Karabük Postası tarafından
09 Nisan, 2023 12:39 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

İhsan Derelioğlu: ‘Trabzonspor bu durumun altından kalkacak güce sahiptir’

Trabzonspor Teknik Sorumlusu İhsan Derelioğlu, camia olarak zor bir süreçten geçtiklerini dile getirerek, “Trabzonspor bu durumun altından kalkacak güce sahiptir” dedi.

Spor Toto Süper Lig'in 28. haftasında Trabzonspor, deplasmanda karşılaştığı Kasımpaşa'ya 2-0'lık skor ile mağlup oldu. Karşılaşmanın ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Trabzonspor Teknik Sorumlusu İhsan Derelioğlu, “Üst üste lig ve kupa mağlubiyetlerinden sonra bu maçı kazanarak durumu telafi etmek istedik. Trabzonspor bir sürecin içinden geçiyor. Maçın içerisinde basit hatalar, kritik hamleler maçı kaybetmemize mal oldu. Oyunun bize geldiği anlar da oldu. Fakat istediğimiz skoru üretemedik. Süreci değerlendirmemiz gerekir. Trabzonspor bu tarz oyunlara alışık bir takım değil. Bugün basit hatalar yaparak goller yedik ve bu da takım üzerinde kırılganlık yapıyor. Oyuncularıma futbolun içinde kalmalarını söyledim. Bu durumu düzeltecek potansiyelleri var olduğunu biliyorum. Ligde kalan maçlarda bunu başarabilecek güçte bir kulübüz. Kalan maçlarda inişler çıkışlar olabilir. Ama maçlardaki performanslarımızdan ders çıkarırsak, bu işin üstesinden gelecektir. Geçen sene ve bu sene siyah ve beyaz kadar birbirinden farklı. Bu durumun altından kalkmak kolay bir süreç olmayacak. Bunun farkındayız ama. Futbolda bunlar ve bu durumun sonu yok. Bir şeyleri değiştireceğiz. Trabzonspor bu durumun altından kalkacak güce sahiptir” diye konuştu. (İHA)
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Haziran, 2025 12:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Asya kökenli kene için hastalık bulaştırma riski şimdilik yok, patojen taraması yapılacak

Türkiye’de birinci defa görülen Asya uzun boynuzlu kenesinin şu an için hastalık taşıdığına dair rastgele bir bulgu bulunmadı.
Türkiye’de birinci kere tespit edilen Asya uzun boynuzlu kenesi (Haemaphysalis longicornis) hakkında açıklamalarda bulunan Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Kısım Lideri Prof. Dr. Adem Keskin, şu an için ülkemizde tespit bu çeşide ilişkin örneklerin rastgele bir hastalık etkeni taşıdığına dair bilimsel bir bilgi bulunmadığını belirtti. Keskin, kenenin sonlu bir bölgede bulunduğunu, vatandaşlara panik yapmamaları davetinde bulundu. Kenelerin tabiatta birçok canlıdan kan emerek ömrünü sürdüren dış parazitler olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Keskin, bu nedenle hastalık taşıma potansiyeline sahip olsalar da, her vakit hastalığı bulaştırma da rol alacağı manasına gelmediğini vurguladı. Türkiye’de yaygın olarak bilinen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının ana taşıyıcısının "Hyalomma marginatum" isimli kene çeşidi olduğunu tabir eden Keskin, bu virüsün dünya genelinde 30’dan fazla kene çeşidinde tespit edilebildiğini lakin bunların hepsinin bulaştırıcı olmadıklarını belirtti.

Prof. Dr. Keskin; "Bir kenede hastalık etkeninin bulunması, onun hastalık bulaştıracağı manasına gelmez"
Dünyada binden fazla kene çeşidi bulunduğunu belirten Keskin, "Keneler parazit canlılardır ve hastalık bulaştırma potansiyeli olan parazitlerdir. Fakat bir kenede hastalık etkeninin bulunması, onun hastalık bulaştıracağı manasına gelmez" dedi.
"Şu anda bu yeni tespit edilen tıbbın (Haemaphysalis longicornis) KKKA üzere önemli bir hastalık bulaştırdığına dair rastgele bir bulgu yok"
Yeni tespit edilen "Haemaphysalis longicornis" çeşidi için şimdi rastgele bir bilimsel çalışmanın yapılmadığını tabir eden Keskin, mevzuyla ilgili projelerin hazırlandığını ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi tarafından desteklenen çalışmalar kapsamında toplanılan kenelerde patojen taraması yapılacağını söyledi. Bu taramalarla, kelam konusu kene cinsinde patojen taraması yapılacak. "Şu anda bu yeni çeşidin KKKA üzere önemli bir hastalık bulaştırdığına dair rastgele bir risk kelam konusu değil. Ülkemizde bu hususta net bir bulgu yok. İlgili kurumlarla temas halindeyiz, iş birliği içinde yapılacak bilimsel araştırmalar sonuçlandığında kamuoyuyla şeffaf formda paylaşacağız" diyen Prof. Dr. Keskin, yapılan çalışmalar tamamlanmadan kesin yargılarda bulunmanın hakikat olmadığını da kelamlarına ekledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin