blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
23 Haziran, 2025 12:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Ihlamur ağaçlarında ’mis kokulu’ hasat başladı

Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde, sıhhat açısından birçok yararı olduğu bilinen ıhlamur ağaçlarında hasat başladı.
İlçeye bağlı Büyük Tekke köyündeki vatandaşlar, yaydığı koku eşliğinde ağaçlardan topladıkları ıhlamurları hem kendi gereksinimleri için kullanıyor hem de satarak gelir elde ediyor. Haziran ve temmuz aylarında çiçek açan ıhlamur ağaçlarının bu yıl evvelki yıllara kıyasla daha verimli olması, üretici köylüleri sevindirdi. Ortalama 30 metreye kadar uzanan ağaçlara çıkan köylüler, kurutarak tüketime hazır hale getirdikleri ıhlamurları aktar ya da pazar yerlerinde satıyor.
Köyde ıhlamur toplayan 76 yaşındaki Halil Yavuz, bu yıl ağaçların epey verimli olduğunu belirterek, "Bu sene bereketli, çiçek mevsimi erken başladı. Ağaçlar ıhlamur dolu. Kışlık muhtaçlığımız için hasada başladık" dedi.
Ihlamurun toplanmasının dikkat ve deneyim istediğini vurgulayan bir başka köylü İbrahim Efe ise şunları söyledi:
"Şu an tam mevsimi. Geç kalırsak çiçekler bozuluyor. Sıhhatimiz için çok yararlı lakin toplaması da çok dikkat istiyor. Ağaçlar gevrek, her yıl civar köylerde düşen, sakat kalan beşerler olur. Telaşa gelmez bu iş. Ben en dorukları kesmem, ağacın ucunu alırsanız bir daha randıman almazsınız".
Ihlamurun kilosunun bu yıl 2 bin 500 ila 3 bin lira ortasında alıcı bulduğunu belirten Efe, kurutma sürecinin de değerine değindi. Halil Yavuz da, "60 yıldır ıhlamur toplarız. Fazla beklerseniz çiçek geçer. Vaktinde toplamak gerekir" diye konuştu.
Hasat sürecinin yaklaşık 10 gün sürdüğü, toplanan eserlerin köy iktisadına kıymetli katkı sağladığı bildirildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
31 Ocak, 2026 04:00 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

KBÜ ile Slow Food Türkiye arasında iş birliği

Karabük Üniversitesi(KBÜ) Öğretim Görevlisi Tolgahan Tabak, Slow Food Communities Network in Turkey kapsamında Slow Food Türkiye Akademik Danışmanı olarak görevlendirildi.
Görevlendirmenin, yerel gıda mirası ve sürdürülebilir gastronomi çalışmalarına katkı sağlaması hedefleniyor.
Karabük Üniversitesi, sürdürülebilir gastronomi ve geleneksel gıda kültürlerinin korunmasına yönelik çalışmalarını Slow Food Türkiye ile yürütülen akademik iş birliğiyle sürdürüyor.
Bu kapsamda Slow Food Communities Network in Turkey ile yapılan iş birliği doğrultusunda Tabak’a akademik danışmanlık görevi verildi.
Ağın, Türkiye’de yerel toplulukları, üreticileri ve akademik paydaşları bir araya getirerek biyokültürel çeşitliliğin korunmasını ve sürdürülebilir gıda sistemlerinin yaygınlaştırılmasını amaçladığı belirtildi.
Dünya genelinde 160’tan fazla ülkede faaliyet gösteren Slow Food hareketinin, yerel ve geleneksel gıda kültürlerinin korunmasını ve sürdürülebilir üretim-tüketim anlayışının güçlendirilmesini hedeflediği ifade edildi.
Akademik danışmanlık kapsamında Tabak’ın, yerel gıda mirasının belgelenmesi ve korunmasına yönelik çalışmalara katkı sunması bekleniyor.
Tabak’ın ayrıca eğitim, araştırma ve proje geliştirme faaliyetlerinde yer alacağı, üniversite ile yerel paydaşlar arasında iş birliğinin güçlendirilmesine destek vereceği bildirildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin