İl Tanıtım ve Geliştirme Kurulu Toplantısı Yapıldı - Karabük Haber Postası
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
07 Aralık, 2022 11:37 tarihinde yayınlandı
0
0

İl Tanıtım ve Geliştirme Kurulu Toplantısı Yapıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Pazarlama ve İletişim Başkanlığınca başlatılan il bazında markalaşma ve tanıtım çalışmaları kapsamında Karabük’te  oluşturulan İl Tanıtım ve Geliştirme Kurulunun iki ayda bir gerçekleştirdiği toplantısı Vali Fuat Gürel başkanlığında yapıldı.

100. Yıl Kültür Merkezinde gerçekleştirilen toplantıya; Vali Fuat Gürel, ilçe kaymakamları, belediye başkanları, ilgili kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile STK Temsilcileri katıldı.

Toplantı, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin tarafından yapılan “İlimiz ve Turizm Değerleri” sunumu ile başladı.

2019 yılı verilerine göre 319 Bin konaklamalı misafirin  Karabük’e geldiğini ifade eden Vali Fuat Gürel, “85 Bin civarında yabancı misafirlerimiz vardı, maalesef pandemiden kaynaklı bu rakamlarda bir düşüş oldu, bugünlerde bu rakamlara ulaşamadık ama çalışmalarımızla bu rakamlara tekrar çıkacağız. Turizm meşakkatli bir iş, ülkemizin en önemli turizm noktalarından olan Safranbolu yıllardır devam eden bir alt yapısı ile bölgemizin de en önemli destinasyonlarından birisi. Değerlendirme yaptığımızda Safranbolu turizminde de bir kısım ilave alanlar ve faaliyetler devreye sokmamız gerekmektedir. Hala eski gücümüzde değiliz. Tüm değerlerin tanıtılması çok önemli, 2023 yılına çok hazırlıklı girmemiz lazım, mevcut değerlerimizin kullanılması, kullanma, koruma dengesinin kurulması ve ayrıca tanıtılması için çalışmamız gerekiyor.

Malumunuz Karaelmas Ekspresi yakın bir tarihte devreye alınacağını umut ediyoruz. Karabük ve Safranbolu olarak bu operasyonun peşinde olmamız gerekir ama hazırlık içinde olmayız. Ankara’dan gelen misafirlerin nerede nasıl ağırlanacağı, nereleri ziyaret edeceği noktasında çok ciddi hazırlık yapmamız gerekiyor. Bununla birlikte doğal güzelliklerimiz var, en geniş ormanlık alana sahip il konumundayız, %72 ormanlık alana sahibiz böyle bir bölgede bunun değerlendirilmesi gerekir. Bu noktada Yenice Şeker Kanyonu ve Ihlamur Teras bizim artılarımız, diğer ilçelerimizdeki değerlerimizi de ön plana çıkarmamız gerekiyor.

4 Bin 250 yatak kapasitemiz mevcut, bu yatak kapasitesinin büyük bir kısmı Safranbolu’da, doğaseverlerin gelip konaklayacağı noktalar konusunda hazırlık yapmamız gerekir. Safranbolu turizminin üstene bir şeyler koymamız gerekir, Safranbolu da konaklama süresini artırmamız lazım, bunun için çalışmalar yapılması gerekiyor. Keltepe’de bir kayak merkezimiz var, turizmi planlarken Keltepe ile Safranbolu’yu bir arada planlamamız gerekiyor.

Safranbolu’ya yeni planlamalar yaparken müze sayısını artırmak için uğraşıyoruz, Göztepe Tümülüsü Frig dönemine ait bir Tümülüs, orada Frig dönemini anlatan bir müze yapılması için projeler hazırlanıyor. Mevcut kent tarihi müzemiz arkeoloji müzesi olacak, Müze Müdürlüğü kuruldu, 2023 yılı içerisinde dönüşümü sağlanarak faaliyete açmayı planlıyoruz. Kalealtı İlkokulunun çalışması tamamlandı, orayı, Milli Egemenlik Evi  ve Hacı Hüseyinler Konağını müze yapmak istiyoruz. Tüm bu uygulamalar Safranbolu turizminin çeşitlendirilmesi adına oldukça önemli, ayrıca Kent Merkezinde planlanan Millet Bahçesinde Kardemir’in bir Demir Çelik müzesi yapımı ile ilgili hazırlıkları var.

Mayıs ayının sonlarında Türk Mutfağı etkinlikleri düzenledik çok da güzel oldu, bunu geleneksel hale getirebilirsek bir artı değer daha yaratmış oluyoruz. Kendi mutfağımızın gelen misafirlere sunulması oldukça önemli, en büyük eskiliklerimizden birisi de bizim yerel lezzetlerin yapıldığı herhangi bir tesisin yok denecek kadar az olması, gelen misafirin aklında “Karabük’e, Safranbolu’ya gittiğimde şu yemeği mutlaka yemeliyim” dedirtmemiz lazım. Gastronomi günlerinin her sene belli tarihlerde yapılması ve üzerinde düşünülmesi gerektiğine inanıyorum.

Hadrianaoupolis antik kenti geldiğimizden bu güne üstüne titreğimiz bir turizm değerimiz, bizim amaçlarımızdan bir tanesi de üç yapının üstünün kapatılması, gelen misafirlerin ziyaretine açılması ve ören yeri olarak ilan edilip kullanılması, ayrıca karşılama merkezinin yapılması. Gelinen süreçte bir yapının üstü kapandı, bitirmek üzereyiz, diğer yapı ile ilgili kaynak temin ettik yakın bir zamanda ihalesini yapacağız, karşılama merkezinin de ödeneği gönderildi onun da yakın bir tarihte ihalesini yapmış olacağız. 2023 yılında Hadrianoupolis Antik Kentini turizme kazandırmak istiyoruz, çok artısı olan bir yer, bahsettiğim Karaelmas Ekspresinin güzergâhında olan bir noktada.

2023 yılına çok daha hazırlıklı, çok daha planlı girmemiz lazım, fuarlarda yer almamız lazım, her türlü fuara hazırlıklı bir şekilde gidip orada bölgemizi tanıtmamız lazım. Toplantının hayırlı ve başarılı olmasını diliyorum.” diye konuştu.

Toplantı Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı yetkilileri ve Eskipazar Hadrianaoupolis Antik Kenti Kazı Başkanı Ersin Çelikbaş tarafından yapılan sunumlar ve karşılıklı fikir alışverişinde bulunulması ile sona erdi. (Nurettin Acar)

 

Bizi sosyal medyadan takip edin
ahsabin cazibesi belgesel filmi ilk kez izleyiciyle bulustu 3jYNRpOQ
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Mart, 2026 20:52 tarihinde yayınlandı
0
0

“Ahşabın Cazibesi” belgesel filmi, ilk kez izleyiciyle buluştu

Kastamonu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü destekleriyle hazırlanan “Ahşabın Cazibesi” belgesel filminin ilk gösterimi izleyiciyle buluştu.

Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphane Sezai Karakoç Salonu’nda Kastamonu Üniversitesi’nin 20. kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında gerçekleşen programa Kastamonu Valisi Meftun Dallı, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Atalan ve Prof. Dr. Ömer Küçük, Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı, Kastamonu Belediye Başkan Vekili Hasan Fehmi Taş’ın yanı sıra çok sayıda akademisyen, öğrenci ve sanatsever katıldı.

Program öncesinde Vali Meftun Dallı, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı ve katılımcılar, Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar Galerisi’nde belgeselin yapım aşamasını anlatan resim sergisini ziyaret etti. Serginin ardından sanatseverler, belgesel gösteriminin yapılacağı salona geçti.

Yapım ve yönetmenliğini Kastamonu Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ersoy Soydan’ın üstlendiği belgeselin yardımcı yönetmenliğini Araştırma Görevlisi Salih Ertosun ve Araştırma Görevlisi Mehmet Oğuz Yıldırım yaptı. Görüntü yönetmenliğini Araştırma Görevlisi Salih Ertosun’un üstlendiği yapımın senaryosu Doç. Dr. Ersoy Soydan, Araştırma Görevlisi Abdullah Güray Basakcıoğlu, Araştırma Görevlisi Güzide Kayıtmazbatır ve Araştırma Görevlisi Mehmet Erol tarafından hazırlandı.

Yapımı iki yıl süren belgeselin seslendirmesini tiyatro sanatçısı ve yönetmen Rıza Sönmez gerçekleştirirken; Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi ile Orman Fakültesi öğretim üyelerinden oluşan geniş bir danışman kadrosu projeye katkı sundu.

İki yıl süren çekim sürecinde Kastamonu’nun kent merkezi, ilçeleri ve köyleri ziyaret edilerek tarihi konaklar, camiler, bağ evleri ve yayla yaşamı kayıt altına alındı. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Kasaba Köyü Mahmut Bey Camii başta olmak üzere aşı boyalı İnebolu evleri, Tosya gümeleleri ve geleneksel mimari örnekleri belgeselin ana temasını oluşturdu.

Belgesel; ahşabın sivil mimariden dini yapılara, günlük yaşamdan el sanatlarına kadar uzanan kullanım alanlarını ele alırken, aynı zamanda tarihi yapıların korunması, işlevlendirilmesi ve turizme kazandırılması gerekliliğine dikkat çekiyor.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programın açılışında konuşan belgeselin yönetmeni Doç. Dr. Ersoy Soydan, projenin yalnızca bir belgesel/film çalışması değil, aynı zamanda kültürel sorumluluk taşıyan bir belgeleme süreci olduğunu belirtti.

Doç. Dr. Soydan, ekip olarak Kastamonu’nun farklı noktalarında binlerce kilometre yol kat ederek çekimler yaptıklarını belirtti. “İçinde yaşadığımız ve doyduğumuz kente borcumuz olduğunu düşünüyoruz” diyen Soydan, Kastamonu’nun ahşap mimarisini, doğal zenginliklerini ve kültürel belleğini kayıt altına almayı hedeflediklerini söyledi. Soydan, projeyle hem kültürel miras bilincini artırmayı hem de kentin uluslararası tanıtımına katkı sunmayı amaçladıklarını ifade etti.

Şehir genelinde bin 433 adet tescilli sivil mimari örneği bulunduğunu ve bunların korunarak geleceğe taşınması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Soydan, ahşap mimariyi ve tabiat varlıklarını belgeleme, bölgesel kalkınmaya katkı sağlama ve kültürel miras bilincini artırma amacıyla bu projeye başladıklarının altını çizdi.

Kastamonu’nun doğal ve kültürel mirasına dikkati çeken Soydan, “Bu değerlerin bir yandan korunması ve bir yandan da yeniden ahşap yapılan özendirilmesi ve Kastamonu’nun UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesine alınmasının hedeflenmesi gerektiği için bu belgeselin ana fikrini oluşturuyor” dedi.

Program, açılış konuşmasının ardından gerçekleştirilen film gösterimi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin