Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
21 Ağustos, 2023 12:03 tarihinde yayınlandı
0

İki ülkeden ortak askeri tatbikat

ABD ve Güney Kore, bilgisayar simülasyonları ile saha ve sivil savunma eğitimlerini içeren 11 günlük ortak Ulchi Özgürlük Kalkanı Tatbikatı’na başlarken, Kuzey Kore stratejik seyir füzesi fırlatma tatbikatı gerçekleştirdi.

Kuzey Kore’nin nükleer silah ve balistik füze programı nedeniyle Kore Yarımadası’nda güvenlik endişeleri artarken, ABD ve Güney Kore’den kritik bir savunma adımı geldi. ABD ve Güney Kore’nin ortak olarak düzenlediği bilgisayar simülasyonları ile saha ve sivil savunma eğitimlerini içeren Ulchi Özgürlük Kalkanı Tatbikatı bugün başladı. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı’ndan edinilen bilgilere göre, 11 gün sürecek olan tatbikat kapsamında, topyekun savaş senaryosu çerçevesinde 30 farklı saha eğitiminin yapılacağı öğrenildi. Tatbikata, Güney Koreli ve ABD’li askeri personelin yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM) Komutanlığı’na bağlı Avustralya, Kanada, Fransa, İngiltere, Yunanistan, İtalya, Yeni Zelanda, Filipinler ve Tayland askeri personeli de katılacak.

ABD ve Güney Kore'nin ortak askeri tatbikatı başladı

Yoon’dan güvenlik iş birliği vurgusu

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol kabine toplantısında yaptığı açıklamada, geçtiğimiz hafta sonu ABD’de yapılan üçlü ABD-Japonya-Güney Kore liderler zirvesine atıfta bulunarak, “Kuzey Kore’nin provokasyon ve tehditleri ne kadar büyük olursa, Güney Kore, ABD ve Japonya arasındaki üçlü güvenlik iş birliği o kadar güçlü hale gelecektir” dedi. Yoon, “Bu üçlü iş birliği Kuzey Kore’nin provokasyon riskini azaltacak ve güvenliğimizi daha da geliştirecektir” şeklinde konuştu.

ABD ve Güney Kore'nin ortak askeri tatbikatı başladı

Kim Jong-Un seyir füzesi tatbikatını izledi

Kuzey Kore Lideri Kim Jong-Un ise Kore Halk Ordusu (KPA) 2. Yüzey Gemisi Filosu’nu denetledi. Kim, 661 numaralı devriye gemisine binerek stratejik seyir füzesi fırlatma tatbikatını izlerken, “Güçlü savaş gemilerinin inşası ve gemi üstü ve sualtı silah sistemlerinin geliştirilmesi” ve “Deniz silah sistemlerinin modernizasyonuna” desteğini belirtti. Kim, deniz kuvvetlerinin tüm birimlerinin “fiili savaş kabiliyetini” istikrarlı bir şekilde geliştirmesi gerektiğini söyledi. Kuzey Kore’nin bu son adımı, ABD ve Güney Kore’nin bölge başlattığı ortak Ulchi Özgürlük Kalkanı Tatbikatı’na misilleme olarak yorumlandı. (İHA)

Bizi sosyal medyadan takip edin
ozel bireylerin gurur gunu ucXcmSBn
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Mayıs, 2026 16:52 tarihinde yayınlandı
0 0

Özel bireylerin gurur günü

Gümüşhane İl Jandarma Komutanlığı’nda düzenlenen temsili askerlik uygulamasında 9 özel gereksinimli birey bir günlüğüne askerlik yaparak yemin etti.

10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında gerçekleştirilen programda özel gereksinimli bireyler sabah saatlerinde aileleriyle birlikte Gümüşhane İl Jandarma Komutanlığı’na geldi. Büyük heyecan yaşayan temsili askerler, ilk olarak asker üniformalarını giydi.

Daha sonra asker tıraşı olan özel bireyler, jandarma personeli eşliğinde temel askerlik eğitimlerine katıldı. Eğitim alanında düzenlenen yürüyüş ve çeşitli uygulamalarda renkli görüntüler ortaya çıktı. Eğlenceli ve duygusal anların yaşandığı program kapsamında özel bireyler temsili olarak nöbet tuttu. Ardından yemek duası yapılarak aileleriyle birlikte öğle yemeği yenildi.

Programın devamında düzenlenen törende Türk bayrağına el basarak yemin eden temsili askerler, bir gün de olsa askerlik yapmanın gururunu yaşadı. Tören sonunda özel bireylere Gümüşhane Valisi Cevdet Atay, Jandarma Kıdemli Albay Bilal Sarıdoğan ve il protokolü tarafından temsili terhis belgeleri takdim edildi.

“Evladımızın asker olduğunu da gördük”

Askerliğin yeğeninin hep hayali olduğunu söyleyen Serpil Öz, “Yeğenim bugün çok güzel bir askerlik yaptı. Allah bu duyguyu herkese nasip etsin. Çok sevindi, biz de onun adına çok sevindik. Askeriyemize, jandarmamıza çok teşekkür ederiz, bu günlerini de gördük” dedi.

Oğlu İbrahim Öz ile gurur duyduğunu ifade eden Zeki Öz de, “Çok mutluyuz, oğlum çok merak ediyordu askerliği. Bu günleri gördüğümüz için çok gururluyuz. Bize bu günleri gösteren herkese çok teşekkür ederiz. Oğlumu asker kıyafetleri içerisinde görünce çok duygulandım” diye konuştu.

“Hayallerim gerçekleşti”

1 günlüğüne temsili askerlik yapan ve çok mutlu olduğunu belirten Jandarma Er İbrahim Öz, “Sabah buraya geldik tıraş olduk. Jandarmamıza her şey için teşekkür ederim. Çok beğendim, çok mutlu oldum. Nöbet de tuttum çok güzeldi, hayalim de gerçekleşti çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

51 yaşında askerlik hayalini gerçekleştiren Uğur Demirci ise “Bugün burada yemek yedim, eğitim yaptım, gezdim. Eskiden asker olma hayalim vardı gidemeyince üzüldüm ama şimdi gitsem güzel olurdu. Bugün askerlik yaptım mutluyum” dedi.

Oğlu Uğur Demirci’yi asker kıyafetleri içerisinde görünce duygulandığını aktaran Ali Kemal Demirci ise “Oğlum bugün askerlik yaptı, mutluyum, gururluyum. Allah devletimize zeval vermesin. Askerimize zeval vermesin. Günümüz güzel geçti. 1975 doğumlu 51-52 yaş grubuna girmiş. Onu asker kıyafetleri içerisinde görünce mutlu oldum, gururlandım” şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin