.

Arkeopark olacak
2008 yılında yapılan kurtarma kazılarıyla keşfedilen stadion, 2022 yılında Bolu Arkeoloji Müzesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve İl Kültür Müdürlüğü iş birliğiyle yine kazılmaya başlandı. Eylül ayında gerçekleştirilen çalışmalarla alanın etrafı ışıklandırıldı ve estetik bir gece görünümü kazandırıldı. Devam eden kazıların bu yıl içinde tamamlanması ve bölgenin arkeopark haline getirilerek ziyaretçilere açılması planlanıyor.

"Bitinya bölgesinin birinci ortaya çıkan stadionu"
Bolu Vilayet Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Emre Gürsoy, stadionun Bitinya bölgesinde ortaya çıkarılan birinci örnek olduğunu vurgulayarak, "Burası Claudiopolis kentinin Akropolis’i olarak bilinen, İmparator Hadrianus devrinde inşa edildiği bilinen bir antik kentimiz. Burası bildiğimiz kadarıyla Bitinya bölgesinin de birinci ortaya çıkan stadionu. 1970’li yıllarda inşaat ve yol çalışmalarıyla biraz tahrip olmuş, bu kadarını kurtarabilmişiz" dedi.

"Burayı ören yeri olarak kentimize kazandırmak istiyoruz"
Alanda devam eden hafriyat çalışmalarının bu yıl içinde tamamlanmasının öngörüldüğüne dikkat çeken Gürsoy, "Az bir kısmımız kaldı. Eylül ayında ışıklandırma çalışmalarına başladık ve bitirdik. Artık geceleri çok hoş bir imaj oluyor. Natürel bununla da bitmeyecek. Hafriyat çalışmalarını bitirdikten sonra burayı bir ören yeri olarak kentimize kazandırmak istiyoruz. Birebir vakitte burası bir ziyaretçi merkezi olsun istiyoruz. Arkeopark ve küçük oturabilecek alanlar oluşturarak burayı inşallah turizme kazandırmaya hedefliyoruz" diye konuştu.

"Biraz daha arkeopark halinde zenginleştirmek istiyoruz"
Emre Gürsoy, hafriyatlarda oturma alanlarının büyük kısmının açığa çıkarıldığını da belirterek, "Ağırlıklı olarak oturma alanları var. Bir de koşu yolu varmış lakin çok az bir kısmını görebiliyoruz şuanda. Kurtarabildiğimiz kısmı bu. Hafriyat çalışmalarında yine bakacağız. İnşallah ören yeri olarak ziyarete açmayı planlıyoruz. Biz daha çok burayı beslemek istiyoruz. Buradan müzemizi beslemekten çok, daha çok arkeopark halinde zenginleştirmek istiyoruz" formunda konuştu.

"Dört mevsim turizm çeşitliliğinin olduğu ender kentlerden bir tanesiyiz"
Bolu’nun dört mevsim turizm çeşitliliği olan az kentlerden biri olduğuna da dikkat çeken Vilayet Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Emre Gürsoy, "Artık ziyaretçi oranlarımız yavaş yavaş artmaya başladı. Burayı da bir artı bedel olarak turizme kazandırmak istiyoruz inşallah. Kısmen ortaya çıkarabilmişiz. Aslında çok zenginiz. İlçeler bazında çok zenginiz ancak merkezde yalnızca elimizde stadion var. Ayrıyeten Karacasu mevkisinde bulunan höyüğü de kazmak istiyoruz. Kamulaştırma süreci tamamlandıktan sonra orada da kazılara başlayıp, müzemizin envanterini daha çok geliştirmek istiyoruz. Bolu’yu yalnızca tabiat olarak düşünmemek lazım. Biz turizmde modüller bütünüyüz" tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin