Safranbolu’nun UNESCO’ya dâhil edilişinin 29. yılı etkinlikleri kapsamında Safranbolu halkına konferans veren Prof. Dr. İlber Ortaylı yaklaşık 60 yıl sonra geldiği Safranbolu’yu Hürriyet gazetesinde yazdığı köşe yazısında değerlendirdi.
Türkiye’nin sevilen ismi, tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı Safranbolu’nun UNESCO’ya dahil edilişinin 29. Yılında vatandaşlara unutulmaz bir konferans ve bir de söz vermişti. Konferansa duyulan büyük ilgi dolayısı ile Mayıs ayında bir de imza günü yapma sözü veren İlber Ortaylı bununla da kalmayıp öğrencilik yıllarında ve Altın Safran Belgesel Film Festivali’nin birinci yılında ziyaret ettiği Safranbolu’yu Hürriyet gazetesinde ‘’Türkiye’nin İtalyası Safranbolu’’ başlığı ile kaleme aldı. Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse’yi Anadolu’da nadir rastlanan kadın belediye başkanlarından biri olarak nitelendiren Ortaylı Safranbolu tarihi ve değerlerine yer verdiği yazısında ; ‘’ lütfen fazla tahrip etmeden Safranbolu’yu bol bol gezmeye çalışalım. Bazı seminerleri, konserleri burada tertipleyelim’’ cümlelerine yer verdi.
İşte Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın Hürriyet Gazetesi’nde yer verdiği Safranbolu Türkiye’nin İtalyasıdır başlıkla yazısından kısa detaylar; ‘’ Safranbolu Türkiye’nin İtalya’sıdır. Sakinleri baba konaklarında ve evlerinde oturmayı bir asalet ve görkem sorunu olarak ele alırlar. O yüzden de bugünlere kadar ulaştılar. İlçenin Belediye Başkanı Elif Köse Anadolu’da nadir rastlanan kadın belediye başkanlarından. Partilerin dışında her gün halkla iç içe olan bu gibi başkanlar beni çok ilgilendiriyor. UNESCO 17 Ağustos 1994’te burayı dünya varlığına dahil etti. Bu hem olumlu hem de olumsuz sonuçlar doğuracak bir olay. Açgözlü sermayeyi çeker. Mesken ve arsa pahalığına arttırır. Bunlar tedbir alınacak konulardır. Safranbolu mistik havasıyla, güzel… 1912’den, Balkan faciasından beri de Batı Trakya’dan göç edenlerle yerlilerin uyumlu ortamında özgün bir kültür ortaya çıktı. Cemil İpekçi, Leyla Gencer hatta Zeliha Berksoy’un babasının Ercüment Bey’in soyu Pir Âli Paşa’dan gelen bu bölgenin insanlarıdır. Cinci Hanı kadar Pir Âli Paşa Camii ve diğer Osmanlı eserleri de şehre güzelliğini kazandırır. Lütfen fazla tahrip etmeden Safranbolu’yu bol bol gezmeye çalışalım. Bazı seminerleri, konserleri burada tertipleyelim’’ (Yusuf Korkmaz)